Ebédelt már? Ezután tuti nem fog!

Olyan ételeket mutatunk, amelyeket nagy valószínűség szerint csak kevesen mernek megkóstolni. Legalábbis európai ízléssel. Nem tudom önök hogy vannak vele, de én biztosan nem tudnám leerőltetni a torkomon például a kacsaembriót vagy a hangyalárvát. Bizarrul hangzik? Olvasson tovább! Ha már túl van az ebéden azért, ha nem akar ebédelni, akkor meg azért.

Hangyalárva

Egyenesen kiráz a hideg ettől a mexikói kajától, amit ők escamoles-nek hívnak. Az escamoles vagy másik nevén rovarkaviár nem más, mint hangyatojásocskák. Közép-Mexikó étele, egykoron az aztékok kedvelt csemegéje volt. Állítólag az íze sokkal finomabb mint amilyennek a legtöbben képzelik. Ha választhatnék, inkább el sem képzelem milyen lehet...

80171267
Robert F. Sisson / Europress / Getty

A világos kis tojásokat a maguey növény (más néven agave vagy amerikai aloe) leveleiről „szüretelik”, a lárva nagyon hasonlít a fenyőmaghoz, íze viszont enyhén a dióra hajaz. Gyakran serpenyőben olvasztott vajon és fűszerekkel készítik, de simán beleteszik tacóba és omlettbe is. Sokan kedvelik simán ropogósra sütve, guacamoléval (avokádó krém) és tortillával.

Casu Marzu

Hiába élek-halok a sajtokért, nagyon nehezen venném rá magam, hogy ezt a szardíniai gasztrokülönlegességet betoljam. Hogy miért? Mert kérem szépen ez a sajt telis tele van nyüvekkel. El tudja képzelni amint ezek a kis áttetsző, körülbelül 8 milis kukacok ott hemzsegnek a sajtban, amelyet éppen készül a szájába venni?!

fromage corse
baexpats.org

A sajtnak van egy kis édeskés mellékíze, amit a lárvák által kibocsájtott nedv miatt lehet érezni. Azok akik nem kattantak rá erre az afrodiziákumként is nyilvántartott étekre, nyugodjanak meg, lesz még ennél gyomorforgatóbb is a listában!

Egy kis érdekesség: ha csak amiatt nem kóstolná meg a sajtot mert irtózik az élő, kunkorodó lárváktól, ölje meg őket, és úgy fogyassza a sajtot! Hogy hogyan? Ennél mi sem egyszerűbb: tegye a sajtot levegő nélküli helyre (zacskóba, dobozba) és addig hagyja benne, amíg a lárvák mozognak. Utána már fogyaszthatja is a döglött verziót. Hát nem zseniális?!

Cuy, vagy Cobayo

Jaj ne! - kiáltottam fel mikor először láttam ezt az ételt. Azonnal a kutyámra gondoltam aki alig nagyobb mint ez a kis négy lábú emlős, vagyis a tengerimalac. Igen, Ecuadorban fogyasztják ezt a helyes kis rágcsálót, sütve. Azt mondják az íze hasonlít a nyúlhúshoz csak sokkal jobb. Bátrak azonnal leugorhatnak a kisállat-kereskedésbe, és ki is próbálhatják. Ebben az esetben kérem írja meg nekem a tapasztalatait. Vagy inkább mégse...

89290286
Justin Sullivan / Europress / Getty

Balut

A Fülöp-szigeteken rendszerint reggelire eszik a kacsaembriót. A tojást amiben szegényke fejlődik egyszerűen csak megfőzik, és már eheti is, akinek bírja a gyomra. Csak le kell bontani a tojáshéjat, és visszanéz két kis lábacska, rosszabb esetben két kis szemecske a fogyasztóra. Állítólag, csak mi Európaiak vagyunk ettől kiakadva, Vietnámban és a filippinóknál ez teljesen természetes. Így legyen! Szívesen meghagyjuk ezt nekik.

balot by queijokuki
arlonrecipecollection / blogspot.com

Egy kacsának általában 28 napra van szüksége ahhoz, hogy kifejlődjön a tojásban, na, szerencsére eddig nem várnak és már a 17. napon kifőzik. Ekkorra viszont már van feje, lába, szárnya és nem kevés esetben némi tollazata(!) is. Az utcákon olyan gyakran feltűnik egy-egy ilyen árus, mint itthon a török a körúton. Forrón tálalják az ételt, ami annyira kapós, hogy tömegcuccnak számít.

Tiet Canh Vit

Nos, meg is érkeztünk az egyik legelképesztőbb ételhez a vietnami Tiet Canh Vit leveshez. Ez a csodálatos étel nem más, mint nyers kacsavér némi mogyoróval és fűszerrel vegyítve. A frissen levágott állatot kivéreztetik, a vért egy jól zárható tálba teszik és egy éjjen át lefedve a hűtőben állni hagyják. Másnap megszórják friss zöldfűszerekkel és mogyoróval, majd tányérba merik, és jóízűen elfogyasztják.

Egyébként jópofák az ázsia emberek, épp hogy csak felkelnek és reggelire máris vért kívánnak, ugyanis ez a tiet cucc nem más mint egy jó, kiadós reggeli. A leves, ami egyébként inkább hasonlít egy kocsonyás jégkására, rengeteg fehérjét tartalmaz, emiatt fémes az íze. Mondják azok akik már próbálták. A kérdés egyébként jogos: Drakula valóban Romániából származik??

És a bónusz: egy csodálatos kávé ha esetleg éppen elbóbiskolt volna így ebéd után, Civet coffee

A világ legdrágább kávéja a civet coffe vagy más néven  Kopi Luwak előállításában jelentős szerepet játszik az indonéz cibet macska emésztése is. A kávét először elültetik, majd a macska odamegy, szépen lelegeli az egészet, és kipottyantja a kávébabokat, amiket az ültetvényesek összevakarnak, megpörkölik, majd eladják. Kilóját potom ezer dollárért.

shutterstock 123498067
Shutterstock

Szerencsére a cibetek a kávébabnak csak a puha héját tudják megemészteni, a többi roppant értékes maradék viszont csak átkullog a bélrendszerükön, és hipp-hopp kiürül. És igen, a szerencsétlen embereknek, akik az ültetvényeken dolgoznak, a fekáliából kell kiválogatni a sznobok általá oly kedvelt élénkítő italt. Azért mondjuk kíváncsi lennék, ha valamelyik okos nem pozicionálja ilyen magasra ennek a kávénak az árát, tényleg lenne olyan, aki ezt előszeretettel fogyasztaná?!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek