Mondják, hogy minél erőteljesebb egy gyümölcs vagy zöldség színe, annál egészségesebb. Na, a cékla éppen elég erős színű ahhoz, hogy igazán sziporkázóan jó természetes vitaminbomba, rákmegelőző, zsírégető, tisztító hatású természetes gyógyszer legyen, mellette bőrápoló, vérnyomás-szabályozó és még egy csomó minden más.
Együk, igyuk, kenjük!
Egy általános iskolában környezetórán megkérték egyszer a gyerekeket: „Mondjatok valamit, amit újra lehet hasznosítani!” Egy kislány rávágta: „Tehén!” Arra gondolt, hogy nemcsak a húsát és a tejét, de még a bőrét és a szőrét is felhasználjuk. Ennyi erővel a céklát is említhette volna a szarvasmarha helyett, ha tudta volna, hogy a bordós-lilás gumó egyaránt alkalmas belsőleg pozitívan hatni a szervezetünkre, és kívül is szépíteni minket,
Ivólé, turmix, smoothie
A meghámozott céklát bő vízben puhára főzzük szép türelmesen. A színe nem feltétlenül lesz rögtön az elejétől a várt rubinosan ragyogó, bordó-bíbor céklaszín, sokkal inkább lehet az elején kiábrándító barna lötty. Ez alakul, és a végére elnyeri a csodásan tiszta és élénk, valódi céklaszínt, kellemes ízű ivólé és már önmagában is szép látvány válik belőle, ami talpas pohárban úgy mutat, mint egy testes vörösbor.
A pozitív élettani hatások magasabb szintű kiaknázásához érdemes frissen facsart, vagyis turmixolt céklalevet használni.
- Javítja a vérkeringést,
- szabályozza/csökkenti a vérnyomást,
- segít a szívbetegségek kialakulásának esélyét mérsékelni,
- csökkenti az artériakárosodás esélyeit,
- időseknél segít a kognitív képességek élénken tartásában és a demencia késleltetésében,
- méregteleníti a májat, hozzájárulhat a veszélyes zsírmáj kialakulási esélyének csökkentéséhez,
- méregtelenítő és zsírégető hatású, így a fogyókúráknak is kiváló kelléke,
- képes szabályozni és helyreállítani folyadékháztartásunkat,
- rákmegelőző hatású magas antioxidáns-tartalma miatt,
- gyulladáscsökkentő,
- javítja az állóképességet a test oxigénfelhasználásának optimalizálásával,
- kiváló vérképző magas vas- és folsavtartalmának köszönhetően.
Arcpakolás, bőrápolás
(Főzött) céklalével ápolhatjuk arcbőrünket, szebbé varázsolhatjuk ajkainkat is. Az ajkak természetes pirosításához és a téli időszakban sokszor jellemző cserepesedés, repedezés elkerüléséhez céklalére lesz szükség. Ezt lehet tuningolni mandula- vagy kókuszolajjal a kívánt kívánatos hatás gyors eléréséhez. Az arcpakoláshoz is a tiszta és adalékmentes, akár házi céklalét vethetjük be. Ezzel jól beitatjuk az arcbőrt, és kész is. Az ennél eggyel komolyabb pakolás ugyanez, csak sárgarépalével turbózva. Az így karbantartott arcbőr nemcsak selymes és ragyogó lesz, de pirospozsgás és rugalmas is, sőt pattanásos bőr tüneti kezelésére is hatékony már akár a 10 perces alkalmazása is, de a szem körüli részeket ebből a jóból hagyjuk ki!
Szerencsés kombinációk
A mandula- vagy kókuszolajos cékla ajakír mellett, a szervezetre gyakorolt kedvező hatásainak fokozására egyéb kombinációkat is javasolnak. Sárgarépával és uborkával még hatékonyabb zsírégető a tudomány szerint, de zellerrel és gyömbérrel is ugyanebbe az irányba terelhető áldásos hatása.
Változatos étkek
Rendkívül széleskörűen variálható ételalapanyag. Finomságként fogyasztva is számtalan zöldséggel, sajtokkal, húsokkal párosítható. Egyáltalán nemcsak savanyúság vagy frenetikus köret, de akár desszert, sőt még hamiskás húspogácsa is készíthető belőle, a krémlevesről vagy tejszínes mártásról már nem is beszélve.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés