KARÁCSONY

Kilenc társas karácsonyra kicsiknek és nagyoknak

2013. december 13., péntek 13:23

Mit vegyen, aki igazán jó társast szeretne adni karácsonyra? Ezzel a kérdéssel támadtam le Gyimesi Andrást, aki a Magyar Társasjátékos Egyesület tagjaként már korábban is segített nekünk társasjátékos témákban. Az ő ajánlásaiból állt össze az alábbi lista, amelyen jócskán találhatók olyan játékok, amelyek nem fognak szembejönni minden teszkóban.

shutterstock 45875740

Arra azért figyeltünk, hogy a végleges listában csak olyan játék maradjon bent, amit lehet kapni, a lelőhelyek linkeit is mellékeltük. A mi listánk mellett érdemes végigböngészni a Magyar Társasjátékos Egyesület legújabb ajánlóját is, ők 22 játékot sorolnak fel.  

Kayanak, 4-9 éveseknek

Itt találtuk meg

kayanak

Lebilincselő játék kicsiknek, amely nem véletlenül nyerte el 1999-ben az Év Gyermekjátéka díját. 2-4 eszkimó horgászni indul a jégmezőkre; az nyer, aki a gyors játék végén a legtöbb halat fogja ki a lékekből. A gyermekek számára legélvezetesebb rész a lékek vágása és a halak kifogása. Mindkét cselekmény ugyanazzal az egy bottal történik, amelynek a hegyes végével lyukat lehet ütni a minden egyes játéknál kicserélendő A4-es lapon, a másik, mágneses végével pedig a sok pici és néhány nagyobb halat formáló golyócskát lehet kihorgászni. Kockadobással döntjük el, ki hányat léphet a jégmezőn, hány léket vághat, és hányszor próbálkozhat a halfogással.

PitchCar, 6 éves kortól

Itt találtuk meg

pitchcar 1.gif

A családi és a „party-játékok” rangsorában is előkelő helyen álló játék inkább a fiúk, férfiak kedvence. A kiegészítőkkel is beszerezhető fa-autóversenyben a legváltozatosabb – minden alkalommal általunk megépítendő – versenypályákon pöckölhetjük kis fakorongjainkat, arra ügyelve, hogy se magunkat, se társainkat ne lökjük ki a pályáról. Vigyázat, nagyon addiktív!

Graffiti, 8 éves kortól

Itt találtuk meg

Graffiti

„Mindenki rajzol, egy találgat!” – hirdeti az Activity-t és az egy mozdulattal letörölhető mágneses rajzolókat összeházasító játék. A generációkat egymás mellé ültető Graffiti során nemcsak a legjobb, de a legviccesebb rajz is kaphat pontot. Kifejezetten baráti játék azoknak, akik nem tudnak rajzolni, itt ugyanis akkor is lehet pontot szerezni, ha az elkészült rajzokat a találgató NEM tudja összepárosítani az alkotójával.

FITS, 8 éves kortól

Itt találtuk meg

FiTS-1 Universal

Pontosan negyed századnak kellett eltelnie, hogy a világszerte népszerű Tetrisnek megszülessen a többjátékos változata. A zseniálisan egyszerű, mégis új ötlet az egyik leghíresebb játéktervező, Reiner Knizia agyából pattant ki. A Fits-ben egyszerre többen is élvezhetik a 3, 4 vagy 5 négyzetből álló kis elemek saját, lejtős táblára való pakolását, ahol a pontozás a kimaradt mezők mennyiségén és elhelyezkedésén egyaránt múlik.

Ticket to Ride/Ticket to Ride Európa, 8 éves kortól

Itt találtuk meg

TickettorideEurope

Az itt-ott németesen Zug Um Zug néven is árult Ticket to Ride játéknak két változata is elérhető. Az eredeti, amerikai vasutat építő játék szabályai egy árnyalatnyit egyszerűbbek, viszont a játékmenet konfrontatívabb, mint a Ticket to Ride Európa verzióban. Utóbbi három apró plusz szabállyal nehezebb, ezektől viszont valamivel békésebb lett a játék. Az európai verzió idén különdíjat kapott a Magyar Társasjátéknagydíjon. A játékosok kártyák gyüjtögetésével Európa nagyvárosai között építenek vasutat, a cél, hogy vasútmágnássá váljunk.

(Einfach) Genial, 8 éves kortól

Itt találtuk meg

Genial

A játék hol Genial, hol Einfach Genial néven fut, de időnként Ingenious-nak is hívják. Reiner Knizia közel 10 éves klasszikusa azóta sem vesztett vonzerejéből. Mindezt úgy, hogy egy absztrakt játékról van szó, amelyben a hatszög alakú mezőkből álló táblára kell a játékosoknak a saját, egyenként két hatszögből összeálló, s a hatszögeken a hat különböző színű alakzat valamelyikét ábrázoló lapkáit elhelyezni. Minél több egyező színű lapka kerül egy vonalba, annál több pontot kap a játékos az adott színből. A színekből mindenki külön-külön gyűjti a pontjait, s a lényeg az, hogy a leggyengébb színünkből érjünk el minél több pontot. Egyszerűen zseniális, ahogy a játék neve is fogalmaz, s az előző mondatokban a szabály 90 százalékát már át is tekintettük.

Mamutvadász, 10 éves kortól

Itt találtuk meg

mamutvadász

A 2012-ben a Magyar Társasjátékdíjat is elnyert játék egy újabb Reiner Knizia-alkotás. A 2-4 játékos vadászó, gyűjtögető ősemberként lép egyik korongról a másikra, hogy értékes növényeket, mamutokat, s egyéb hasznos kincseket szerezzen. A kialakítandó útvonalban azonban nemcsak az a kihívás, hogy a korongok többségére csak egyszer lehet rálépni, hanem az is, hogy az ősemberek a játék közben igyekeznek egymást is kiszorítani a gazdagabb vadászterületekről.

Dominion, 10 éves kortól

Itt találtuk meg

Dominion

A több tucat játékdíjjal kitüntetett alkotás sikerét mi sem jelzi jobban, mint az, hogy alig 5 év alatt a kiegészítők száma is szépen gyarapodott. Mindazonáltal az alapjáték is hosszú évekre izgalmas élményt nyújt a maga 500 kártyalapjával. Ne felejtsük el, hogy kis hazánkban több ezren még ma is „csak” a kártyajátékok bűvöletében élnek, s nem szívelik az egyéb kiegészítőket, dobókockát, bábukat, jelölőket is felvonultató alkotásokat. Íme az ő ideális játékuk, amelyben a kártyalapokat jól kijátszva kell minden játékosnak a saját kis középkori birodalmát kiépítenie.

Puerto Rico, 12 éves kortól

Itt találtuk meg

puertorico

A Társasjátékok Királyának is nevezhetjük e 11 éves remekművet, mely egyedüliként képes volt a több ezer társasjátékot rangsoroló BoardGameGeek listáján 8 éven át az első helyen maradni. Ez az a lista, ahol már az első 200 hely is magas presztízsű, kiemelkedő alkotást jelez a társasjáték(os)ok világában. Az Újvilágban ültetvényezéssel, értékes épületek emelésével ügyeskedő játék szűnni nem akaró sikerét nem kis mértékben a mechanizmusának köszönheti. A kiegyensúlyozott, alacsony szerencsefaktorú, hangulatos környezetű játékban gyakorlatilag nincs holtidő; szinte mindig soron vannak a játékosok, még akkor is, ha éppen nem az ő körük zajlik. E játék az előzőekben ajánlottaknál egy fokkal ugyan összetettebb, mégis jó szívvel ajánlható mindazoknak, akik már rutinosan játsszák a Carcassonne-t, a Catant és társait, ám valami új, meghatározó élményre vágynak.

9 játék karácsonyra

Játék neve Játékosok száma Játékidő Korosztály Nehézség (1-5)
Kayanak 2-4 fő 10-15 perc 4-9 éves 1
PitchCar 1-8 fő 20-40 perc 6 éves kortól 2
FITS 1-4 fő 30-45 perc 8 éves kortól 2
Graffiti 3-8 fő 20-40 perc 8 éves kortól 2
Ticket to Ride 2-5 fő 45-90 perc 8 éves kortól 3
Genial 1-4 fő 30-40 perc 8 éves kortól 3
Mamutvadász 2-4 fő 40-50 perc 10 éves kortól 3
Dominion 2-4 fő 20-40 perc 10 éves kortól 3
Puerto Rico 3-5 fő 50-90 perc 12 éves kortól 4

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta