KARÁCSONY

Forralt cider, ha a bort már unjuk

2013. november 18., hétfő 07:05

A cider ugyan csak néhány éve jelent meg nálunk, mégis hamar sikerült jelentős rajongótáborra szert tennie. A nyári hőségben, jéghidegen történő fogyasztása mellett a szénsavas almabornak remek forralt változatai is vannak, amelyek jól jöhetnek a téli zegernyében, sőt a kicsit uncsi karácsonyi társasjátékok élvezeti szintjét is jelentősen megemelik.

DSC 1301
Fotó: Mirelle

A forralni szánt cidert ízesíthetjük is, a téli fűszerkínálat szinte bármelyik elemét nyugodtan hozzáadhatjuk. Értelemszerűen a fahéj a legnagyobb barátja, de a szegfűbors, a szegfűszeg, a csillagánizs vagy épp a zöld kardamom is kellemes aromákkal egészíti ki.

Hozzávalók:

1 l cider
1 rúd vanília
1 rúd fahéj
4 szegfűbors
4 szem kardamom
3-4 ek méz
4 ek calvados, esetleg rum
1 narancs héja

 1. A cidert egy közepes forralóba öntöm, majd hozzáadom a fahéjat, a szegfűborsokat, a kardamomokat.

2. A vaníliát óvatosan felhasítom, majd szintén a ciderhez adom. Ha van saját készítésű vaníliás cukrom, vagy vanília esszenciám, akkor az abban tárolt, már kikapart vaníliarúd is tökéletesen megteszi.

3. A narancsról egy éles késsel vagy zöldséghámozóval leszedem a héját gondosan ügyelve arra, hogy a héj alatti fehér, keserű rész ne kerüljön rá. Ha nem kapok kezeletlen narancsot, akkor a gyümölcs héját a felhasználás előtt előkészítem.

4. Ezután jöhet a méz és a calvados (de egy kevéske jóféle rum is megteszi), majd az egészet lassan melegíteni kezdem, hogy a fűszereknek legyen idejük kiteljesedni.

5. Végezetül átszűröm, hogy a feleslegessé vált fűszerektől megszabaduljak, és a kész italt bögrékbe vagy hőálló poharakba töltve szervírozom.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta