Mi az a frászkarika, és miért nem ér semmit?

Szófejtő

GettyImages-1226563241

Egy frászkarikát! – kiáltjuk dühösen, amikor nyomatékosan szeretnénk valamit elutasítani, elhárítani magunktól. A kissé vulgáris kifejezés eredete a népi babonák világába visz minket, ide utazunk mai Szófejtőnkben.

frásza régi magyar nyelvben az epilepszia, illetve különféle görcsrohamok elnevezése volt, melyet a népi hiedelem szerint – különösen a gyerekek, csecsemők esetében – egy különleges, mágikus erejű eszközzel, az ún. frászkarikával lehetett gyógyítani, enyhíteni. A gyógyító eszköz több fajtája is ismert volt Európában, illetve hazánkban, a legelterjedtebbnek egy gyúrt tésztából sütött, hosszúkás alakú perec számított, amelyet akkorára nyújtottak, hogy egy kisded könnyen átfért rajta.

A perecet – írja Bárdosi Vilmos nyelvész – kilenc napon át kilenc helyről kért lisztből, szenteltvízzel gyúrt tésztából készítették, majd átbújtatták rajta a rohamokkal küzdő kisgyereket: a kilences szám az anyaméhben eltöltött kilenc hónapot, míg az átbújtatás az újjászületést szimbolizálta, vagyis a baba másodszorra is világra jött, ezúttal egészségesen. Egyes magyarországi vidékeken a frászkarika ezzel szemben egy Krisztus töviskoszorújára emlékeztető nádfonat volt, melyet a rohamok jelentkezésekor gyakran a beteg mellkasára helyeztek.

Idővel a frászkarika használata kiment a divatból, az orvostudomány fejlődésének köszönhetően ugyanis az emberek egyre kevésbé hittek a hasonló varázserejű gyógyító tárgyakban – ebből a kétkedésből szülte a népnyelv az Egy frászkarikát sem ér! felkiáltást, amely lerövidülve, Frászkarika!/Frászkarikát! alakban maradt fent a mai köznyelvben. Érdemes még megjegyezni, hogy a Dunántúl sváb falvaiban Frais-Segen, vagyis frászáldás néven volt ismert ez az ördögűzéshez hasonló, szentképekkel és imákkal operáló misztikus gyógyítási mód.

Szófejtő sorozatunkban jól ismert szólásmondások nyomába eredünk. Ha érdekel egy-egy szó, kifejezés vagy szólás eredete, olvasd el  sorozatunk előző részeit  is!

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra