Miért van dögrováson valaki, és mi köze az illetőnek a pásztorkodáshoz? – Szófejtő

GettyImages-532335518

Dögrováson van, mondjuk arra az emberre, aki súlyos betegség miatt robbant le, az ágyból sem tud felkelni, különösen rosszul érzi magát, de azért mégsem annyira, hogy a halálán lenne – a szerencsétlen helyzet kissé tréfás, cinikus megfogalmazása egy régi pásztorszokásból ered, ennek járunk utána mai Szófejtőnkben.

Az írás-olvasás és számolás művészetében kevésbé járatos régi pásztorok körében dívott az ún. számrovás szokása (innen ered a sok van a rovásán szófordulat is), melynek lényege, hogy a rájuk bízott állatok számát a juhász nem felírta, hanem egy szögletes pálcára jobbról balra haladva felrótta, különböző szimbólumokkal jelölve a számértékeket. A csillag százat, a vízszintesen lefelezett csillag ötvenet, az X tízet, az I pedig egyet jelentett – írja O. Nagy Gábor nyelvész –, a jószág létszáma mellett az állatok nemét, korát és tulajdonosát is képesek voltak jelölni ugyanezzel a módszerrel.

A vadállatok által elpusztított vagy betegségben odaveszett állatok számát külön pálcikára rótták fel, ez volt az ún. dögrovás – magyarázza Bárdosi Vilmos nyelvész, az Itt van a kutya elásva! című szólásmagyarázó könyv szerzője –, továbbá ide kerültek azok a jószágok is, amelyek ugyan még nem pusztultak el, de olyan betegek voltak, hogy felépülésükre semmi remény nem kínálkozott. Ebből keletkezett tréfás átvitellel a manapság inkább emberekre alkalmazott szólásmondás, melyet néha, bizalmas beszédben akkor is használunk, ha olyan ellenségünkről beszélünk, akinek sanyarú helyzete miatt cseppet sem fáj a szívünk.

Újraindult Szófejtő sorozatunkban jól ismert szólásmondások nyomába eredünk. Ha érdekel egy-egy szó, kifejezés vagy szólás eredete, olvasd el sorozatunk előző részeit  is! 

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra