Úristen, rángatózik a lábam! Mit tehetsz a nyugtalan láb szindróma ellen?

Az ún. nyugtalan láb szindróma (restless leg syndrome, RLS) főként az esti, illetve éjszakai órákban jelentkező, gyakori alvászavart okozó rendellenesség, melynek következtében furcsa izomrángást érzünk lábunkban, és folyamatosan mozgatnunk kell azt.

A statisztikák szerint ez a tünetegyüttes a lakosság kb. 2-5 százalékát érinti, de ennél gyakrabban fordul elő az idősebb személyek esetében. A Knowridge Science Report összeszedte mindazt, amit a nyugtalan láb szindrómáról és kezeléséről tudni érdemes.

Életmódváltással az alvászavar ellen

„A tünetek eltérőek lehetnek az egyes betegek esetében, de általában égő, viszkető, csípő, bizsergető érzésről számolnak be az érintettek” – magyarázza dr. Jacqueline Chang tüdőgyógyász, a Harvard Egyetem Beth Israel Diakonissza Orvosi Központjának égisze alatt működő, alvászavarokkal foglalkozó klinika munkatársa.

Ez a kellemetlen érzés csak akkor múlik el, ha a páciens mozgatni kezdi a lábát, ami viszont nehézzé teszi az elalvást.

Az RLS kialakulásának pontos okai ismeretlenek, annyit viszont tudunk, hogy felbukkanása gyakran más betegségekhez, illetve a normálistól eltérő egészségügyi állapotokhoz kapcsolódhat.

A nyugtalan láb szindrómát gyakorta kiválthatják az alábbiak:

  • Az alvási szokások megváltozása
  • Túl sok cukor vagy koffein fogyasztása
  • Egyes allergiaellenes készítmények (antihisztaminok) és egyéb vény nélkül kapható gyógyszerek
  • Bizonyos orvos által felírt szerek, például antidepresszánsok vagy antipszichotikumok

Dr. Chang az RLS hatékony kezelése érdekében leggyakrabban szokásaik megváltoztatását javasolja a pácienseknek. Megoldás lehet például:

  • A megfelelő mennyiségű alvás, mellette az egészséges alvási szokásokra való áttérés: feküdjünk le mindennap ugyanabban az időben, és csökkentsük a (természetes és mesterséges) fényeket a szobában, ahol alszunk.
  • Kerüljük a koffeint és túl sok cukrot tartalmazó ételeket és italokat.
  • Gyakran végezzünk testmozgást és meditáljunk.
  • Cseréljük ki gyógyszereinket.

Gyakran valamiféle pozitív fizikai vagy mentális stimuláció is jót tesz az RLS panaszaival küzdők esetében.

– véli dr. Chang. „Meleg borogatással segíthetjük az érintett testfelületek ellazulását, esetleg megmasszírozhatjuk a görcsös területet, de egy kis agytorna, például rejtvényfejtés is hasznos lehet.”

Bizonyos esetekben más okok állhatnak a nyugtalan láb szindróma hátterében, mint például a családban korábban előfordult (örökletes) RLS, vashiány, idegsérülés, vesebetegség vagy éppen terhesség.

Léteznek orvosunk által javallható gyógyszerek, melyek segíthetnek az RLS során tapasztalt kényelmetlen érzések enyhítésében, de – mint már említettük – ugyanilyen hasznos lehet az életmódváltás, illetve a különböző relaxációs technikák elsajátítása is segítséget nyújthat. Dr. Chang azt ajánlja, kérjük egy alvásspecialista segítségét a megfelelő gyógymód kialakításában.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek