Egy nemrég készült tanulmány szerint a növényi alapú „tejek” esetében a szójaital a testünk számára a legoptimálisabb – olvasható a Studyfinds.org-on.
A növényi italok napjainkban sok hűtőszekrényben helyettesítik a tehéntejet, és számos táplálkozási előnyhöz juttatják a laktózérzékeny embereket. A legtöbb ilyen termékkel kapcsolatos probléma azonban mégis abból ered, hogy nem minden esetben képesek pótolni a hagyományos tejtermékekben található tápanyagokat.
A kanadai McGill Egyetem kutatói ezért megvizsgálták, hogy melyik növényi eredetű tejpótló tartalmazza a legtöbb értékes tápanyagot. A táplálkozási szakemberek négyféle terméket, a mandula-, a szója-, a rizs-, és a kókuszitalt hasonlították össze, az eredmények alapján pedig úgy tűnik, hogy a szójatej a lehető legideálisabb tehéntejpótló. De lássuk a részleteket:
Mandulaital
- előnyök: kiegyensúlyozott tápanyag- és alacsony energiatartalom, vállalható íz
- hátrányok: mandulaallergiások számára nem ajánlott
Rizsital
- előnyök: körülbelül annyi kalóriát tartalmaz, mint a tehéntej
- hátrányok: magas a cukor- és kiegyensúlyozatlan a tápanyagtartalma
Kókuszital
- előnyök: alacsony a kalóriatartalma, finom!
- hátrányok: nem tartalmaz fehérjét, sok benne a telített zsírsav
Szójaital
- előnyök: fehérjében gazdag, kiegyensúlyozott a tápanyagtartalma
- hátrányok: kevésbé ízletes, a szójára allergiások nem fogyaszthatják
A táplálkozási szakemberek szerint abszolút befutó tehát a szójaital: kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a tehéntej és a rizsital, fehérjetartalma ugyanakkor hasonló a tehéntejéhez, és a kalciumtartalma is magas.