Egy korty alkoholt se igyál, ha ezeket a gyógyszereket szeded

GettyImages-583694202

Aki bármilyen gyógyszert szed, érdemes kétszer is meggondolnia, hogy fogyasszon-e alkoholt. A kettőt keverni semmilyen esetben nem tanácsos, mert súlyos, sokszor életveszélyes mellékhatásokat okozhat. Vannak gyógyszerek, melyekre szigorúan tilos szeszt fogyasztani, éppen ezért ne legyen kellemetlen visszautasítani, ha alkohollal kínálnak.

Nincs abban semmi kivetnivaló, ha valaki alkoholt fogyaszt, főleg akkor, ha azt mértékkel teszi. Az év végéhez közeledve, és a hideg idő beköszöntével különösen nagy a kísértés egy testet-lelket átmelengető ital elfogyasztására, mégis érdemes mérlegelni, mielőtt a pohár után nyúlnánk. Sokszor még a módjával, csupán alkalmanként elkortyolgatott ital is nem várt következményekkel járhat abban az esetben, ha valaki gyógyszeres kezelés alatt áll.
Nézzük, melyek azok a vényköteles és recept nélkül kapható legveszélyesebb gyógyszerek, melyeket szigorúan tilos alkohollal keverni.

Már a betegség is kizáró ok lehet

Nem kell kellemetlenül éreznie magát senkinek, aki valamilyen oknál fogva visszautasítja az alkoholt
Nem kell kellemetlenül éreznie magát senkinek, aki valamilyen oknál fogva visszautasítja az alkoholtkrisanapong detraphiphat / Getty Images Hungary

Vannak olyan betegségek, melyek esetében nem csak a kezelésre kapott gyógyszer szedése miatt kizárt az alkohol fogyasztása. Ilyen például a cukorbetegség, amikor az alkohol teljes mértékben tiltott, mert életveszélyesen befolyásolhatja a vércukorszintet.
De a magas vérnyomással küzdőknek és a pszichiátriai kezelés alatt állóknak sem javasolják, hogy alkoholt igyanak. 

Láz- és fájdalomcsillapítók, izomlazítók

A legtöbbször és a legtöbben talán a fájdalomcsillapítók után nyúlunk, ha baj van, ha betegek vagyunk. Aki felelősségteljesen használja ezeket a szereket, számtalanszor találkozott már a betegtájékoztatóban azzal a figyelmeztetéssel, hogy „A paracetamol-, ibuprofén- vagy diklofenáktartalmú, vény nélkül kapható láz- és fájdalomcsillapítók alkohollal történő fogyasztása jelentősen megemeli a gyógyszerek máj-, gyomor- és bélkárosító hatását. Emiatt ezekre tilos alkoholt inni!” És ez nemcsak jótanács, hanem tiltás, amit komolyan kell venni.

A fájdalomcsillapítóban lévő acetaminofen ugyanis a májban metabolizálódik. Ugyanígy itt bomlik le az alkohol is, és ha a kettőt összekeverjük, az májkárosodást vagy akár májelégtelenséget is okozhat.

Ami az ibuprofént illeti, a gyógyszer rendszeres szedése a bél- és a gyomorvérzés fokozott kockázatával jár, melyet az alkohol tovább erősíthet. 

Fontos tanács, hogy aki a vacsora előtt két órával bevett a fejfájására egy fájdalomcsillapítót, már ne tervezzen a vacsora utáni koccintással.

Miután az izomlazítók is olyan mellékhatásokkal járnak, mint a szédülés, álmosság, a motoros képességek csökkenése vagy légszomj, ezért erre is tilos „ráerősíteni” az alkohollal.

Antibiotikumok

Lehet, hogy a három-, öt- vagy tíznapos antibiotikum-kúra utolsó előtti napján már sokkal jobban érzed magad, de ez nem jelenti azt, hogy jó ötlet egy buliban a barátokkal iszogatni. Ha így teszel, nagy eséllyel gyomorrontás, fejfájás, hányinger és hányás lesz a vége. Különösen igaz ez egyes antibiotikumokra, melyeket szigorúan tilos likőrökkel kombinálni.

Borzasztó fejfájás lehet a következménye, ha az antibiotikumra a tiltás ellenére alkoholt iszunk
Borzasztó fejfájás lehet a következménye, ha az antibiotikumra a tiltás ellenére alkoholt iszunkfizkes / Getty Images Hungary

A kellemetlen tünetek jelentkezésén kívül megeshet, hogy az alkohol miatt a gyógyszer nem fejti ki kellő hatását, ezért meg kell ismételni a kezelést. Ez pedig óriási megterhelést jelent a szervezetnek, ezért nem jelenthet olyan nagy áldozatot az önmegtartóztatás.

Szorongás elleni és altató gyógyszerek

A mindennapi rohanásban sokan úgy érezhetik, jólesik a stresszt egy kis alkohollal levezetni. Nem véletlenül, hiszen az alkohol önmagában nyugtató, szorongásoldó és álmosító hatású.

Mivel az alkohol és az antidepresszánsok, illetve az altatók is lassítják a központi idegrendszer működését, ezért a kettő együtt még nagyobb kárt tud okozni. 

Szédülés, koordinációs problémák és álmosság léphet fel, romolhat az ítélőképesség, illetve még súlyosabbak lehetnek a depressziós panaszok. Éppen ezért annak, aki antidepresszánst szed, fokozottan ajánlott elkerülnie az alkoholt. Például a benzodiazepint tartalmazó Xanax szedésekor kerülni kell az alkoholt, amíg a gyógyszer a szervezetben van, mert a kombináció végzetes túladagoláshoz vezethet.

Vérhígítók

Ezeket a pirulákat a véralvadási rendellenességek, mint például a mélyvénás trombózis vagy a trombózis kockázatának, illetve a stroke és a szívinfarktus megelőzésére használják, éppen ezért soha nem szabad alkohollal keverni.

Vannak gyógyszerek, melyek alkohollal keverve végzetes tragédiát is okozhatnak
Vannak gyógyszerek, melyek alkohollal keverve végzetes tragédiát is okozhatnak400tmax / Getty Images Hungary

A véralvadásgátló gyógyszer és az alkohol külön-külön is megzavarja a véralvadási folyamatot, a kettő kombinációja pedig életveszélyes lehet. 

Nem beszélve arról, hogy az, aki belső vérzésben szenved, de valamilyen oknál fogva erről nincs tudomása, súlyos életveszélybe sodorja magát akár már egy sör elfogyasztásával is.

Allergia elleni gyógyszerek

Az antihisztaminok nemcsak a szemviszketést, a tüsszögést és a csalánkiütést gátolják meg, hanem ronthatják a motoros képességeket, szédülést és sokszor leküzdhetetlennek érzett álmosságot okoznak. Miután az alkohol is okozhatja ugyanezeket a mellékhatásokat, mindenképpen el kell kerülni a szeszesital-fogyasztást az allergia elleni gyógyszerek szedésekor. 

Ettől csak akkor lehet eltérni, ha kifejezetten egy alkoholos ital vált ki anafilaxiás reakciót. Ebben az esetben be kell venni az antihisztamint, és sürgősen orvosi segítséget kell kérni.

Gyomorégés elleni gyógyszerek

Még a túlzott alkoholfogyasztás után fellépő gyomorégést sem tanácsos a kellemetlen tünetek enyhítésére szolgáló gyomorsavlekötőkkel enyhíteni, mert hányingert, fejfájást és álmosságot okozhatnak.

Az alkohol nélkül is gyomorsavtúltengéssel küzdőknek, és az emiatt gyógyszeres kezelésben részesülőknek sem javasolt alkoholt fogyasztani, mert az fokozza a gyomorsavtermelést, ami gyomorégést, emésztési zavart és a gyomorfekélyt okozhat. A savlekötők és az alkohol együttes használata tulajdonképpen értelmetlenné teszi a gyógyszeres kezelést. 

Fogamzásgátlók

Az alkohol nem csökkenti a fogamzásgátlók hatékonyságát, azonban az alkoholos befolyásoltság tünetei gyorsabban jelentkeznek és tovább is tartanak. Ez azért van, mert a fogamzásgátlót szedő nők szervezete a hormon feldolgozásával van elfoglalva, ezért jóval lassabban bontja le az alkoholt.

Vérnyomás- és szívbetegség elleni gyógyszerek

Végül, de nem utolsósorban, a vérnyomásra és a szívbetegségre szedett gyógyszerek alkohollal való keverésének fokozott veszélyére hívjuk fel a figyelmet. Ezen gyógyszerek és az alkohol kombinációja túlzott vérnyomáscsökkenéshez vezethet. Ha pedig a vérnyomás túl alacsony, az szédülést, és az esések többségében ájulást idézhet elő.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra