no

A magyaroknak a családról szól a karácsony

Egy friss felmérés szerint a magyarok 80%-a szerint az a lényeg karácsonykor, hogy együtt legyen a család és nem az, hogy elköltsék egész vagyonukat ajándékokra.

A KutatóCentrum és a Marketing&Media összesen 4306 embert keresett meg, a férfiak 14%-a, a nők 8%-a mondta azt, hogy a szeretet ünnepe csak a költekezésről szól. A nemekre bontott eredményekből az derül ki továbbá, hogy elenyésző azok száma, akik nem ajándékoznak, körülbelül 80-an a 4000-ből. Azok száma sem számottevő, akik utálják a karácsonyt, összesen a megkérdezettek 7%-a van ki az ünnepektől, azok, akik nem szoktak ajándékozni és utálnak költeni.

„Annak ellenére, hogy a megkérdezettek 10 százaléka túlzottnak tartja a költekezést, csupán 2 százalékuknál nem szokás elvi vagy anyagi okokból ajándékozni. Ebben is a férfiak járnak az élen: 3 százalékuk nem követi ezt a hagyományt, míg a nőknek csupán 1 százaléka”– mondta el Sütő Anna, a KutatóCentrum kutatási projekt menedzsere.

Az emberek 80%-a viszont azt vallja, hogy az az ünnep lényege, hogy együtt legyen a család: tehát hétvégente csak a lakosság 20%-a könyököl a plázákban ajándék után kutatva, legalábbis a felmérés szerint.

Ön szerint mi a fontos karácsonykor?

És most már azt is tudjuk, melyik korosztály mit csinál az ünnepek alatt: a 18-24 évesek 45 százaléka örül annak, hogy végre pihenhet, míg az 55-64 éveseknek csak közel 20 százaléka szereti emiatt az ünnepeket. Utóbbiak inkább annak örülnek, hogy karácsonykor többet törődhetnek szeretteinkkel.

(A 4306 fő online megkérdezésével zajló villámkutatást november 18. és 22. között végezte a KutatóCentrum és a Marketing&Media. A minta kor és nem tekintetében reprezentálja a 18-64 éves magyar lakosságot.)

Oszd meg másokkal is!
no
Érdekességek