Olcsó nyári zöldség, amit az érzékeny gyomrúak is szeretnek

rizzsel toltott patisszon

Vannak olyan nyári zöldségek, melyeknek hátrányuk talán az egyik legnagyobb előnyük. Hogy mire gondolok? Például arra, ha azt érezzük, hogy az adott zöldségnek nincs ínycsiklandó vagy egyáltalán semmi íze. Hogy miért lehet ez előny? Azért, mert így kedvünkre ízesíthetjük, és ráadásul az ilyesfajta zöldségek közül szinte mindegyik gyomorbarát is.

A cukkini mellett ilyen különleges zöldség a patisszon vagy más néven csillagtök, aminek nyersen semleges íze van, ám ha megsütjük vagy megfőzzük, nagyon ízletes, könnyű étel készíthető belőle. Nyáron különösen előnyös, C-vitaminban gazdag, vasat, cinket és mangánt is tartalmaz, előnye továbbá, hogy könnyen emészthető. Gyulladásgátló, és még a héja, illetve a virága is ehető. 

Itthon fél évszázada ismerjük

A csillagtök őshazája a meleg klímájú Amerika, hazánkban mindössze 1968 óta ismerik. A patisszonként is ismert nyári zöldség június közepétől szeptemberig terem, és ha zsenge korában szedik le, még a magjai sincsenek kifejlődve.

A patisszont zsenge korában és érett változatában is sokféleképpen fel lehet használni
A patisszont zsenge korában és érett változatában is sokféleképpen fel lehet használni

Ez a semleges ízű tök sokféleképpen elkészíthető, jól kombinálható más ételekkel, és akár nyersen is fogyasztható. Termését attól függően kell szüretelni, hogy milyen célra lesz felhasználva.

Magja kiváló forrása az ómega-3 zsírsavaknak

A patisszon a fogyókúrázóknak is kiváló csemege, hiszen zsír- és energiatartalma alacsony. Fogyást segítő tulajdonságai közé tartozik továbbá, hogy az uborkához és a dinnyéhez hasonlóan több mint 90 százalékos a víztartalma.

A nyáron termő zöldségek közül a csillagtök igazán gyomorkímélő
A nyáron termő zöldségek közül a csillagtök igazán gyomorkímélőJosef Mohyla / Getty Images Hungary

Miután rosttartalma kicsi, így könnyen emészthető, ezért azok is bátran fogyaszthatják, akik gyomorproblémával küszködnek. 

Fehérjetartalma miatt a vegetáriánus étrendből sem hiányozhat.

A vitaminok közül C-vitamin-tartalma kiemelkedő, de kis mennyiségben tartalmaz A-vitamint, B-vitaminokat és karotinoidokat is. Nyomelemekből megtalálható benne a vas, a réz, a cink és a mangán, illetve a magja értékes ómega-3 zsírsavakat is tartalmaz. 

A csillagtök húsa és a magja is jól gyógyítja a húgyúti betegségeket, továbbá a zöldség magjai gyulladásgátló és antioxidáns hatással is rendelkeznek, éppen ezért ezeket is érdemes elfogyasztani.

Süthetjük, tölthetjük, savanyíthatjuk

A patisszon előnye továbbá, hogy igen sokoldalúan felhasználható. A még mag nélküli terméséből elsősorban kovászos vagy ecetes savanyúságot szoktak készíteni. Ehhez még a héját sem kell eltávolítani, ha a zöldség zsenge, és tíz centiméternél kisebb átmérőjű.

Ebből a zöldségből rakott ételt vagy savanyúságot is készíthetünk
Ebből a zöldségből rakott ételt vagy savanyúságot is készíthetünkJan Mach / Getty Images Hungary

A nagyobb csillagtök sokkal inkább rántani való, sütés előtt mindenképpen meg kell hámozni és a magját el kell távolítani. De a nagyobb terméseket akár meg is tölthetjük, de fogyaszthatjuk párolva, készíthetünk belőle húsmentes pörköltet, vagy nyersen, lereszelve akár a salátánkat is gazdagíthatjuk vele. Kiváló rakott étel is készíthető belőle akár önmagában, akár más zöldséggel kombinálva.

A fűszerek közül a babérlevél, a bazsalikom, a bors, a fokhagyma, a kardamom, a kapor, a majoránna, a pirospaprika, a petrezselyem, a szerecsendió, a citrom- és narancslé, ecetfélék illenek a csillagtökhöz. A patisszont semleges íze miatt édesen is elkészíthetjük, ebben az esetben a fahéjjal, szegfűszeggel is ízesíthetjük.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek