„Isten keze” szerezte a futballtörténelem legvitatottabb gólját

Fénnyel írt történelem

GettyImages-1064052402

Néhány hétig ismét a futballra figyel az egész világ, múlt vasárnap elkezdődött a – botrányokkal bőven tarkított – katari FIFA-világbajnokság. Ennek apropóján mai Fénnyel írt történelem cikkünkben a 36 évvel ezelőtti mexikói focivébé és a futballtörténelem egyik legemlékezetesebb és kétségkívül legvitatottabb gólját elevenítjük fel, mellyel az argentin szupersztár, Diego Maradona szó szerint bepöckölte csapatát a legjobb négy közé.

A magyarok számára fájó emlék az 1986-os világbajnokság, ahol megalázó 6–0-s vereséget szenvedtünk a szovjet válogatottól, és kiestünk a csoportkörben, az argentinoknak ugyanakkor minden idők egyik legnagyobb diadalát jelentette. A döntőben a nyugatnémeteket 3–2-re legyőző dél-amerikai csapat sikeréhez jelentős mértékben hozzájárult a sportág valaha volt talán legnagyobb tehetsége, az akkor 25 éves Diego Maradona, aki a negyeddöntőben az angol válogatott ellen szerzett két góljával vált végleg legendává.

A június 22-én rendezett összecsapás nem csak a legjobb négy közé jutás tétje miatt számított feszültnek: négy évvel korábban Argentína megalázó vereséget szenvedett Nagy-Britanniával szemben a Falkland-szigetekért vívott háborúban, ezért a dél-amerikai játékosok és az értük szorító sok millió hazai szurkoló úgy érezte, most végre szimbolikus bosszút állhatnak az angolokon. Az első félidő ennek dacára gól nélkül telt, nem sokkal a szünetet követően azonban, a mérkőzés 51. percében olyasmi történt, amire senki sem számított.

A futballvébék legvitatottabb és legszebb gólja is ezen a meccsen született

Maradona a futballtörténet legvitatottabb gólját érte el (szó szerint)
Maradona a futballtörténet legvitatottabb gólját érte el (szó szerint)El Grafico / Getty Images Hungary

Az angol Steve Hodge menteni próbált, de a saját kapuja elé lőtte a labdát: Peter Shilton kapus kirohant, hogy megfogja a levegőben, azonban ekkor már megérkezett az „isteni Diego” is. A nem éppen hórihorgas termetéről ismert, 164 centis argentin csatár felugrott, hogy megszerezze a labdát a nála 20 centivel magasabb Shilton elől, azonban nem tudott belefejelni, csupán a kézfejével ért hozzá, és ütötte el olyan szerencsésen, hogy a kapuban landolt.

A tunéziai játékvezető, Ali Bin Nasszer nem látta megfelelően Maradona kifejezetten ügyes és szerencsés, ugyanakkor a sportág legalapvetőbb szabályát áthágó mozdulatát, ezért szabályosnak ítélte a gólt, hiába reklamáltak az angolok. Az argentin játékosok maguk sem hitték el, hogy a bíró megadta az igencsak vitatható találatot, ezért Maradonának kellett rájuk szólnia, jöjjenek és ünnepeljenek vele; a futball-legenda a meccset követően úgy nyilatkozott, a vezetést jelentő gól „egy kicsit Maradona fejével és egy kicsit Isten kezével született”.

Az „isteni mozdulatot” követő káosz tökéletesnek bizonyult az argentin sztár számára, hogy teljesen uralma alá hajtsa a pályát: négy perccel az első találat után Maradona másodszor is a kapuba talált, méghozzá minden idők egyik legbravúrosabb, legszebb gólját juttatta a hálóba. A labda az angol kaputól 60 méterre került hozzá, innét indulva az ellenfél négy játékosát is kicselezte (Terry Butchert kétszer is), majd Shiltonon keresztülrobogva a kapuba lőtt (melyet 2002-ben jogosan választottak meg az évszázad góljának).

Ellenfele sosem bocsátott meg Maradonának

A 81. percben Gary Lineker lőtt egy szépítő találatot, az argentinok azonban így is 2–1-es győzelmet arattak, és joggal érezhették, hogy sikerült revansot venniük az angolokon a Falkland-szigetekért; a csapat egy héttel később a világbajnoki trófeát is hazavihette Mexikóból. Az „isteni kéznek” tulajdonított gól azóta is hihetetlenül megosztja a futballszeretőket; Maradona 2005-ben egy tévéinterjúban beismerte, hogy valóban a kezével érte el a döntő találatot, néhány nappal később azonban mindent tagadott, és azt állította, félremagyarázták a szavait. A híres-hírhedt pillanat másik főszereplője, Peter Shilton saját állítása szerint sohasem tudta megbocsátani a 2020-ban elhunyt argentin legenda sportszerűtlen húzását, és sérelmezte, hogy Maradona sohasem kért tőle elnézést.

A labdát, mellyel Maradona „isteni segítséggel” a legendás gólt szerezte, a játékvezető, Ali Bin Nasszer vitte haza a mérkőzés után, aki 36 év elteltével úgy döntött, túlad rajta: másfél héttel ezelőtt, november 16-án egy brit aukciósházban került kalapács alá a labda, melyért új tulajdonosa 2,4 millió dollárt, vagyis majdnem 1 milliárd forintot fizetett.

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra