Így öltözzünk edzéshez: tilos a tanga és a mackónadrág

A Díványnál ugyan nagyon szeretjük a futást, de azért gondolunk azokra is, akik inkább más, beltéri edzésformákat űznek szívesebben. Most annak néztünk utána, hogyan is kell felöltözni, ha valaki a négy fal között szeretné karbantartani testét, és mit kínálnak az üzletek.

Szentgyörgyi Rómeó, a Helly Hansen magyarországi nagykövete szerint a gyártók igyekeznek sportág-specifikusan gyártani a ruhákat, de a beltéri sportoknál a divat az, ami leginkább meghatározza, hogy mit vesznek fel az emberek: „Mindegyik a stílusnak megfelelően van kialakítva, de inkább designjában, hiszen az indoor edzések körülményei azonosak, csak a mozgás egy picit más. Az mindenképpen fontos, hogy testre simuló darabokat vegyünk fel, mert a bővebb daraboknál esetleg elakadhat egy mozdulatban a kar. Ha az ember veszi a bátorságot, és egy feszesebb szettet választ, sokkal pontosabb lesz a mozgása. ”Hozzátette, mivel minden mozgásnál, ha jól csináljuk, izzadunk, ezért fontos, hogy az edzőruhánk olyan anyagból legyen, ami jól szellőzik, légáteresztő és az izzadtságot elvezeti. Emellett az sem feltétlenül baj, ha gyorsan száradnak, főleg, ha rendszeresen edzünk.

Béres Alexandra fitneszbajnok kicsit megengedőbb. "Sokan megkérdezik, hogy miben jöjjenek edzésre, mert attól félnek, hogy a többi lány csinosabb, divatosabb lesz, pedig ez nem erről szól, hanem önmagunkról. Ha valaki extrémebb, nagyobb fizikai igénybevétellel járó mozgást végez, akkor persze érdemes megvenni a drágább holmikat. Nagy sportteljesítményeknél különösen fontosak a jól lélegző anyagok" - nyilatkozta a Díványnak korábban. És valóban, szinte minden, a világhálón fellelhető cikknek az a végkövetkeztetése, hogy olyan cuccban érdemes tornázni, amiben jól érezzük magunkat, és nem szabad, hogy egy olyan dolog, mint az öltözködés, elvegye a kedvünket a mozgástól.

Még több tipp

De nézzük, milyen jó tanácsok keringenek még az interneten arról, hogyan is érdemes öltözködni, ha a négy fal között edzünk.

- Bár a pamut kézenfekvő megoldásnak tűnik, sokan úgy vélik, hogy mégsem annyira jó ötlet, mert nem vezeti el az izzadtságot, így irritációt okozhat, ezért érdemes technikai anyagból (DriFit, CoolMax és társai) készült ruhákat választani. Egy jó technikai felső amellett, hogy jól lélegzik, elvezeti az izzadtságot kellően rugalmas is, és lehetőleg varrásnélküli.

- A ruházat minden darabjánál fontos egyébként, hogy ne akadályozzon semmiben, a felsőknél például a hónalj- és vállrésznél kell különösen ügyelni arra, hogy a karunk szabadon tudjon mozogni.

- Van, aki szerint az atléta a legjobb dolog, mert kicsi a felülete, és nem tudunk annyira aláizzadni.

Ha nem érezzük magunkat olyan jól a testre feszülő felsőkben, akkor nyugodtan vehetünk az izzadtságelvezető, jól szellőző atlétánk fölé egy pamutfelsőt.

- Ha még nem vagyunk elég magabiztosak, és szeretnénk eltakarni a problémás részeket, mondjuk a csípőnket és a fenekünket, akkor ahelyett, hogy egy pulóvert vagy kapucnis felsőt kötnénk a derekunkra, inkább vegyünk fel egy shortot vagy egy szoknyával kombinált nadrágot, az előbbi esetben ugyanis pont arra a területre hívjuk fel a többiek figyelmét, amit el akarunk rejteni.

- A mackónadrág is jó megoldás lenne, de a legtöbb, gépeket igénylő edzéshez, pl. a spinninghez egyébként nem ajánlják a bő nadrágokat, hiszen beleakadhatnak a gépbe, és sokan a jógához is a feszesebb cuccokat javasolják, hiszen így az oktató jobban tudja követni, hogy helyesen végezzük-e a mozdulatainkat, David Kirsch személyi edző szerint pedig egyébként is jobban motivál, ha látjuk a hibáinkat.

- Az üzletekben több nadrágfazon közül is lehet válogatni, és érdemes mindent felpróbálni, hogy kiderüljön, melyik felel meg leginkább a mi igényeinknek.

- Arról már korábban is írtunk, hogyan kell sportmelltartót választani. A megfelelő darab kiválasztásakor többek között arra is ügyelni kell, hogy ne legyen túl mélyen dekoltált, ezért érdemes kipróbálni, hogy fekvőtámasz vagy hajolgatás közben kibuggyan-e belőle a mellünk vagy sem. (Itt további tippeket találhat arról, hogyan lehet elkerülni a villantást sportolás közben!) Béres Alexandra szerint ha valakinek nagyobb a melle és futni szeretne, minimum két réteget vegyen fel, vagyis a megfelelően kiválasztott (lehetőleg sport-) melltartó fölé kell egy jó top is, ami megakadályozza a rázkódást.

- Ha már az alsóruházatnál tartunk: sokan tangában tornáznak, mert ennek nem rajzolódik ki a körvonala, ha egy feszesebb nadrágot vesznek fel, higiéniai szempontból viszont nem a legjobb választás, ezért a szakemberek az egyszerű, varrásnélküli fehérneműket javasolják.

- Emellett persze nem árt, ha van néhány sportzoknink is, és a törülközőt sem felejtsük otthon. Az ékszereket viszont még az öltözőben vegyük le, mert beakadhatnak, elkallódhatnak.

A kínálat

És most nézzük, idén ősszel mire számíthat az, aki mozgásra adta a fejét vagy csak szeretné lecserélni elhordott darabjait. A hipermarketeket most kihagytuk, bár két évvel ezelőtt sikerült ott is összeállítani sportolásra alkalmas szetteket, és mindezt elég baráti áron. Helyettük viszont itt vannak a fast fashion márkák. Bizony, már nem csak a H&M üzleteiben lehet válogatni az edzőcuccok között, a Bershka és a Mango is beszállt a versenybe.

A H&M-t sokan szeretik azért, mert jó áron kínálja az edzéshez szükséges ruhadarabokat, amelyek tartósak is, de szerkesztőségi tapasztalat szerint elég emberes szagunk lesz bennük az edzés végére. Árban a másik két márka is elég baráti, és a kínálat is elég jó, főleg a Mango WestEndben található üzletében. Az pedig nyilvánvaló, hogy egy fast fashion márkának soha nem lesz annyi erőforrása kifejleszteni a megfelelő anyagokat, mint egy sportruházati cégnek, de ha nem akarunk sokat költeni, azért elfogadható alternatívák lehetnek.

Persze ha olcsóbban akarja megúszni, akkor érdemes elnézni sportáruházakba is, ahol még el tudtunk csípni pár akciós darabot. Arra számítsunk, hogy a legnagyobb beruházás valószínűleg a cipő lesz, a márkás darabok ára ugyanis nagyjából 20 ezer forint körül kezdődik. A táblázatban össze is foglaltuk, hogy mi hol mennyibe kerül, a galériánkban pedig meg is tekinthetik az üzletek kínálatát.

   Hervis  Intersport  Nike  Helly Hansen  H&M  Mango  Bershka
 Sportmelltartó 7499 Ft (Adidas) 2 990 Ft (Energetics) 8 499 Ft 6 990 Ft 2 990 Ft 3 995 Ft 2 595 Ft
 Atléta 6999 Ft (Benger) 4 000 Ft Akciós Nike) 8 799 Ft (10 999 Ft) 8 490 Ft 2 990 Ft 3 595 Ft 4 595 Ft
 Póló 4999 Ft (Heavy Tools) 9990 Ft (Adidas) 9 999 Ft 7490 Ft (12990 Ft) 2 990 Ft 5 995 Ft 4 595 Ft
 Rövidnadrág NA NA NA 7794 Ft (12990 Ft) NA 4 995 Ft 4 995 Ft
 Térdnadrág 5999 Ft (Reebook) 7990 Ft (Energetics) 9 999 Ft (12 499 Ft) 10 990 Ft 5 990 Ft 7 995 Ft 3 995 Ft
 Hosszú nadrág 5999 Ft (Benger) 14 990 Ft (Adidas) 13 999 Ft 12495 Ft (24990 Ft) 5 990 Ft 8 995 Ft 4 595 Ft
 Cipő 17 999 Ft 14990 Ft (Adidas) ≈ 25000 Ft 14394 Ft (23990 Ft ) NA NA 13 995 Ft
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek