A boldogság megszerzésének tudománya

sonja_lyubomirksky_fokusz_kepSzerinted mi a boldogság? Ha egy szebb, nagyobb lakásba költöznél, boldogabb lennél? Vagy ha lefogynál, fiatalabb lennél, sikeres és gazdag? Rossz hírem van: egy fikarcnyival se lennél boldogabb!
A boldogság nem egyenlő a szépséggel,
a sikerrel, a jómóddal, a fiatalsággal…




Hanem?
Sonja Lyubomirsky a pozitív pszichológia elismert amerikai kutatója Hogyan legyünk boldogok? címmel írt összefoglaló könyvéből megtudjuk. A könyv olyan technikákat tanít, amelyek segítenek elégedetté válni. Na persze, gondolod most, épp a boldogság az, ami tanulható. Hát igen, bizony az. Hosszú éveken keresztül végzett, reprezentatív kutatások azt bizonyítják, hogy hatalmunkban áll megváltoztatnunk jólétünket tetteink és gondolataink révén! Látszólag ellentmond ennek az a tény, hogy kedélyállapotunkat, a boldogságra való képességünket, azt, hogy milyen színben látjuk általában a dolgokat, alapvetően örököljük. Habitusunk, kedélyállapotunk, az a képességünk, hogy mennyire tudunk megküzdeni a felmerülő problémákkal, illetve elhagyjuk-e magunkat, ahelyett, hogy küzdenénk, genetikailag meghatározott. A boldogságra való képességünket 50 százalékban a szüleinktől örököljük, 10 százalékban külső körülményeink befolyásolják, 40 százalékban azonban rajtunk múlik.

Már megint ez a pozitív gondolkodás? Oké, de hogyan kell azt csinálni?
Vannak módszerek.
Lyubomirsky könyvének nagyobb részét ezeknek a boldogságfokozó stratégiáknak szenteli. Tizenkét speciális technikát ismertet, amelyek közül a személyiségünknek megfelelő gyakorlatok kiválasztásával hozzá is kezdhetünk életünk gyökeres átalakításához. Javasolja nekünk többek között, hogy gyakoroljuk a megbocsátást, minden egyes nap köteleződjünk el céljaink iránt, kerüljük el a kényszeres rágódást és a társas összehasonlítgatást, és törődjünk többet a testünkkel. Ezek bizonyítottan működő stratégiák, mégis hajlamosak vagyunk elsuhanni mellettük a boldogság utáni kétségbeesett hajszánk során.

Az amerikai pszichológus szerint a cél elérésének öröme, vagy valamilyen birtoklás jó érzése csak rövid ideig adja meg a belső, természetes békét. A boldogság nem külső helyzetre épül, nem függ másoktól. Sőt, sokszor megfigyelhető, hogy nehéz helyzetekben is fennmarad – a külső körülmények ellenére. Kérdezhetnék, hogyan lehetséges ez? Szintén edzés kérdése, csak itt nem a testünk, az izomzatunk, hanem a hozzáállásunk a megmunkálandó terület. Ha képesek leszünk kialakítani a függetlenséget önmagunkban, ha nem  az anyagiaktól, és nem a nyeréstől vagy vesztéstől tesszük függővé önmagunk elismerését, jobban fogjuk érezni magunkat. Miként akkor is, ha nem vagyunk kiszolgáltatva annak, hogy mások hogyan értékelik tehetségünket, képességeinket és teljesítményeinket. Ha nem bosszankodunk a nehézségeken, hanem teszünk ellenük. Ha nem a világot okoljuk az esetleges kellemetlenségekért, hanem megtaláljuk saját aktív szerepünket abban, hogyan tudjuk jobbá tenni az adott helyzetet. Akkor ez már a belső béke, a harmónia, a rajtunk múló „boldogság”. Egyszóval: ha egyre inkább azzá válunk, akik lehetünk, már beszélhetünk a valódi boldogságról.

konyv-moly-try
Sonja_Lyubomirksky_boritoSonja Lyubomirsky: Hogyan legyünk boldogok?
Kiadó: Ursus Libris
Ára: 4300 Ft

 



Még több könyvre vagy kíváncsi? Nézd csak ezeket!

Stephenie Meyer: Twilight
Dr. Csernus Imre: A férfi
Paeli Suutari: A Suutari-levelek
Simone de Beauvoir: Amerikai szerelem
Joan Slonzcewski: Ajtó az óceánba

 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek