KARÁCSONY

Gasztroajándékok: csokis drazsévariációk házilag

2013. november 22., péntek 20:58

Ideális gasztroajándék a házilag készített csokis drazsé: nem túl pepecselős, de azért különleges és jól variálható, személyre szabható. Választunk egy tetszőleges olajos magot, ami viszonylag gömbölyded formájú: ez lehet törökmogyoró, mandula, pisztácia, makadámdió vagy kesudió.

Ezután kiválasztjuk a csokoládét, amivel be fogjuk vonni a magokat: lehet ét-, tej vagy fehér csokoládé, de aki nagyon extrára vágyik, akár a házilag karamellizált fehér csokoládét is kipróbálhatja. A csokival bevont magokat pedig kakaóporba vagy porcukorba hempergetjük, amelyeket ízlés szerint fűszerezhetünk például fahéjjal, kardamommal, mézeskalácsfűszerrel, chilivel. A drazsétechnikát alkalmazhatjuk aszalt meggyel, cseresznyével vagy mazsolával, mint itt, vagy színezhetjük is, mint itt.

 Hozzávalók:

100 g tetszőleges olajos mag (megtisztítva, héj nélkül mérve)
70 g tetszőleges csokoládé
40-50 g átszitált porcukor vagy kakaópor
fűszerek ízlés szerint

1. Előkészítjük a magokat. Ha törökmogyorót használunk, akkor 160°C-ra melegített sütőben pár perc alatt megpirítjuk, majd egy konyharuhába csomagoljuk, és ledörzsöljük a hártyaszerű héját. A mandulát szintén érdemes sütőben pár perc alatt aranybarnára pirítani. A magokat egy akkora tálba tesszük, amiben kényelmesen lehet majd kavarni.

2. A bevonáshoz szükséges átszitált porcukrot/kakaóport egy nagyobb tálban szintén előkészítjük, és hozzákeverjük a fűszer(eke)t.

3. A csokoládé kb. egynegyedét nagyon apróra vágjuk. A maradék csokoládét vízgőz fölött vagy mikrohullámú sütőben, gyakran átkeverve megolvasztjuk. Ehhez hozzákeverjük az apróra vágott csokoládét, míg el nem olvad.

4. A csokoládé kb. negyedét a magokra kanalazzuk, és átkeverjük, hogy egyenletesen, mindenhol fedje a csokoládé. Ekkor újabb adag csokoládét keverünk a magokhoz, és így folytatjuk, míg az össze csokoládé el nem fogy. A kevergetés hatására a csokoládé egyenletes rétegben fogja fedni a magokat. Addig keverjük, míg nem látszik a csokoládén, hogy kezd szilárdulni. (Ha egy kicsit behűtjük előre a tálat, amiben a csokoládét a magokhoz keverjük, akkor gyorsítható ez a folyamat, de vigyázzunk, ne legyen túl hideg a tál, mert akkor nagyon hirtelen fog szilárdulni a csokoládé.)

5. Ekkor a csokis magokat a porcukros/kakaóporos tálba öntjük, és kézzel elkezdjük átforgatni a csokis magokat a porcukorban/kakaóporban. Közben kézzel szétválasztjuk az esetleges összeragadt szemeket. Addig folytatjuk ezt, míg az összes magot egyenletesen be nem vonja a porcukor/kakaópor.

6. Állni hagyjuk a magokat egy órán keresztül szobahőmérsékleten, végül adagonként szitába téve lerázzuk a felesleges porcukrot/kakaóport róluk.

Csinos celofánba csomagolva, színes masnival kiváló ajándék lesz. Ha meg nem esszük előtte.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta