Mi az a fitty, és miért hányod?

Szófejtő

GettyImages-1363127339

Fittyet hánysz valamire, amikor nem törődsz a dologgal, szándékosan és fölényesen megfeledkezel róla, pedig – sok esetben – érdemes lenne odafigyelni rá. De vajon mi az a fitty, és miért pont hányni szokták? Mai Szófejtőnkben ennek jártunk utána.

A fitty a régi népnyelvben „ujjal való pattintást” jelentett – írja Bárdosi Vilmos nyelvész –, fittyet vetni vagy fittyet hányni pedig annyit tett, mint a középső- vagy mutatóujjhoz szorított hüvelykujjal csattanó hangot létrehozni. Ezzel a mozdulattal – és hanggal – gyakran a kutyákat hívták, de szívesen fejezték ki vele a mások iránti lenézést, megvetést is: amikor valaki egy ismerőse tudtára akarta hozni, hogy szerinte semmit sem ér, a korholó szavakat az illető orra alatti pattintással, vagyis fittyentéssel nyomatékosította.

Ennek a szokásnak a nyomán terjedt el a magyar nyelvben a fittyet hány valakinek az orrára kifejezés, melynek gyökerei idővel elfelejtődtek, és maga a szólás is lerövidült, jelentése azonban, miszerint nem törődik valakivel/valamivel, rá se hederít a dologra, azóta is megmaradt, és manapság is változatlanul használjuk a mindennapokban.

Szófejtő sorozatunkban jól ismert szólásmondások nyomába eredünk. Ha érdekel egy-egy szó, kifejezés vagy szólás eredete, olvasd el sorozatunk előző részeit is!

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra