Az emésztést segíti, gyulladások megelőzésére is kiváló és antioxidánsokban gazdag ez a zöldség, melyet karakteres külsejéről biztosan felismersz te is az üzletben. Ha eddig még nem próbáltad ki a halványító vagy angol zellerként is ismert alapanyagot, most jött el a te időd: akár nyersen is fogyaszthatod, de párolva, sütve, főzve egyaránt tányérodra kerülhet!
Sokféle előnnyel jár fogyasztása
Aki éppen kisebb vagy nagyobb súlyfeleslegtől szeretne megszabadulni, jó eséllyel rábukkant már a szárzellerre, amely afféle Szent Grálként a fogyókúra támogatója lehet: ez nem csoda, ugyanis
egyetlen darab belőle összesen 10, igen, jól látod, tíz kcal-t tartalmaz csak.
Gyakorlatilag nem tudsz annyit enni belőle, hogy ne legyen még mindig nevetségesen kevés a bevitt kalória mennyisége: nem csoda, hogy akik életmódot váltanak, azok örömmel eszik.
A szárzeller valódi jolly joker. Ha szereted a mártogatósokat, nyugodtan fogyaszd azokat a répa- és uborkadarabok mellett szárzellerrel. Salátáidnak is kitűnő összetevője a zöldség, amelyet megpárolhatsz vagy megsüthetsz köretnek, de egytálételekben is megállja a helyét. Rosttartalma épp olyan magas, mint a benne megtalálható víz – és van még öt további előnye is!
Fontos antioxidánsok forrása
A zeller C-vitamint, béta-karotint és flavonoidokat, valamint legalább további 12 antioxidánst tartalmaz. Forrása a fitonutrienseknek is, amelyekről kimutatták, hogy csökkentik a gyulladások előfordulását az emésztőrendszerben, a sejtekben, az erekben és a szervekben.
Gyulladáscsökkentő hatású
A krónikus gyulladásokat számos betegséggel, többek között ízületi gyulladással és csontritkulással hozták már összefüggésbe. A zeller körülbelül 25 gyulladáscsökkentő vegyületet tartalmaz, amelyek védelmet nyújthatnak a szervezetben fellépő gyulladások ellen.
Az emésztést is segíti
A zeller 95 százaléka víz, oldható és oldhatatlan rostokban is bővelkedik:
ezek mind segítenek megőrizni az emésztőrendszer egészségét.
Megtalálhatók benne ugyanakkor a pektin alapú poliszacharidok is, köztük egy apiuman nevű vegyület, melyről állatkísérletekben kimutatták, hogy csökkenti a gyomorfekély előfordulását, javítja a gyomor nyálkahártyájának állapotát, és az emésztőnedvek optimális összetételéhez is hozzájárul.
Tele van vitaminnal
Valamint ásványi anyagokkal is: a zeller fogyasztásával A-, K- és C-vitaminokat, valamint káliumot és a folsavat juttatsz szervezetedbe. A zöldségnek alacsony a nátriumtartalma és a glikémiás indexe, ami azt jelenti, hogy lassan és egyenletesen hat a vércukorszintedre.
A zeller lúgosító hatású
A magnézium, a vas és a nátrium révén a zeller semlegesítő hatással lehet a savas ételekre.
A boltban azt a csokrot válaszd belőle, amely nem hajlik meg, inkább kettéroppan, ha megpróbálod eltörni. A friss zeller levele élettel teli, ráadásul ehető: nem kell kidobnod!
Ha megvetted, egy héten belül fogyaszd is el, de csak közvetlenül felhasználás előtt darabold fel a szárzellert. A legideálisabb az, ha nyersen vagy párolva eszed: így őrzi meg leginkább azt a sok értékes tápanyagot, amelyért választottad.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés