A burgonya hasonmása, a szintén amerikai rokon csicsóka valójában csak külső jegyeiben és ízében hasonlít a krumplira. Az apasági teszten kiderül, biológiailag az őszirózsákhoz tartozik, azaz sokkal inkább a napraforgóhoz van köze. Ami az egészségünkre gyakorolt hatásait illeti, igazán népszerű zöldség lehetne a csicsóka, de nálunk egyelőre mégsem az.
A szegények eledeleként igen népszerűvé vált, ma mégis ritka zöldség a csicsóka
A csicsóka a 17. század elején került át Észak-Amerikából Európába, és hamar a "szegények krumplijának" vagy a "szegények eledelének" kezdték nevezni, mivel a leggyérebb talajban is szapora terménynek bizonyult, kedvezve így a legkevésbé tehetős néprétegeknek is.
De hiába lett aztán a csicsóka hálás zöldség és nagy kedvenc, könnyen termeszthető, gazdagon termő és még ízletes eledel is, egy ideje valahogy megfeledkeztünk róla. Lassú a zöldség rehabilitációjának folyamata, még mindig messze nem érte el a csicsóka népszerűsége a kívánt szintet, így a krumplihasonmás zöldség jelenleg egyelőre a kelleténél ritkább a hazai zöldségespultokban. Őshazájában a mienknél már előrébb jár a csicsókalobbi, ott ugyanis egyre népszerűbb a zöldség, és presztízse is emelkedőben van. Reméljük, az új hullám nálunk is begyűrűzik, mert a csicsóka egy rendkívül sokoldalú és igazán fontos, a szervezetre számos jótékony élettani hatással rendelkező táplálék.

A csicsóka több létfontosságú szerv működését segítő zöldség
Mivel a hálátlan emberek rengeteg előnye és gyógyhatása ellenére is mellőzték a csicsókát, az olcsó kis finomság gonosz bosszút forralt. Talán így történhetett, hogy az egyébként fantasztikus élettani hatású inulin, a csicsóka egyik legnagyobb erényét jelentő összetevő nem adja magát könnyen: hatására a szervezetben intenzív gázképződés indulhat el.
Pedig az inulin maga a csoda.
Ez a szuperegészséges folyékony rost adja a csicsóka szénhidráttartalmát. De még mindig nem az a legjobb benne, hogy nem keményítőből áll, hanem az, hogy az inulin a hasznos bélbaktériumok tápanyaga. Óvja az emésztőrendszer egészségét, és támogatja annak működését. Ezáltal nemcsak egy egyszerű székrekedés vagy hasmenés szüntethető meg csicsókafogyasztással, hanem helyreállítható a normális bélflóra is, például egy antibiotikum-kúra után. A hasnyálmirigy működése mellett a máj és a lép feladatellátását is támogatja, és a rákos megbetegedések ellen is hatékonynak mutatkozik. De ugyancsak segíti a tápanyagok hasznosulását és a megfelelő pH-érték fenntartását is. Ezzel pedig olyan súlyos következményektől tarthat távol, mint egyes daganatos megbetegedések kialakulása.

A mellrák ellen is hatékony lehet ez a vitaminokban gazdag zöldség
A csicsókában nagy mennyiségben fellelhető inulinnal kiegészített táplálkozás hatását a mellrákra klinikai vizsgálatoknak vetették alá. Az egerekkel történő kísérletek eredményeként kimutatták, hogy az inulinban gazdag étrend képes gátolni a tumor növekedését és jelentősen késleltetni a daganat latenciáját.
Rostjai egyébként is megakadályozzák az elhízáshoz vezető táplálékok felszívódását, így fogyókúra esetén is hatásos fegyver a csicsóka. De ha ez még mind nem volna elég érdem a csicsóka megbecsültségének növeléséhez, akkor azt sem árt tudni, hogy ez a zöldség tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Jelentős kalcium-, kálium-, foszfor-, magnézium- és cinktartalma mellett fontos forrása a C-, B1- és B2-vitaminoknak. Kedvező élettani hatásai közül is kiemelendő, hogy esszenciális aminosavból hatfélét is kínál, és még béta-karotint is tartalmaz, ami pedig antioxidáns hatása miatt fontos.
Ha többet szeretnél megtudni az inulinról, ezt a korábbi cikkünket is ajánljuk figyelmedbe.

Az inulin nevű rost elképesztően jó hatással van az egészségünkre, és akkor is segít, ha megszabadulnánk néhány kilótól. Mutatjuk, hogyan!
Tovább olvasom
Megjelent az új Dívány-könyv!
Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés