Miért utáljuk a németeket?

A német szót hallva a legtöbben a szerkesztőségben a Balatont elözönlő, vörösre égett nyugdíjasokra asszociáltak, a pasik a sörre és a jó autókra. Sokakat zavar a pedantéria, ami az országot jellemzi, persze ugyanezért már hálásak, ha a kocsikról volt szó. Összegyűjtöttük, mi az, amit nem bírunk a németekben, és mi az, amit igen.

1. Jó autókat gyártanak

Ezzel nehéz vitatkozni. A Porsche, a BMW és a Mercedes menő, az Opel elnyűhetetlen, az Audiról és a Volkswagenről nem is beszélve.

149011936
Eugene Gologursky

A német autógyártás a 1883-ig nyúlik vissza, amikor Karl Benz megalakította a Benz & Co. céget Mannheimben. Azóta is a világ egyik legismertebb márkája a Mercedes-Benz, ami 2012-ben itthon is gyárat nyitott, és mára mát több mint 3000 ember dolgozik ott.

A német autóipar számos ikonikus modellt adott a világnak, az egyik nagy kedvenc a Volkswagen bogár,melyet az 1938-ban alapított üzem 1945-ben kezdett el gyártani,miután a Volkswagenwerk feletti felügyelet a brit katonai kormány kezébe kerül. A modellt egészen 2003-ig gyártották, és a világ legnagyobb számban értékesített autója lett, az eladott 21 millió darabbal.

2. Jó a sörük

A pedáns németek 1516-ban már szabályozták, hogy mi a pontos kritériumai a német sörnek. Az un. tisztasági törvény, Reinheitsgebot mondja ki, hogy és mint készülhet a sör, és legfőképp mi kerülhet bele.  A németek értenek a sörhöz, több típust is megismertettek a világgal, Oktoberfesten amortizálják le a turistákat és a honpolgárokat, ahol a bajorok megmutatják, hogyan kell inni.

3. Berlin

Jelenleg talán ez a legizgalmasabb európai főváros, amit nem is értünk, hisz ha a németek unalmasak, nincs humoruk és azon túl, hogy ügyesen raknak össze autókat, nem igazán villantanak a világnak, akkor mitől tud Berlin ennyire unikális maradni? A zene, a színház és a galériák üde szinfoltjai Berlinnek, amely tele van külföldiekkel és diákokkal. Na meg egy csomó punkkal.

105950886
Andreas Rentz

4.Sorozatok

A legjobb sorozatokat a németek adták a világnak - vélik a szerkesztőség dolgozói. A Kobra11-re, Derrickre, a Tetthelyre vagy a Klinikákra egy generáció tekint vissza nosztalgiával. Götz George ugyan már nem nyomoz Schimanski felügyelőként, de a sorozat a mai napig is forog, így van rá esély, hogy a következő generáció ne csak az amerikai sorozatokon nőjön fel, hanem kapjon némi európai kultúrát is.

Amiért utáljuk őket

1. Zokni-szandál-sörhas

A legtöbb balatoni nyaralónak ez jut először eszébe, ha a németekre gondol. A pirosra égett, sörhasú apuka, a hozzá tartozó elhízott anyuka, és a kis Jürgen, aki hol fagyiért szalad, hol meg a lángost nem tudja értelmezni. Persze ezzel semmi baj, mi sem vagyunk jobbak, de igazából mindenkit irritálnak, megfogalmazhatatlanul. Ez főleg akkor volt erős, amikor az NDK polgárai nálunk pihenték ki a szocializmus fáradalmait, a Bundesliga-sérós apukák fociztak a kempingben, vedelték a Kőbányait, és szórták a márkát. Papp Gábor Zsigmond filmet is készített a Balatonnak erről a korszakáról, bemutatva majdnem-szomszédainkat.

2. Nincs humoruk

A németeknek nincs humoruk. Lehet, hogy ők azt hiszik, hogy van, de valójában nem, sajnos nincs. Ahogy káromkodni sem tudnak, úgy viccet mesélni sem, nem véletlen, hogy nem tőlük indult a stand-up comedy műfaja, és egy épkézláb vicc sem kötődik a nevükhöz.

3. Nincs bennük "lélek"

A német precizitás legendás, de sokak szerint valami mégis mindig hiányzik az általuk létrehozott dolgokból. Wagnertől a német juhászig sorolhatnánk, hogy az általuk megálmodott dolgok miért és hogyan tökéletesek, csak éppen hiányzik belőlük az a kis plusz, amitől igazán izgalmassá válhatnának. Így marad a megbízható nyugalom.

4. Zsugorik

Németórán már első gimiben megtanultuk, randin illik megkérdezni, hogy "zusammen oder getrennt" fizetünk-e majd, azaz együtt, vagy fillérre pontosan elosztva a költségeket. A németek nem egy nagyvonalú népség, ezt minden magyar vendéglátós megerősítheti. Nincs mese, ők számolnak, terveznek, oda utaznak, ahová olcsón el tudnak jutni, és igyekeznek kihozni a nyaralásból a legtöbbet, amit lehet, a fogorvostól a fodrászig.

+1 Pedánsak

Azt mindenki maga döntse el, idegesítő, vagy épp irigylésre méltó-e a németek talán legjellemzőbb tulajdonsága. Precizitásuk egyrészt lenyűgöző, másrészt viszont iszonyatosan irritáló tud lenni, attól függően honnan nézzük. Egy német mindent, mindig lepapíroz, rögzit, aláír és elrendez, ami persze tűnhet kicsinyességnek is, mégis: ettől is működnek hatékonyan és ellenőrizhetően.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek