Ez a vitamin hiányzik a testedből, ha sokáig véreznek a sebeid

GettyImages-583903386 (1)

Az indokolatlan vérzések egyértelmű jele, hogy kevés a szervezetedben a K-vitamin, amire nemcsak az újszülötteknek, hanem a felnőtteknek is nagy szükségük van. A K-vitamin elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy a csontjaid és az érrendszered egészséges legyen, sőt még a mobilitást is javítja. Egy új kutatás továbbá azt is vizsgálta, hogy milyen kapcsolat áll fenn az idős személyek K-vitamin-ellátottsága és a mozgékonyságuk között.

A fentieken túl számos egyéb előnye is ismert a K-vitaminnak. Például nem csupán a csontok felépítéséhez, hanem a véralvadáshoz szükséges fehérjék előállításában is segít. Éppen ezért kulcsszerepet játszik a túlzott vérzés megelőzésében. Sok más vitamintól eltérően a K-vitamint általában csak ritkán használják étrend-kiegészítőként.

Az egész szervezetünkben megtalálható

A K-vitamin kétféle formában fordul elő. Egyrészt megtalálható a szőlőben, valamint a zöld leveles zöldségekben, például a kelkáposztában, a petrezselyemben és a spenótban. Ez a természetben előforduló K1-vitaminként ismert.

Számos növényben megtalálható a K-vitamin
Számos növényben megtalálható a K-vitaminratmaner / Getty Images Hungary

Másik típusa, a K2-vitamin, amit baktériumok szintetizálnak, így bizonyos állati eredetű – hús, tejtermék és tojás – és fermentált élelmiszerekben lelhető fel. Ez utóbbit az emberi szervezetben lévő baktériumok is előállíthatják. 

Az egyoldalú és a modern táplálkozási szokások, valamint a túl sok alkoholfogyasztás miatt előfordulhat, hogy kevesebb K-vitamin jut a szervezetbe, mint amennyire naponta szükségünk lehet. Ráadásul a különböző bélbetegségek miatt csökkenhet az előállítása is, egyes gyógyszerek pedig meggátolhatják a felszívódását.

A K-vitamin az egész szervezetben megtalálható, beleértve a májat, az agyat, a szívet, a hasnyálmirigyet és a csontokat. Nagyon gyorsan lebomlik, és a vizelettel vagy a széklettel ürül. Emiatt még nagy bevitel esetén is ritkán éri el a mérgező szintet a szervezetben, ami azonban más zsírban oldódó vitaminok esetében előfordulhat.

A szívnek és az agynak is nagyon fontos

A K-vitamin-bevitel kortól és nemtől egyaránt függ. A 19 éves és annál idősebb nőknek napi 90 mikrogrammot, míg a férfiaknak 120 mikrogrammot javasolt fogyasztani belőle.

A K-vitamin-szint csökkenése összefüggésbe hozható a csontritkulással
A K-vitamin-szint csökkenése összefüggésbe hozható a csontritkulássalPeter Dazeley / Getty Images Hungary

A K-vitamint számos módon hasznosítja a szervezet. Összefüggést mutattak ki a K-vitamin alacsony bevitele és a csontritkulás között. A K-vitamin támogatja az erős csontozat fenntartását, javítja a csontsűrűséget és csökkenti a törések kockázatát. 

A vér megnövekedett K-vitamin-szintje összefüggésbe hozható az idősek epizodikus, vagyis az egyedi eseményekre való emlékezést lehetővé tevő memóriájának javulásával.

A K-vitamin segíthet csökkenteni a vérnyomást azáltal, hogy megakadályozza, hogy az ásványi anyagok felhalmozódjanak az artériákban. Így a szív szabadon pumpálhatja a vért az egész testünkbe. A K-vitamin megfelelő bevitele csökkenti továbbá a stroke kockázatát.

Az idősek mozgékonyságát is befolyásolja

K-vitaminra nemcsak az egészséges csontokhoz és érrendszerhez van szükségünk, hanem ahhoz is, hogy megőrizzük mozgékonyságunkat. Egy kutatás bebizonyította, szoros kapcsolat áll fenn az idősek K-vitamin-szintje és a mobilitás között.

A K-vitamin megőrzi mozgékonyságunkat, a sporttal pedig számos betegség kockázata csökken
A K-vitamin megőrzi mozgékonyságunkat, a sporttal pedig számos betegség kockázata csökkenfiladendron / Getty Images Hungary

A résztvevőknek évente két alkalommal két tesztfeladatot kellett teljesíteniük: egyszer sétálniuk kellett 400 métert, illetve pihenés nélkül kellett felmenniük tíz lépcsőfokon. A mobilitást az alapján határozták meg, hogy okozott-e számukra nehézséget a két feladat teljesítése. 

A vizsgálat végén egyértelműen bebizonyosodott, hogy az alacsonyabb K-vitamin-szinttel rendelkezőknek nehézséget okozott teljesíteni a feladatokat.

Ez a kísérlet is alátámasztja, hogy a K-vitamin fogyasztása rendkívül fontos, és hozzájárul ahhoz, hogy a kor előrehaladtával is megőrizhessük mozgékonyságunkat, és megelőzzük azokat a krónikus betegségeket, amelyek a mobilitást is korlátozzák.

Kockázatot jelenthet

Bár a K-vitamin tolerálható felső határát nem határozták meg, jó tudni, hogy kölcsönhatásba léphet számos gyógyszerrel, beleértve a vérhígítókat, görcsoldókat, az antibiotikumokat, a koleszterinszint- és súlycsökkentőket.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek