Szófejtő: Miért épp bakot lő az, aki súlyos hibát követ el?

szofejto 0907

Bakot lő – mondjuk arra az emberre, aki ostoba vagy kirívó hibát követ el, súlyosan elront valamit, melléfog, tévedésbe esik. De miért épp a kecskebakot lövi le az, akinek ennyire nem sikerül semmi?

A baklövés azok közé a ritka szólások közé tartozik, melyeknek semmilyen konkrét előzménye nincs a magyar nyelvben: szó szerinti tükörfordításként a németből került át a 19. század elején. Az eredeti német szólás keletkezéséről sokáig azt hitték, az őzsuta helyett őzbakot lövő vadász adomájából származik – magyarázza O. Nagy Gábor –, erről azonban kiderült, hogy nem igaz.

A kifejezés a régi német lövészegyletekre vezethető vissza, ahol szokás volt, hogy a versenyeken legrosszabb helyezést elért személy vigaszdíjként egy kecskebakot vagy malacot kapott ajándékba. Írásos feljegyzések szerint így történt egy 1479-ben, a Fekete-erdőben található Lenzkirchben rendezett lövészversenyen is – írja Forgács Tamás –, és gyakran erre az eseményre vezetik vissza a szokás eredetét.

A szokás következtében a Bock (bak) szónak a németben egy második jelentése is elterjedt: hibát, vétséget is jelent. Valószínűleg ezt vették át a magyarok anélkül, hogy tisztában lettek volna a kifejezés eredetével. Érdekesség, hogy több más európai nyelvben is egy-egy állat nevével illetik az ügyetlenséget, hibát, oktalanságot: az angoloknál bull (bika) az efféle vétség elnevezése, a franciáknál pedig a canard (kacsa) kifejezés a zenében elkövetett hibát jelenti.

Ha érdekel egy-egy szó, kifejezés vagy szólás eredete, olvasd el sorozatunk előző részeit is!

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra