KARÁCSONY

A magyaroknak a családról szól a karácsony

2011. december 14., szerda 17:35

Egy friss felmérés szerint a magyarok 80%-a szerint az a lényeg karácsonykor, hogy együtt legyen a család és nem az, hogy elköltsék egész vagyonukat ajándékokra.

A KutatóCentrum és a Marketing&Media összesen 4306 embert keresett meg, a férfiak 14%-a, a nők 8%-a mondta azt, hogy a szeretet ünnepe csak a költekezésről szól. A nemekre bontott eredményekből az derül ki továbbá, hogy elenyésző azok száma, akik nem ajándékoznak, körülbelül 80-an a 4000-ből. Azok száma sem számottevő, akik utálják a karácsonyt, összesen a megkérdezettek 7%-a van ki az ünnepektől, azok, akik nem szoktak ajándékozni és utálnak költeni.

„Annak ellenére, hogy a megkérdezettek 10 százaléka túlzottnak tartja a költekezést, csupán 2 százalékuknál nem szokás elvi vagy anyagi okokból ajándékozni. Ebben is a férfiak járnak az élen: 3 százalékuk nem követi ezt a hagyományt, míg a nőknek csupán 1 százaléka”– mondta el Sütő Anna, a KutatóCentrum kutatási projekt menedzsere.

Az emberek 80%-a viszont azt vallja, hogy az az ünnep lényege, hogy együtt legyen a család: tehát hétvégente csak a lakosság 20%-a könyököl a plázákban ajándék után kutatva, legalábbis a felmérés szerint.

Ön szerint mi a fontos karácsonykor?

  • 252
    Hogy együtt legyen a család
  • 7
    Hogy vagyünk sok ajándékot
  • 65
    Az egész csak púp a hátamra

És most már azt is tudjuk, melyik korosztály mit csinál az ünnepek alatt: a 18-24 évesek 45 százaléka örül annak, hogy végre pihenhet, míg az 55-64 éveseknek csak közel 20 százaléka szereti emiatt az ünnepeket. Utóbbiak inkább annak örülnek, hogy karácsonykor többet törődhetnek szeretteinkkel.

(A 4306 fő online megkérdezésével zajló villámkutatást november 18. és 22. között végezte a KutatóCentrum és a Marketing&Media. A minta kor és nem tekintetében reprezentálja a 18-64 éves magyar lakosságot.)

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta