Így számold ki a súlyod alapján, mennyit kéne innod a melegben

GettyImages-1151155937

Visszavonhatatlanul nyár van, aminek a lelkünk örül, a testünk már nem minden esetben. Ha nem kalkuláljuk helyesen, mennyi folyadéktöbbletre van szükség, akár ájulás is lehet a vége.

Minél melegebb van, annál többet izzadunk. Testünk igyekszik a külső körülmények ellenére is fenntartani a számára optimális belső hőmérsékletet. Minél nagyobb a hőség, annál nehezebb dolga van. Ezért fokozottan izzadunk, hogy párologtatással hűtsük magunkat, az erek kitágulnak, ami miatt a vérnyomásértékek alacsonyabbá válnak. Nagyon könnyű ilyen körülmények között kiszáradni vagy épp az ásványi anyagok elvesztése miatt mondjuk görcsöt kapni – s akkor még nem beszéltünk az alacsony vérnyomás okozta szédülésről, koncentrációs zavarról vagy épp eszméletvesztésről.

A meleg ellen az egyik legerősebb fegyverünk a folyadékbevitel. Akkor is, ha nem érezzük magunkat szomjasnak épp. Egy átlagos felnőttnek 1,8 liternyi vízre van szüksége egy nap a szakértő szerint. Ám ez nagyban változhat az életmód, a szedett gyógyszerek, betegségek és a hőség függvényében. Sőt a folyadékhiányt a munka is befolyásolja, akkor is, ha csak az irodában ülünk. Minél többet beszélünk, telefonálunk, meetingelünk, annál több víz távozik a légutakból, ezt is pótolnunk kell. A testmozgás értelemszerűen még jobban megizzaszt és energiát is vesz el, márpedig a szervezetnek épp elég dolga van kánikula idején csak a hőmérséklet szabályozásával. Tehát minél többet mozgunk, annál többet kéne innunk is, különösen akkor, ha eleve alacsony a vérnyomásunk. Mivel erre az állapotra gyógyszer nem nagyon van, a folyadék mennyiségének növelésével küzdhetünk a rosszullét ellen. 

Mennyit kell inni nyáron? Akár 3-4 liter is belefér
Mennyit kell inni nyáron? Akár 3-4 liter is beleférJordi Salas / Getty Images Hungary

Igyak, na de mit?

Ez is fontos szempont. Folyadékbevitelnek számít a leves, az üdítő, a gyümölcs és a gyümölcslé, a kávé, a citromos víz is. Ezt nagyon szeretjük hangoztatni, de azért ne gondoljuk, hogy a kávéfüggőségünkkel meg a dinnyével letudhatjuk a vízivást. Valóban szükségünk van kalóriabevitelre – lásd cukros üdítők, gyümölcslevek –, pláne ha alapvetően alacsony a vércukorszintünk (ez az alacsony vérnyomással együtt hamarabb vezet a hőségben rosszulléthez, ájuláshoz) vagy nem tudunk enni a hőségben. Ám nem állhat a folyadékbevitel kizárólag szénhidráttartalmú italokból. Pótolnunk kell a vizet – erre az is tökéletes, ami a csapból folyik – és az elvesztett ásványi anyagokat is – itt emeli fel a kezét az ásványvíz, hogy legalább egy flakonnal fogyjon el belőle. Ezzel már másfél liternyi folyadékot vittünk be, amihez hozzávéve a levest, kávékat, üdítőket akár el is lehetünk egy átlagos, testmozgástól nagyjából mentes, nem túl meleg napon. Ha hosszabb időt töltünk a hőségben vagy mozgunk, ennek akár a kétszeresére is szükség lehet. 

Így számold ki, mennyit kell innod nyáron

A Mayo Clinic ajánlása szerint egy nőnek nyáron 2,2 liternyit, egy férfinak 2,8 liternyit kellene innia összesen egy nap. Ennek meghatározásához egy egyszerű egyenletet használtak, ami a napi elfogyasztott kalóriákhoz rendeli milliliterben számolt folyadékot. Ez alapján egy átlagosan átevett naphoz két- két és fél liternyi víz tartozik. Ha a testsúlyunkból indulunk ki – nyilván nem ugyanannyit iszik egy ötvenkilós és egy száztíz kilós ember –, kicsit bonyolultabb a képlet. A testtömeged első 10 kilogrammjára óránként és kilogrammonként 4 millilitert számolj, a második tízre 2 millilitert, ezen felül pedig kilogrammonként 1 millilitert. Így mondjuk 60 kilós nőként 40+20+40 milliliter folyadékra, vagyis 100 milliliterre van szükséged óránként, ami ugye egy napra beszorozva 2,4 liternyi folyadékot jelent. Kicsit egyszerűbb, ha a kilogrammban vett testsúlyunkat megszorozzuk 0,03-dal: ennyi liter vízre van szükségünk minimum egy átlagos napon (ami nem egyenértékű a kánikulával). 

Mi a helyzet a gyerekekkel?

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság szerint egy 2-3 éves gyereknek 1,3 liternyi folyadékra van szüksége, míg 4–8 év között már 1,6 liter az ajánlás. A 9–13 éves lányok 1,9 liternyi folyadékot igényelnek, ugyanilyen idősen a fiúk viszont 2,1 litert. A kamaszoknál pedig már a felnőttekre szabott ajánlások irányadóak, azaz nekik is legalább kétliternyi vizet meg kéne inniuk, főleg nyáron. 

Mi történik hőségben és edzés során?

Mindez csak emelkedik, ha aznap mozogsz is. Egy 45-60 perces edzéshez plusz egy liter folyadéknak kell lecsúsznia – minimum! Főleg a szabadban, melegben végzett mozgás esetén. Legyen nálad mindig legalább ennyi pluszvíz vagy izotóniás ital, és rendszeresen húzd is meg azt a flakont. Túlzásba nehezen viheted, rövid időn belül 3-4 liter folyadékot kéne meginnod ahhoz, hogy az már felborítsa a nátriumháztartásodat és károsan befolyásolja szervezeted működését. A hőségben az izzadással vesztett folyadék jelentős lehet, ezért azt nagyon fontos rendszeresen pótolni, lehetőleg az ásványi sókkal együtt.

Hogy ellenőrizd le, minden rendben van-e? 

A vizeletednek halvány szalmasárgának kellene lennie – ha egyébként egészséges vagy. Amíg ennél sötétebb, nyugodtan igyál többet. Az emberek alapvetően nem elég hidratáltak, főleg nyáron, hiszen azt is kevesen tudják, hogy az alkohol vizet von el, a koffein pedig vízhajtóként viselkedik. Ha nem szeretnél rosszul lenni a nagy melegben, figyelj a megfelelő folyadékbevitelre, akár napi 3-4 litert is megihatsz, amennyiben elosztod az ébren töltött idődre viszonyítva, és figyelsz arra is, hogy elég elektrolit, ásványi anyag kerüljön a szervezetedbe. Legyen nálad víz mindenhol: az autóban, az irodában, a sporttáskában, a hátizsákban, a gyerek hátizsákjában, az éjjeliszekrényeden, így nem feledkezel meg az ivásról. Hiányára a szomjúság mellett a fejfájás, fáradékonyság, romló koncentráció, száraz bőr figyelmeztet.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra