Gyerekek, akik még melegvizet sem láttak

Tavaly karácsony előtt a barátnőm hívott azzal, hogy van-e kedvem ajándékot vásárolni egy nyolc-tíz éves kislánynak. Egy alapítvány ugyanis úgynevezett téli tábort szervez, amelynek keretében karácsony és szilveszter között tizenöt, mélyszegénységben élő kisgyereket néhány napra Budapestre hoznak telelni: próbálnak valami kis karácsonyi hangulatot csinálni nekik, akiknek otthon ez nem adatik meg.

Ha összegyűlik elég ajándékozó, akkor ajándékot is kapnak. Nem tudom, minek örülhet egy nagyon szegény borsodi kislány, végül egy plüssnyúl, meleg sapka és némi csokoládé mellett cuki füzeteket, színes ceruzákat és egy szuper tolltartót vettem.

A gyerekekről megtudtam, hogy egy-két kivétellel éheznek, most sem tudtak rendesen enni, csak pár falatot egyszerre, mert annyira nincs hozzászokva a gyomruk. Az egyik legnagyobb sztár a táborban a fürdőkád volt, a gyerekek többsége nem ismerte a vezetékből folyó meleg víz fogalmát sem, itt meg csináltak nekik teli kádat habfürdővel, alig lehetett belőle kiszedni őket.

Amikor barátnőm meg akarta simogatni az egyik kislány vállát, az ijedten elhúzta magát, mert annyit ütik. A tábor viszont nagyon jól sikerült, a gyerekek szemmel láthatóan nagyon örültek az ajándékoknak, mindenki elégedett volt a csomagjával; valamint kiderült, hogy az alapítvány a téli táboroztatáson kívül még számos egyéb módon is segíti a rászoruló kisgyerekeket.

Tóth Ákossal, az Age of Hope Gyermekvédelmi Alapítvány vezetőjével az elmúlt évről, árvízről, bulikról, összefogásról, illetve idei, karácsonyi terveikről beszélgetek.

A téli táboron kívül volt-e még valami karácsonyi programotok tavaly?

Igen, sőt, elég nagyszabású: 2012. december 6-án az A38 hajóval közösen 140 gyermeknek szerveztünk mikulás ünnepséget, ide ingyen vállalta a fellépést a Békéscsabai Jókai színház, az Eszterlánc mesezenekar és a Jamnastyx labdazsonglőrei. Erre a programra NIGHT OF HOPE jótékonysági bulit is szerveztünk a hajón, ahol a Ladánybene27 és az ország legjobb DJ-i is ingyen vállalták a fellépést. Ez volt alapítványunk történetének eddigi legnagyobb rendezvénye.

Kiket támogattatok, kiknek vittetek ajándékokat?

Tavalyi téli kampányunk keretében majdnem 600 gyermekvédelmi intézményben vagy szegény családban élő gyermeknek tudtunk karácsonyi ajándékot vinni. A SOSE alapítványtól nyert forrással kiegészítve 4.6 millió forint értékű alapélelmiszerrel, tisztító és tisztálkodó szerrel támogattunk a téli hónapokban forráshiányos intézményeket, falvakat (Edelényi Alapítványi Iskola, Bódvalenke, Péceli Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat). Ezzel életre kelt a rég tervezett CRISIS FOOD PROGRAM-unk.

Aztán rögtön, amint hátradőlhettünk volna egy kicsit, jött a hír, hogy Somogyban leégett egy gyermekotthon és az ott lakó gyerekek téli ruhái nagyrészt odavesztek... Kapásból nem is nagyon tudtuk, mit tegyünk, mert a raktárainkat előzőleg kiürítettük a karácsonyi turné keretében. Végül egy gyors, másfél napos kampányt indítottunk Facebook oldalunkon. Ennek a hozadéka egy ruhákkal dugig tömött mikrobusz lett, ami december 25-én késő este már be is gördült a somogyvári gyermekotthon udvarára.

Ezután hátradőlhettetek végre?

Igen, hát, részben, egy rövid időre. Márciusban épp pár napos pihenésre indultam haza Sopronba, amikor a híradásokban értesültem a „hóhelyzetről” - pár telefon után ismét a közösségi oldalak és a helyi média erejét használva több száz kg szendviccsel, innivalóval, takaróval, a Soproni Speciális Mentőkkel, helyi barátokkal úton voltunk Győr felé. Párhuzamosan a budapesti önkénteseink is elindultak négy jól megpakolt terepjáróval. Ők Tatabánya, Komárom környékén dolgoztak. A hó fogságában rekedt autósok közvetlen segítésén, mentésén kívül a környéken működő „szendvicsgyárakat” támogattuk alapanyagokkal, továbbá a kész szendvicseket és önkéntes hómunkásokat szállítottuk az autópálya közelébe. Láttuk, éreztük, részesei voltunk a példátlan összefogásnak.

Alapítványunk alapító okiratában is szerepel, hogy katasztrófahelyzetekben segítünk, hiszen kapcsolatrendszerünknek köszönhetően igen hatékonyak és gyorsak tudunk lenni. A dunai árvízhelyzetet sem tudtuk tétlenül végignézni, több száz kg élelmiszerrel, speciális járművekkel, vízi mentőkkel, csónakokkal, aggregátorokkal, munkagépekkel követtük az árt Győrtől Szigetmonostorig. Tizenöt AGE OF HOPE-os önkéntes dolgozott ezekben a napokban. Több millió forint értékben tisztítószert, élelmiszert szállítottunk éjjel- nappal az érintett falvakba.

Említetted, hogy önkéntesek segítségével is dolgoztok. Ők honnan érkeznek, hogyan kerülnek kapcsolatba veletek, mit lehet rájuk bízni?

