Forralt cider, ha a bort már unjuk

A cider ugyan csak néhány éve jelent meg nálunk, mégis hamar sikerült jelentős rajongótáborra szert tennie. A nyári hőségben, jéghidegen történő fogyasztása mellett a szénsavas almabornak remek forralt változatai is vannak, amelyek jól jöhetnek a téli zegernyében, sőt a kicsit uncsi karácsonyi társasjátékok élvezeti szintjét is jelentősen megemelik.

DSC 1301
Mirelle

A forralni szánt cidert ízesíthetjük is, a téli fűszerkínálat szinte bármelyik elemét nyugodtan hozzáadhatjuk. Értelemszerűen a fahéj a legnagyobb barátja, de a szegfűbors, a szegfűszeg, a csillagánizs vagy épp a zöld kardamom is kellemes aromákkal egészíti ki.

Hozzávalók:

1 l cider
1 rúd vanília
1 rúd fahéj
4 szegfűbors
4 szem kardamom
3-4 ek méz
4 ek calvados, esetleg rum
1 narancs héja

 1. A cidert egy közepes forralóba öntöm, majd hozzáadom a fahéjat, a szegfűborsokat, a kardamomokat.

2. A vaníliát óvatosan felhasítom, majd szintén a ciderhez adom. Ha van saját készítésű vaníliás cukrom, vagy vanília esszenciám, akkor az abban tárolt, már kikapart vaníliarúd is tökéletesen megteszi.

3. A narancsról egy éles késsel vagy zöldséghámozóval leszedem a héját gondosan ügyelve arra, hogy a héj alatti fehér, keserű rész ne kerüljön rá. Ha nem kapok kezeletlen narancsot, akkor a gyümölcs héját a felhasználás előtt előkészítem.

4. Ezután jöhet a méz és a calvados (de egy kevéske jóféle rum is megteszi), majd az egészet lassan melegíteni kezdem, hogy a fűszereknek legyen idejük kiteljesedni.

5. Végezetül átszűröm, hogy a feleslegessé vált fűszerektől megszabaduljak, és a kész italt bögrékbe vagy hőálló poharakba töltve szervírozom.

Oszd meg másokkal is!
Mustra