Az utókor alaposan félreértette a náci karlendítő, síró asszony fotóját – Fénnyel írt történelem

GettyImages-515585356

Sokan a második világháború emblematikus képének tartják a felvételt, melyen egy asszony látható, aki sírva szalutál a hazáját elfoglaló, bemasírozó német hadseregnek. A fotó a gyakori értelmezés szerint a diktátorok hódítási vágyának áldozatul eső civil lakosság keserű sorsát jeleníti meg, valójában azonban éppen ellentétes érzelmeket ábrázol, és még csak nem is a világháború alatt készült.

Náci propagandaképként készült a híressé vált fotó

A híres fotóról máig sokan azt gondolják, Lengyelország vagy Franciaország elfoglalásakor született, valójában azonban 1938 októberében lőtték, és az addig Csehszlovákiához tartozó Szudéta-vidék német megszállását ábrázolja. A szeptember végén kötött müncheni egyezményben a britek és a franciák hozzájárultak, hogy a többségében németek lakta területet a Harmadik Birodalomhoz csatolják, remélve, Hitlernek ennyi elég lesz, és nem kíván tovább terjeszkedni – a német hadsereg rövidesen be is vonult, és ellenőrzése alá vonta a Szudéta-vidéket.

A kép híressé vált csonka változata
A kép híressé vált csonka változataHistorical / Getty Images Hungary

A szudétanémetek – akik körében rendkívül magas volt a nácik támogatottsága – nem megszállóként, hanem „felszabadítóként” köszöntötték a birodalmi haderőt, így történt október 3-án is, amikor Hitler személyesen jelent meg a mai Csehország egyik legnyugatibb településén, Cheb (németül Eger) városában. A híressé vált fényképet a náci párt hivatalos propagandaújságja, a Völkischer Beobachter (Népi Figyelő) számára készítette egy ismeretlen személyazonosságú fotóriporter a nagy esemény alkalmából: a felvételen három szudétanémet hölgy (illetve jobb szélen egy negyedik hölgy karja) látható, akik lelkesen, „Heil Hitler” köszöntéssel üdvözlik a bevonuló diktátort és kíséretét.

A kép félreértelmezésére csak évekkel később, a világháború után került sor, amikor a szövetségesek összegyűjtötték a náci archívumokban fennmaradt film- és fotóanyagokat, és felhasználták őket a háborús eseményekről szóló dokumentációkban: nem tudni, véletlen baki vagy szándékos átértelmezés áldozatává vált a pöttyös kendőt és kötött felsőt viselő asszony, aki valójában örömkönnyeket ejtett a német sereg láttán, az utókor mégis azt hiszi, fájdalmában zokog és kényszerből lendíti a karját.

A téves értelmezés egyik fő oka, hogy a képet gyakran csonkítva, a széleket levágva közölték a különböző sajtótermékek és történelmi munkák, így eltűnt a felvételen szereplő másik három alak, köztük a bal oldalon látható, kifejezetten lelkes nő, akinek arckifejezése különösen árulkodó. Az éles szemű megfigyelők azt is észrevehetik, hogy a meghatódottságában síró asszony mögött egy német feliratú üzlet („Modewaren”, vagyis „divatáru”) látható, ami elveti azokat a téves elképzeléseket, miszerint a fotó megszállt lengyel vagy francia területen készült.

Oszd meg másokkal is!
Mustra