Nálunk a munkáját mindenki önkéntesen végzi, ők elsősorban egyetemisták, pályakezdő pedagógusok, szociális szakemberek és tapasztalt gyermekvédelmisek. Az ötven órás iskolai önkéntesség keretében sok gimnazista is jelentkezett hozzánk Budapesten és vidéken egyaránt. Ők a 2013-as téli kampányunkban tudnak segíteni, iskoláikban gyűjtést szerveznek és eljönnek velünk a nagy karácsony turnénkra is. A PHIREN AMENCA külföldi csere-önkéntes programjához csatlakozva érkezett egy francia és egy román lány is, aki egész évben velünk fog dolgozni. Később mi is küldünk külföldre a mi legjobbjainkból.

Mivel foglalkoztok az év többi részében, amikor nincs sem karácsony, sem katasztrófahelyzet?

Számos programot szervezünk egész évben. Tavasszal az Edelényi Alapítványi Iskola 10 kisdiákját cseréltük el 10 budapesti Burratino iskolába járó gyerekkel. Májusban a Péceli Családsegítő és Gyermekjóléti szolgálattal közösen csodálatos gyermeknapot sikerült szerveznünk több száz gyereknek Pécelen. Ezzel egy időben a Rigó Péter által vezetett soproni csoportunk negyven gyereknek szervezett gyereknapi zsúrt a Múzeum Café támogatásával. Ide is, ahogy nyári táborainkba is, eljöttek az „Országutak Lordjai” motorosok a gyerekek nagy örömére.

Péter megszervezte, hogy húsz gyermekotthonban élő srác egész évben térítésmentesen járhasson edzésekre. Nyugat-Magyarországi bázisunk annyira megerősödött, hogy kb. havonta küldünk egy kisteherautót a tárgyi adományokért, és több boltban egész évben folyamatosan gyűjtenek.

A nyári táborainkban összesen 150 gyermek fordult meg. Ezekben szakképzett pedagógusok, szociális és gyermekvédelmi szakemberek mellett lelkes, tapasztalt önkéntesek gondoskodnak a résztvevő gyerekekről. Barátok, támogatók segítségével igyekszünk a költségeinket lefaragni, a programok a gyerekek számára ingyenesek

Szeptemberi tanszer, írószergyűjtő kampányunk keretében 200 gyereknek tudtuk eszközökkel támogatni az iskolakezdést. Emellett idén megszületett az együttműködés a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel, melynek keretében első körben az Ócsai Szociális lakópark 36 családjának (folyamatosan bővül) fél évig, havi rendszerességgel tudunk tartós élelmiszert osztani. A lakókat ezen felül ruhákkal, játékokkal tudjuk támogatni.

Honnan származik a bevételetek?

Adományokból, de a pénzbeli támogatásunk nagyon rapszódikus, gondot okoz egy téli gumi megvásárlása, egy-egy szerviz költsége egyetlen értékünkre: a kisbuszunkra. Irodánk, raktáraink nincsenek, alkalmazottunk nincs. Egész évben több jótékonysági bulit (NIGTH OF HOPE) szerveztünk Soprontól Debrecenig. Az itt befolyó összegekből próbáljuk meg végezni munkánkat.

Sokszor egyedül érzem magam, olyan sok lenne a tennivaló, de ha helyzet van, barátaimnak köszönhetően, mintha száz kezem nőne egyszerre. Rengeteg terhet vesz le a vállamról Sándorfi Réka, aki elsősorban a pályázatokkal és az adminisztrációval foglalkozik. Mérhetetlen büszkeség és boldogság, amit érzek, hogy szinte nulla infrastruktúrával ilyen eredményesek tudunk lenni. Az alapítványi tevékenység mellett szabadidőnk nagy részét is együtt töltjük, például két nyári tábor között a VOLT fesztiválon „pihenjük ki” magunkat.

Idén is szerveztek a tavalyihoz hasonló téli tábort?

Idén is országos kampányt hirdettünk télen, ami december 19-ig tart. Cél ismét, hogy 600 gyermek karácsonyát tegyük kicsit gazdagabbá, szebbé. Karácsonyi turnénk december 19-21-ig tart, első utunk családok átmeneti otthonaiba vezet, innen Berettyóújfalura és Toldra megyünk, az L. Ritók Nóra által vezetett IGAZGYÖNGY Alapítvány karácsonyi ünnepségére.

Az Edelény Alapítványi Iskola érintésével részt veszünk a fáji és fulókércsi általános iskola ünnepségein is. És igen, természetesen lesz tábor is, téli táborunkba idén 15 IGAZGYÖNGY-ös gyerek érkezik Budapestre.

Mire van szükségetek idén? Mit tegyen, aki támogatni szeretne titeket, pénzt küldene, önkénteskedne, vagy csak szeretne többet tudni rólatok?

Érdemes követni minket Facebookon, itt az oldalunkon, valamint a hivatalos honlapon rendszeresen hírt adunk az aktuális projektekről, programokról. Téli kampányunk keretében jelenleg főként játékok, csecsemőápolási szerek, tisztálkodó- és tisztítószerek, író- és tanszerek, tartós élelmiszerek, konyhai eszközök, édességek, gyermekruhák felajánlását várjuk, melyeket gyűjtőpontjainkon lehet leadni.

Anyagi támogatásra is szükségünk van, hiszen ebből finanszírozzuk a téli tábort, veszünk benzint a mikrobuszba, és további gyerekprogramokat szervezünk. Aki támogatni szeretne minket, számlaszámunkon teheti meg, ez többek között itt is megtalálható.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek