Gasztroajándék: így dobja fel a mézet!

Mézet adni ajándékba nem tűnhet túl eredeti ötletnek, bár egy igazi mézrajongó biztosan boldog, ha valami különleges mézet kap. Ha a meglependő nem ilyen ember, viszont szereti az édességet, akkor jó ajándék lehet a méz egy kicsit felturbózva. Az egyszerű megoldásokon túl, mint a dió- és a manduladarabok a mézben, vannak szofisztikáltabb megoldások is, melyek ráadásul még gyógyhatásúak is.

IMG 20131120 074953-1

Fahéjas méz

Mit tehet a mézbe?

- Fűszereket (fahéjtól a kardamomig)

- Gyógynövényeket

- Gyümölcsöket

- Magokat egészben vagy őrölve

- Égetett szeszt

Leghosszabb időt a fahéjas méz ajándékká válása vesz igénybe, de nem kell megrettenni nincs vele túl sok munka, csak a fahéjnak kell időt adni, míg beszívódik a mézbe. Ez egy-két hetet is igénybe vehet, viszont jó móka figyelni, ahogy a napi megkeverés eredményeként egyszercsak a fahéj és a méz eggyé válik. 

A fahéjat sok cég rakja narancsbőr elleni krémekbe, de tele van ásványi anyagokkal és vitaminokkal is. Lázas betegségek esetén gyorsítja a felépülést, jót tesz megfázáskor, a szájban lévő gyulladásokra is jó hatással van. Ehhez érdemes bio fahéjat vásárolni.

20 deka mézhez tegyünk 2 evőkanál fahéjat, keverjük jól össze, majd időnként forgassuk meg, míg össze nem áll. A fahéj mellé, vagy helyette kerülhet a mézbe gyömbér, vagy akár mézeskalács fűszerkeverék is. A képen látható üveghez egy kávéskanálnyi őrölt fahéjat használtam, de ha túl intenziv lesz az eremény mindig higítható mézzel. Mi a vegyes virágmézet ajánljuk alapméznek, de a repce is jó választás.

A kardamomos mézzel könnyebb dolgom volt, ott nem volt érési idő, mert azt az indiai boltban kapható kardamom olajjal fűszereztem.

Mákos méz

Francia barátainkat boldoggá lehet tenni mákos mézzel, náluk ugyanis a mák hiánycikk, így a gyógyító faktoron kívül is örömet okoz. A mákos méz jó hatással van a kalcium szintünkre, az immunrendszerünkre, és még finom is. A természetgyógyász szerint vérszegénység esetén megemeli a vasszintet és be is épül. Elég belőle naponta egy evőkanállal enni. A mák és a méz aránya 1:1, tehát 20 deka mézhez 20 deka darált mákot kell adni. A mézet nem szabad felforralni, de kicsit meg lehet melegíteni, hogy könnyebben elegyedjen. Ehhez a vegyes virágmézet ajánljuk, mert a repce hamar ikrásodik,

Piros gyümölcsös méz

Tavaly azzal őrjítettem meg Svédországban felnőtt barátnőmet, hogy árulja el a skandinávok kedvenc mézének a titkát. Állítása szerint ő sehol nem találkozott a gyümölcsös mézekkel, én viszont elkészítettem. Egészen egyszerűen fagyasztott gyümölcskeveréket kiolvasztottam, majd lecsöpögtetés után összefőztem a mézzel. A méz szép rózsaszínes lett a gyümölcsdarabok pedig szépen mutattak az üvegben.

Levendulás méz

Nem, itt nem a hagyományos levendulamézről van szó, hanem mézről, amibe levendula került. Egy üveg egyharmadáig töltsön levendulát egy üvegbe, majd öntsön rá mézet. Az üveget minden nap forgassa át, egy héten át, majd két hétig hagyja még állni. Három hét elteltével szűrje le a levendulát, tegyen az üvegre egy helyes címkét és használati utasítást.

Hasonló módszerrel szinte bármilyen gyógynövényből készíthet gyógymézet, lehet ez bodza, fokhagyma, kamilla, rózsa, zsálya vagy épp kakukkfű. Ha fűszeres mézet készít, akkor a felhasználáshoz receptet is írhat, így még személyesebb lesz az ajándék.

Illóolajjal fűszerezett méz

Találtam az illóolajos gyüjteményemben néhányat, melyre az volt írva, hogy 100 % gyógyszerkönyvi tisztaságú illóolaj, ezért gondolam azokat is kipróbálom. A képen látható miniüvegekbe 1-1 csepp illóolajat kevertem és még ezzel a csekély mennyiséggel is intenziven illatozó mézet kaptam.

Vigyázat illlatlámpába használható aromaterápiára szánt illóolajjal ne próbálkozzunk!

Oszd meg másokkal is!
Mustra