no

Egy hét múlva, de akár ma is vásárolhat Black Friday leárazásokon

A Black Friday, azaz a fekete péntek az a nap, amikor Amerikában hivatalosan is kezdetét veszi a karácsonyi bevásárlás időszaka. Ez a nap mindig a Hálaadás utáni péntekre esik, és ekkor rengeteg akcióval várják a vásárlókat, amire már külön mobilapplikációt is le lehet tölteni. Az emberek gyakran annyira rá is hangolódnak a szeretet közelgő ünnepének szellemiségére, hogy meg is verik egymást egy-két jobb fogás érdekében.

156846613

Készüljön fel, legkésőbb egy hét múlva ön is megtapasztalhatja ezt, ha máshogy nem is, de virtuálisan biztos. De már ma is elkezdhet keresgélni, mert van, ahol egy héttel korábban beleélték magukat a karácsonyi hangulatba. Összeszedtünk pár ilyen helyet, ahol már ma is bevásárolhat, akár gyerekének szeretne ajándékot, akár valamilyen divatos kiegészítőre vagy ruhaneműre vágyik.

Elnevezése ellenére az (eredetileg Amerikából induló) Black Friday, azaz a Fekete Péntek nem valamiféle gazdasági összeomlást jelent, hanem azt a Hálaadás utáni pénteket, amikor az emberek jelentős része nem dolgozik (kivéve természetesen a kereskedelemben dolgozókat, és a bankszektort), hanem az előző napi durva bepulykázásból magukhoz térve ráeszmélnek, hogy lassan el kellene kezdeni bevásárolni karácsonyra. Erre felkészülve az üzletláncok óriási, gyakran 80%-os kedvezménnyel, és extrém nyitvatartási idővel készülnek. Vannak olyan helyek, amik már reggel ötkor kinyitnak, és még így is képesek sorban állni az emberek, illetve ilyenkor a 24 órás nyitva tartás sem ritka. Legtöbben ekkor intézik el a karácsonyi játék- illetve elektronikai cikk vásárlást, az élelmesebbek pedig gondolkodás nélkül mindent megvesznek ami nagyon akciós, majd szinte teljes áron továbbadják, így nemhogy nullára hozzák ki a karácsonyt, de még jól is járnak. Gyakran előfordul azonban, hogy a tömeges vásárlás katasztrófába torkollik, így volt már, hogy a Fekete Péntek rászolgált a baljós nevére. Ilyen volt például 2008-ban New Yorkban, ahol a tömeg agyontaposta az ajtót nyitó áruházi dolgozót, de előfordult már késelés is, és persze nem ritkák az akciós darabok körül kialakuló verekedések, sőt olyan is történt már, hogy valaki paprikaspray segítségével biztosította be, hogy övé lesz a kiszemelt áru.

156874652
Allison Joyce

A másik ilyen nagy nap, ami talán veszélytelenebb - legalábbis ami a fizikai sérüléseket illeti -, az a Cyber Hétfő, ami az internetes kereskedelem nagy napja. Az emberek rávezették a kereskedőket is, hogy otthonról is el lehet intézni egy csomó vásárlást, ami egyébként mindenkinek egyszerűbb, ezért a Fekete Péntek utáni hétfő lett hivatalosan is a Cyber Hétfő. Ugyanakkor sok kereskedő mossa össze ezt a két napot, tehát érdemes mindkét alkalomra felkészülni, mert a nagyobb áruházak már pénteken is készülnek akciókkal a webáruházaikban is, és ekkor jön el a mi szerencsénk, hiszen azok a helyek, amik szállítanak az egész világ területére, nekünk is lehetővé teszik, hogy kihasználjuk az amerikaiak vásárlási kedvét.

Sőt, Magyarországon úgy tűnik, végképp zűrzavar van a Black Friday hivatalos időpontja körül: bár a Hálaadás utáni péntek csak jövő héten esedékes, idén néhány cégnél már ma is lehet kedvezményesen vásárolni. Ennek oka talán az, hogy mivel tavaly a Hálaadás utáni péntek november 23-ra esett, így idén is ez időpont környékén igyekeznek tartani. Mindenesetre ma például a Lego vagy a Fashion Days már kínál akciósan termékeket.

Oszd meg másokkal is!
no
Mustra