Ezek a zöldségek és gyümölcsök bárkit megbetegíthetnek

GettyImages-1419303841
Olvasási idő kb. 5 perc

A Spanyol Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozási Ügynökség (AESAN) összeállított egy listát arról, hogy mely ömlesztve árusított zöldségekkel és gyümölcsökkel kell vásárláskor a leginkább óvatosnak lennünk. Ezen élelmiszerek romlását ugyanis nagyon sok minden előidézheti vagy fel is gyorsíthatja.

A spanyol szakemberek kutatási eredményeikkel azt szerették volna elérni, hogy csökkenjen az élelmiszer-csomagolásból származó hulladék, és növekedjen az ömlesztve értékesített termékek mennyisége oly módon, hogy ez utóbbiakhoz megfelelő élelmiszer-biztonsággal juthassunk hozzá.

A pazarlás elkerülését segítené a kezdeményezés

Világszerte számos országban törvény szabályozza, hogy a csomagolóanyagokból minél kevesebbet pazaroljunk. A nagy mennyiségű hulladékképződés megelőzésének egyik lehetősége az ömlesztett élelmiszerek értékesítésének előmozdítása, az újra felhasználható csomagolások minél szélesebb körben való elterjedése, valamint a termékek újrahasznosításának és jelölésének előmozdítása. Ezeknek a törekvéseknek és intézkedéseknek a megteremtése leginkább az élelmiszer-kiskereskedésekben hozhat igazán eredményes előrelépést az ömlesztve forgalmazott friss gyümölcsök és zöldségek értékesítésével. 

Számos tényező befolyásolhatja a kiskereskedelmi forgalomban kapható zöldségek és gyümölcsök minőségét
Számos tényező befolyásolhatja a kiskereskedelmi forgalomban kapható zöldségek és gyümölcsök minőségéturbancow / Getty Images Hungary

Bár az ömlesztve tárolt zöldségeknek és gyümölcsöknek valóban óriási előnye, hogy sokkal kevesebb hulladék képződik a csomagolás hiánya miatt, azonban hátránya, hogy akár súlyos betegség is lehet a következménye a csomagolásmentes értékesítésnek.

Csomagolás nélkül veszélyesebb

A spanyol szakemberek jelentése szerint sok minden befolyásolja, hogy meddig fogyaszthatók biztonsággal a zöldségek és a gyümölcsök. Ilyen befolyásoló tényezők egyebek között a sérülések, a vízveszteség, a mikrobiális szennyeződések, az érés során történő változások, valamint a vírusok és a kórokozó baktériumok által okozott keresztszennyeződések. 

Bár a csomagolás segítheti a minőség megőrzését, hosszú távon a pazarlást erősíti
Bár a csomagolás segítheti a minőség megőrzését, hosszú távon a pazarlást erősítiChristine Rose Photography / Getty Images Hungary

Míg a csomagolás minimálisra csökkentheti a romlási tényezők egy részét, anélkül a gyümölcsök érzékenyebbek lehetnek a mechanikai sérülésekre, ha veszítenek a szilárdságukból, de az érés során bekövetkező élettani változások, például a megváltozott cukortermelés is befolyásolja a frissességüket, hiszen sokkal jobban ki lesznek téve a sejtszinten bekövetkező változásnak a gyümölcsök és a zöldségek. 

A vizsgálat során kiderült, hogy a sérülés és a szennyeződés különösen a nyersen és hámozatlanul fogyasztott zöldségek és gyümölcsök esetében lehet igen veszélyes.

De vigyázni kell az érett növényekkel is, hiszen minél érettebb egy zöldség vagy egy gyümölcs, annál nagyobb a kockázata annak, hogy megsérülhet. Emellett a tisztítás, a kondicionálás és a szeletelés is megnöveli az esélyét annak, hogy az ömlesztve forgalmazott zöldségek és gyümölcsök elvesztik frissességüket. 

Ezek a zöldségek és gyümölcsök okozhatnak betegséget

Az AESAN vizsgálata szerint a legnagyobb élelmiszer-biztonsági kockázatot az olyan bogyós gyümölcsök jelentik, mint az áfonya, a málna, az eper, a szeder és a ribizli, a zöldségek közül pedig a csírákkal kell különösen óvatosnak lenni.

Számos kellemetlen tünettel járó betegséget okozhatnak a szennyezett gyümölcsök és zöldségek
Számos kellemetlen tünettel járó betegséget okozhatnak a szennyezett gyümölcsök és zöldségekLiubomyr Vorona / Getty Images Hungary

Veszélyesség szempontjából a következő kategóriába a fűszernövények (borsmenta, menta, koriander, metélőhagyma, petrezselyem, bazsalikom, kapor és friss oregánó), néhány leveles zöldség (saláta, endívia, rügyek, escarole, rukkola, báránysaláta, cikória, kelkáposzta, mángold és spenót), a gombák, a csonthéjas gyümölcsök (cseresznye és kajszibarack), a keresztesvirágúak (kelbimbó, brokkoli és karfiol), valamint a füge, a szőlő és a licsi tartoznak.

A paradicsomot a közepesen veszélyes gyümölcsök közé sorolták a szakemberek
A paradicsomot a közepesen veszélyes gyümölcsök közé sorolták a szakemberekDenis Kalinichenko / Getty Images Hungary

Közepesen veszélyesnek nyilvánították a szár- és gyökérzöldségeket (zeller, retek, sárgarépa, mogyoróhagyma, puha fokhagyma és spárga), a gyümölcsök közül a koktélparadicsomot és a csilipaprikát, a naspolyát, a datolyaszilvát, valamint a leveles zöldségek közül a fejes káposztát.

Az ASEAN arra a következtetésre jutott, hogy egyetlen gumós termés sem jelent jelentős kockázatot abban az esetben, ha ömlesztve értékesítik.

Egy friss kutatás igazolta, hogy az alacsony zsírtartalmú étrend csökkentheti a tüdőrák kockázatát. Kiderült az is, nem elég csupán a zsírt csökkenteni a rák elkerülése érdekében. Az sem mindegy, milyen típusú zsírt eszünk. Ha szeretnéd tudni, mely zsírt tartalmazó élelmiszerek egészségesek, olvasd el az erről szóló cikkünket is.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek