A mozgásforma, amitől boldogabb és felszabadultabb lehet bármelyik napunk

GettyImages-874394344

A mozgás egy egyszerű és mindenki számára elérhető út ahhoz, hogy közelebb kerülj önmagad megismeréséhez, és jobban átlásd a világhoz való kapcsolódást. A nyugati kultúrák gondolkodásában a test, a tudat és a szellem nem egyként van kezelve – véli Simon Renáta táncművész.

Az emberek az idők kezdete óta táncolnak, örömükben, bánatukban, áldásért, szentségért, imaként, szórakozásból, de igazából bármiért. A tánc az élet egyik legnagyobb élvezete. A tánc egy eszköz, önmagunk tudatára ébredésében, kik vagyunk, mi van bennünk, hol tartunk, milyen az aktuális állapotunk.

A test, a tudat és a szellem összekapcsolódása

Mozgáson alapuló önismereti módszerrel segít feldolgozni a gátlásokat és felszabadítani a testet és a lelket a Simon Renáta. A táncművész Mozdulj a lelkedből! néven hozta létre a saját módszerét, amivel már több száz embernek segített lebontani fizikai és lelki gátlásait.

A táncművész „Mozdulj a lelkedből!” néven hozta létre a saját módszerét
A táncművész „Mozdulj a lelkedből!” néven hozta létre a saját módszerétSimon Renáta

Felszabadulás, önmegélés, szembesülés, tisztulás – ez az út vezet szerinte a testünk és tudattalanunk bölcsességén keresztül saját, legmélyebb válaszainkhoz. „Amikor táncról beszélünk, akkor a test, a tudat és a szellem összekapcsolódására kell gondolnunk.

A táncban azzal dolgozunk, ami adott, ami kézzelfogható, ez pedig a testünk.

A test hordozza a teljes élettapasztalatot: mindent, ami velünk és bennünk megtörtént, a test tárolja” – véli Renáta, aki négyéves kora óta táncol, több hazai és külföldi tánctársulat tagja is volt, többek között a Svéd Királyi Baletté is.

Boldogabbá és felszabadultabbá tehetők a mindennapok

Tapasztalatai alapján hozta létre mozgáson alapuló önismereti módszerét. Mindenről lenyomatot készít a testünk. 

Hogyan manipulálnak bennünket a mindennapokban? Ki és hogyan bántott meg? Miért nem tudjuk megélni a szexualitásunkat?

A táncművész szerint többek között ezekre a kérdésekre is választ ad a mozgás.

„A mozgás az egyik leghatékonyabb önismereti eszköz, mert ilyenkor a test vezet, az elme pedig háttérbe vonul, korlátai meglazulnak. Így viselkedésmintáink, szerepeink, hitrendszerünk, szokásaink, vagy ami mélyen bennünk van eltemetve, könnyebben kerülnek felszínre. Minél gyakorlottabb valaki, annál mélyebb rétegekhez tud hozzáférni a saját mozgásán keresztül. A mozgásnak köszönhetően pedig fejleszthető a testi-lelki koordináció, oldhatók a gátlások, boldogabbá és felszabadultabbá tehetők a mindennapok” – tette hozzá Simon Renáta, aki maga is sokat merít a különböző keleti filozófiákból és a tantrából, amely a tudatosítás, az energetikai módszerek, az érzelmek és a hozzáállás segítségével vezet el az önmegvalósításhoz.

Renáta négyéves kora óta táncol
Renáta négyéves kora óta táncolSimon Renáta

„Felszabadulás, önmegélés, szembesülés, tisztulás – ez az út vezet a testünk és tudattalanunk bölcsességén keresztül saját, legmélyebb válaszainkhoz. Azoknak ajánlom ezt az utat, akik elég bátrak ahhoz, hogy önmaguk legyenek” – vallja a táncművész.

Ez már egy állapot, és nem egy tevékenység

Mozgás közben, legyen az fizikai, érzelmi vagy értelmi aktivitás, magára az életre rezonál a testünk. A testtudatosság általában 3 lépcsőfokon keresztül valósul meg.

„Az első a vizualizáció, amelynek során az agy képeket készít a testről annak különféle helyzeteiben, és a vizuális információn keresztül visszaigazolja a test számára annak saját létezését. A második a szomatikus fázis, amelynek során a mozgás és a tapintás küld információt a testnek saját létezéséről. Érzem, hogy lép a lábam, érinti a talajt, és tudom, hogy léptem. Az utolsó fázis a testtudat megjelenése. Ez már egy állapot, és nem egy tevékenység” – véli Simon Renáta, aki jelenleg Debrecenben és Budapesten egyaránt tart foglalkozásokat, és számos önismereti kurzus, előadás vendége is volt az elmúlt években.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra