KARÁCSONY

Még pont elkészül karácsonyig a tojáslikőr

2013. november 19., kedd 13:12 |

Még van egy hónap karácsonyig, addig pont elkészül a tojáslikőr vagy akár csokilikőr is. Az egyetlen nehezítő tényező a tiszta szesz, melynek beszerzése Magyarországon nem könnyű. A szomszédos Romániában viszont bárhol beszerezhető, akár a helyi Lidl-ben is lekaphat egy literrel a polcról. Itthon viszont a patikában lehet kapni tisztaszeszt, és maximum 2 dl-ert kaphat belőle arany árban. 

Mit vegyen?

5 tojás sárgája

20 dkg cukor

3 dl tej

2 dl tejszín

1 vaníliarúd

2 dl alkohol

1 literes üveg

Ha ezen az akadályon túljutott, akkor már csak tojásra, tejre, tejszínre és cukorra van szüksége, meg persze a tojáslikőrhöz egy bourbon vanília rúdra. Mély keverőtálban az öt tojás sárgáját 20 deka porcukorral keverje habosra, majd adjon hozzá 3 dl tejet, és 2 dl tejszínt. Ha ez megvan, apránként hozzákeverheti a szeszt.Töltse az egészet egy literes üvegbe és ejtse bele a hosszában kettévágott.vaníliarudat is. Jól lezárva kb. 3-4 hét alatt érik össze, Ebből az adagból egy liter likőrünk lesz.

Ha inkább a csokoládélikőrt választja, akkor ahhoz  is ugyanennyi tojássárgájára és cukorra van szükség, de nem kell bele tejszín csak fél liter tej, 10 deka kakaó és 1 szelet keserűcsokoládé (elhagyható). A már bevált módszer szerint a tojást keverje habosra a cukorral és a keverékhez adja hozzá a kakaót, a forralt tejet és a kevés forró tejben feloldott keserűcsokoládét. A keletkezó sűrű masszához végül apránként adagolja a 2 deci tiszta szeszt. A csokishoz érdemes szélesebb szájú üveget keresni, mert a végeredmény nagyon sűrű lesz olyan, mint régen - a  nagymamák tán még emlékeznek rá - a csoki flip volt.

A karácsonyig hátrelévő hetek alattt Időnként állítsa fejre az üveget és így forgassa át a keveréket. Aztán az ünnep előtt palackozzon, tehát vegyen szép üvegeket kreatív hobbi boltban, vagy a Ferenc körúton található Méhészboltban. Vidéken érdemes a helyi gazdaboltot felkeresni, ott ugyanis sokkal olcsóbban juthat szép üvegekhez. De lehet, hogy otthon is talál valami régi szépet. Érdemes a Hermes áruházat is megnézni, ha van a közelben. 

Mennyi az annyi?

A keverék főleg a szesz miatt drága, a többi összetevő viszonylag nem vészes. De ha arra gondolunk, hogy ebből a mennyiségből több családtag, vagy barát ajándékát is megoldhatjuk, akkor gazdaságos ajándék ötlet.

Két deci tiszta szesszel számolva, 1500 Ft-körül van a szesz, hacsak nem szerzünk külföldről. Az összköltség üveg nélkül kb. 2060 Ft, az üveget mi 190 ft-ért vettük, de a kreatív hobbi boltokban 300-400 Ft környékén kapható. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta