Az öt-hatezer éves múltra visszatekintő keleti kultúrkörökben a csíra a gyógyászat részeke volt. Az ókori rómaiak már alkalmazták a gemma ( rügy) terápiát. A nyugati világban, például Amerikában, csak ötven-hatvan évvel ezelőtt kezdték tanulmányozni és használni a csírázó növényeket. A csírafogyasztás napjainkban reneszánszát éli világszerte.
Most egyél csírát!
A víz, meleg és fény hatására a növényi magvak anyagai aktiválódnak és csírázó növénykezdeményekké válnak. A csírákban más tápanyagok vannak, mint a magban, és ennek a változásnak rendkívül értékes a végeredménye. A keményítő lebomlik, az édes íz is bizonyítja, hogy egyszerű cukrokká alakul át. Az összetett fehérjék aminósavakká hasadnak, megjelennek a nagyon értékes antioxidánsok, és feldúsúlnak a vízben és zsírban oldódó (A-B- komplex, C,- D,-E,-G,-K,-U,-) vitaminok, ásványi anyagok (foszfor, magnézium, kálium, nátrium, vas, réz) és egyéb más életfontosságú enzimek, többféle biológiailag aktív anyagok.
A csírákban lévő tápanyagok és enzimek a tökéletes sejtmegújulás, a hosszú, egészséges élet elixírjei. Egy kéthetes csírakúra szinte megújítja a szervezetet, megtiszít a méreganyagoktól, megerősíti az immunrendszert, eltűnteti a fáradtságot, javítja a hangulatot.
Így csináld:
A csíráztatás fortélyait legkönnyebben a lencsén tanulhatod meg. A lencséből kevés is elegendő, hiszen tömege jelentősen megnövekszik csírázás közben. Az átválogatott lencsét alaposan mosd meg, és áztasd egy éjszakára hideg vízbe. Reggelre jól megdagad, ekkor szűrd le és üvegtálon terítsd szét. Vigyázz, hogy ki ne száradjon! Naponta háromszor is locsolhatod – enyhén. Néhány nap után a csíra hossza elérheti a 2 centit, ekkor vágd le ollóval. Nyersen kiváló saláta, apróra vágott hagymával, olajjal fűszerezve.
A babot is hasonlóképpen csíráztasd – de egyszerre csak keveset, mert penészedhet, ezért a tálat időnként mosd ki ecettel. A babcsíra nyersen nem fogyasztható, de negyedórás főzéssel kitűnő levest vagy főzeléket készíthetsz belőle.
A csírák királynője a búza – csíráztatásához földdel teli tálcát vagy cserepet is használhatsz. Tedd világos ablakba, naponta kétszer enyhén locsold. Már másnap vagy harmadnap láthatóvá válnak a kis csírák. Felhasználásával várj, amíg a hosszuk eléri a 2-4 centit. A búzacsíra édes, puha, vitamintartalma nyersen a legnagyobb, de sütve-főzve is fogyasztható. Tésztákba, töltelékekbe keverve a diót, mazsolát is helyettesíti.
A búzához hasonlóan zabot, árpát és rozsot is használj! Ezeket a növényeket üvegtálon csíráztasd, naponta csak egyszer locsold, finom nyersen, de sütve-főzve is.
A cikk szerzője gyógyszerkiadó szakasszisztens
• Retekcsíra-saláta
• Retek- és retekcsíra-saláta kiflikrutonnal