A cukkini mellett ilyen különleges zöldség a patisszon vagy más néven csillagtök, aminek nyersen semleges íze van, ám ha megsütjük vagy megfőzzük, nagyon ízletes, könnyű étel készíthető belőle. Nyáron különösen előnyös, C-vitaminban gazdag, vasat, cinket és mangánt is tartalmaz, előnye továbbá, hogy könnyen emészthető. Gyulladásgátló, és még a héja, illetve a virága is ehető.
Itthon fél évszázada ismerjük
A csillagtök őshazája a meleg klímájú Amerika, hazánkban mindössze 1968 óta ismerik. A patisszonként is ismert nyári zöldség június közepétől szeptemberig terem, és ha zsenge korában szedik le, még a magjai sincsenek kifejlődve.
Ez a semleges ízű tök sokféleképpen elkészíthető, jól kombinálható más ételekkel, és akár nyersen is fogyasztható. Termését attól függően kell szüretelni, hogy milyen célra lesz felhasználva.
Magja kiváló forrása az ómega-3 zsírsavaknak
A patisszon a fogyókúrázóknak is kiváló csemege, hiszen zsír- és energiatartalma alacsony. Fogyást segítő tulajdonságai közé tartozik továbbá, hogy az uborkához és a dinnyéhez hasonlóan több mint 90 százalékos a víztartalma.
Miután rosttartalma kicsi, így könnyen emészthető, ezért azok is bátran fogyaszthatják, akik gyomorproblémával küszködnek.
Fehérjetartalma miatt a vegetáriánus étrendből sem hiányozhat.
A vitaminok közül C-vitamin-tartalma kiemelkedő, de kis mennyiségben tartalmaz A-vitamint, B-vitaminokat és karotinoidokat is. Nyomelemekből megtalálható benne a vas, a réz, a cink és a mangán, illetve a magja értékes ómega-3 zsírsavakat is tartalmaz.
A csillagtök húsa és a magja is jól gyógyítja a húgyúti betegségeket, továbbá a zöldség magjai gyulladásgátló és antioxidáns hatással is rendelkeznek, éppen ezért ezeket is érdemes elfogyasztani.
Süthetjük, tölthetjük, savanyíthatjuk
A patisszon előnye továbbá, hogy igen sokoldalúan felhasználható. A még mag nélküli terméséből elsősorban kovászos vagy ecetes savanyúságot szoktak készíteni. Ehhez még a héját sem kell eltávolítani, ha a zöldség zsenge, és tíz centiméternél kisebb átmérőjű.
A nagyobb csillagtök sokkal inkább rántani való, sütés előtt mindenképpen meg kell hámozni és a magját el kell távolítani. De a nagyobb terméseket akár meg is tölthetjük, de fogyaszthatjuk párolva, készíthetünk belőle húsmentes pörköltet, vagy nyersen, lereszelve akár a salátánkat is gazdagíthatjuk vele. Kiváló rakott étel is készíthető belőle akár önmagában, akár más zöldséggel kombinálva.
A fűszerek közül a babérlevél, a bazsalikom, a bors, a fokhagyma, a kardamom, a kapor, a majoránna, a pirospaprika, a petrezselyem, a szerecsendió, a citrom- és narancslé, ecetfélék illenek a csillagtökhöz. A patisszont semleges íze miatt édesen is elkészíthetjük, ebben az esetben a fahéjjal, szegfűszeggel is ízesíthetjük.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés