Négy izgalmas kávévariáció őszre

Vége a nyárnak, ami nem csak azzal jár, hogy lehűlt az idő, hanem azzal is, hogy egyre korábban kell kelni, legalábbis ha valakinek óvodás, iskolás gyereke van. Persze a legtöbben nem pattanunk ki az ágyból frissen és üdén, hanem inkább begyógyult szemmel tapogatózunk a reggeli kávé után, hogy azt magunkba döntve próbáljunk életre kelni.

A hagyományos kávét néha érdemes feldobni, ha nem is az első méregerőset, akkor a másodikat, vagy akár a délutánit, legyünk a munkahelyen, vagy a teraszon. A tejet mindenhol helyettesíthetjük gabona- vagy magtejjel, vagy akár szójatejjel is. A megadott mennyiségek mindenhol két főre szólnak.

Csípős reggeli

shutterstock 97430414

250 ml zab vagy mandulatej
40 gramm keserűcsokoládé
1 csöpp cayenne-bors
2 adag kávé

A mandulatejet és a csokoládét felforraljuk, beletesszük a borsot, és ha szeretnénk, valamilyen édesítőt (cukrot, mézet, édesítőszert), majd beleöntjük a lefőtt kávét.

Egy adag 136 kcal-t tartalmaz.

Narancsos Café Latte

Egy jó kávé megbolondítva egy kis naranccsal?

1 narancs
1/4 vaníliarúd
2 adag kávéhoz elengedő kávéörlemény
200 ml tej

A narancs héjából reszeljünk le egy evőkanálnyit és keverjük össze a vaníliával, amit a rúdból kaparunk ki. Ezt a keveréket a kávéval és 250 ml vízzel forraljuk fel, majd szűrjük le. A tejet egy külön lábasban forraljuk fel, és öntsük hozzá a kávés, narancsos keveréket. Ha van otthon tejhabosítónk, használjuk nyugodtan, így még látványosabb lesz a kávé.

Egy adag 48 kcal-t tartalmaz.

Fűszeres kávé hűvős délutánokra

2 adag kávé
szerencsendió, kardamon, fahéj és szegfűszeg
150ml tej
1 tk. vaníliáscukor vagy bourbon vanília

A kávét főzzük össze a fűszerekkel, szűrjük le, majd a felforralt tejet adjuk hozzá. A végén tegyük bele a vaníliát, a tetejére pedig szórjunk egy kevés fahéjat.

Egy adag 168 kcal-t tartalmaz.

Kókuszos-banános jeges kávé

shutterstock 142369336

2 adag kávé
1 kisebb banán
150ml kókusztej

Főzzük meg a kávét, majd hagyjuk lehűlni. A banánt turmixgépben keverjük össze a kókusztejjel és adjuk hozzá a lehűtőtt kávét. Furán hangzik, de ennek ellenére nagyon izgalmas ízvilágot alkot a banános-kókuszos íz és a kávé.

Egy adag 162 kalóriát tartalmaz.

Oszd meg másokkal is!
Mustra