Gasztroajándékok: csokis drazsévariációk házilag

Ideális gasztroajándék a házilag készített csokis drazsé: nem túl pepecselős, de azért különleges és jól variálható, személyre szabható. Választunk egy tetszőleges olajos magot, ami viszonylag gömbölyded formájú: ez lehet törökmogyoró, mandula, pisztácia, makadámdió vagy kesudió.

PanningB3
Ötvös Zsuzsanna

Ezután kiválasztjuk a csokoládét, amivel be fogjuk vonni a magokat: lehet ét-, tej vagy fehér csokoládé, de aki nagyon extrára vágyik, akár a házilag karamellizált fehér csokoládét is kipróbálhatja. A csokival bevont magokat pedig kakaóporba vagy porcukorba hempergetjük, amelyeket ízlés szerint fűszerezhetünk például fahéjjal, kardamommal, mézeskalácsfűszerrel, chilivel. A drazsétechnikát alkalmazhatjuk aszalt meggyel, cseresznyével vagy mazsolával, mint itt, vagy színezhetjük is, mint itt.

 Hozzávalók:

100 g tetszőleges olajos mag (megtisztítva, héj nélkül mérve)
70 g tetszőleges csokoládé
40-50 g átszitált porcukor vagy kakaópor
fűszerek ízlés szerint

1. Előkészítjük a magokat. Ha törökmogyorót használunk, akkor 160°C-ra melegített sütőben pár perc alatt megpirítjuk, majd egy konyharuhába csomagoljuk, és ledörzsöljük a hártyaszerű héját. A mandulát szintén érdemes sütőben pár perc alatt aranybarnára pirítani. A magokat egy akkora tálba tesszük, amiben kényelmesen lehet majd kavarni.

2. A bevonáshoz szükséges átszitált porcukrot/kakaóport egy nagyobb tálban szintén előkészítjük, és hozzákeverjük a fűszer(eke)t.

3. A csokoládé kb. egynegyedét nagyon apróra vágjuk. A maradék csokoládét vízgőz fölött vagy mikrohullámú sütőben, gyakran átkeverve megolvasztjuk. Ehhez hozzákeverjük az apróra vágott csokoládét, míg el nem olvad.

4. A csokoládé kb. negyedét a magokra kanalazzuk, és átkeverjük, hogy egyenletesen, mindenhol fedje a csokoládé. Ekkor újabb adag csokoládét keverünk a magokhoz, és így folytatjuk, míg az össze csokoládé el nem fogy. A kevergetés hatására a csokoládé egyenletes rétegben fogja fedni a magokat. Addig keverjük, míg nem látszik a csokoládén, hogy kezd szilárdulni. (Ha egy kicsit behűtjük előre a tálat, amiben a csokoládét a magokhoz keverjük, akkor gyorsítható ez a folyamat, de vigyázzunk, ne legyen túl hideg a tál, mert akkor nagyon hirtelen fog szilárdulni a csokoládé.)

5. Ekkor a csokis magokat a porcukros/kakaóporos tálba öntjük, és kézzel elkezdjük átforgatni a csokis magokat a porcukorban/kakaóporban. Közben kézzel szétválasztjuk az esetleges összeragadt szemeket. Addig folytatjuk ezt, míg az összes magot egyenletesen be nem vonja a porcukor/kakaópor.

6. Állni hagyjuk a magokat egy órán keresztül szobahőmérsékleten, végül adagonként szitába téve lerázzuk a felesleges porcukrot/kakaóport róluk.

Panning9
Ötvös Zsuzsanna

Csinos celofánba csomagolva, színes masnival kiváló ajándék lesz. Ha meg nem esszük előtte.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek