Szófejtő: Miért épp bakot lő az, aki súlyos hibát követ el?

szofejto 0907

Bakot lő – mondjuk arra az emberre, aki ostoba vagy kirívó hibát követ el, súlyosan elront valamit, melléfog, tévedésbe esik. De miért épp a kecskebakot lövi le az, akinek ennyire nem sikerül semmi?

A baklövés azok közé a ritka szólások közé tartozik, melyeknek semmilyen konkrét előzménye nincs a magyar nyelvben: szó szerinti tükörfordításként a németből került át a 19. század elején. Az eredeti német szólás keletkezéséről sokáig azt hitték, az őzsuta helyett őzbakot lövő vadász adomájából származik – magyarázza O. Nagy Gábor –, erről azonban kiderült, hogy nem igaz.

A kifejezés a régi német lövészegyletekre vezethető vissza, ahol szokás volt, hogy a versenyeken legrosszabb helyezést elért személy vigaszdíjként egy kecskebakot vagy malacot kapott ajándékba. Írásos feljegyzések szerint így történt egy 1479-ben, a Fekete-erdőben található Lenzkirchben rendezett lövészversenyen is – írja Forgács Tamás –, és gyakran erre az eseményre vezetik vissza a szokás eredetét.

A szokás következtében a Bock (bak) szónak a németben egy második jelentése is elterjedt: hibát, vétséget is jelent. Valószínűleg ezt vették át a magyarok anélkül, hogy tisztában lettek volna a kifejezés eredetével. Érdekesség, hogy több más európai nyelvben is egy-egy állat nevével illetik az ügyetlenséget, hibát, oktalanságot: az angoloknál bull (bika) az efféle vétség elnevezése, a franciáknál pedig a canard (kacsa) kifejezés a zenében elkövetett hibát jelenti.

Ha érdekel egy-egy szó, kifejezés vagy szólás eredete, olvasd el sorozatunk előző részeit is!

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra