Már egydoboznyi is leállíthatja a szívet ebből, fiatalok esetében is

GettyImages-1394288968

Hiába a tiltások és a korlátozások, még mindig nagyon sokan fogyasztanak energiaitalt szomjoltóként, vagy azért, hogy felpörgessék magukat. Ez a teljesítményfokozó ital különösen veszélyes a fiatalokra, ennek ellenére közülük is nagyon sokan élnek vele. Talán azért, mert kevesen tudják, hogy már egyetlen doboz ital elfogyasztása is okozhat szívleállást.

Az energiaitalok az egyik legnépszerűbb üdítőitalok Magyarországon is. Egy néhány éve készült felmérés szerint minden tizedik iskoláskorú gyerek fogyasztott már energiaitalt, csaknem húsz százalékuk pedig heti rendszerességgel iszik ilyen terméket. Az energiaital fogyasztása 15 éves kortól pedig egyre gyakoribb, önmagában is vagy akár alkohollal kombinálva is.

Miért olyan népszerű és veszélyes az energiaital?

Az energiaitalok leginkább erős koffeintartalmuk miatt károsak a fiatalok egészségére. A szakértők éppen ezért arra figyelmeztetnek, hogy ezeknek a ráadásul gyakran cukros italoknak a fogyasztása vérnyomás-emelkedéssel, súlygyarapodással, fejfájással, szorongással, fogászati problémákkal, kiszáradással és szívbetegségekkel járhatnak. A kockázatok ellenére az energiaitalok népszerűsége tovább nő, és egyre több híresség adja az arcát a különböző márkájú teljesítményfokozó termékekhez.

Az energiaitalok főként magas koffeintartalmuk miatt jelentenek veszélyt az egészségre
Az energiaitalok főként magas koffeintartalmuk miatt jelentenek veszélyt az egészségrepicture alliance / Getty Images Hungary

De ha olyan nagyon ártalmas az egészségre, mint ahogyan azt a szakértők állítják, mégis miért olyan kedvelt és keresett termék?

Mivel az energiaitalok köztudottan magas koffeintartalmúak, jelentősen megnövelik a szellemi és a fizikai aktivitást.

Éppen ezért gyakran használják teljesítménynövelésére a sportolók, a diákok pedig a memóriahatékonyság fokozására, javítására.

A koffein a legnagyobb ludas

A koffein egy köztudottan élénkítő hatású vegyület, amely nemcsak az energiaitalokban található meg, hanem ott van a kávéban, a teában, a kólában, a csokoládéban, valamint számos táplálékkiegészítőben is. 

A koffein nem csak az energiaitalban van jelen, a kávé fogyasztását sem szabad túlzásba vinni
A koffein nem csak az energiaitalban van jelen, a kávé fogyasztását sem szabad túlzásba vinniYana Iskayeva / Getty Images Hungary

Ugyanannyi, körülbelül 80 mg koffein van egy csésze presszókávéban, egy doboz, vagyis 250 ml energiaitalban, illetve egy liter kólában is.

Vannak, akik egyáltalán nem fogyaszthatnak koffeint, mert érzékenyek rá bizonyos betegségek miatt, esetleg olyan gyógyszert szednek, melynek hatását gyengítené ez élénkítőszer. Ha valaki tisztában van vele, hogy a szervezete valamilyen oknál fogva rosszul tolerálja a koffeint, akkor feltehetően semmilyen formában nem fogyasztja. 

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság kutatása azt bizonyítja, hogy egy egészséges felnőtt ember biztonsággal fogyaszthat el napi legfeljebb 400 mg koffeint.

Ez azt jelenti, hogy öt doboz energiaital után nem ajánlott kávét, kólát vagy akár csokoládét fogyasztani még egy egészséges felnőtt embernek sem. A gyerekeknek azonban egyáltalán nem ajánlott semmilyen koffeines termék fogyasztása. 

Akár a szívet is képes megállítani

Az energiaital magas koffeintartalma miatt vízhajtó hatású, ezért nem ajánlott például sportolás előtt vagy közben, és főleg nem alkohollal együtt fogyasztani, mert rosszullétet, kiszáradást, és akár ájulást is okozhat. Akinek pedig rejtett szívproblémája van, annál már egyetlen doboz energiaital elfogyasztása hirtelen szívleállást idézhet elő.

Különösen veszélyes sportolás közben energiaitalt fogyasztani
Különösen veszélyes sportolás közben energiaitalt fogyasztaniDjordjeDjurdjevic / Getty Images Hungary

Mindemellett a koffeintartalmú energiaital jelentősen megemeli a vérnyomást és a pulzusszámot, stimulálja az idegrendszert, de szívritmuszavart is előidézhet. 

Vízhajtó hatásuk miatt veszélyt jelentenek az energiaitalok a májra és a vesére is. Nap mint nap fogyasztva a koffein akár túladagolható, és függőséget is okozhat. A koffein-túladagolás tünetei az erős hányinger és hányás, a mellkasi fájdalom, a szapora pulzus, a nyugtalanság, az álmatlanság és esetenként a pánikroham.

Alkohollal együtt még veszélyesebb

Óriási a veszélye, ha az energiaitalt alkohollal együtt fogyasztják, hiszen mindkettő dehidratál, ezért ilyenkor az alkohol mérgező hatása is sokkal erőteljesebben jelentkezik, ami akár halálos kimenetelű lehet. Mivel az energiaital serkentőleg hat, az alkohol pedig épp ellenkező hatást vált ki, e kettő együtt a kontroll és a helyzetfelismerés elvesztését okozza, így a fogyasztó nem érzi, hogy reflexei lassultak volna.

Az alkohol tovább fokozza az energiaital kártékony hatását
Az alkohol tovább fokozza az energiaital kártékony hatásátFG Trade / Getty Images Hungary

Fontos tudni, hogy ha az alkoholt koffeinnel kombináljuk, azzal megnöveljük azt az időt, ami alatt a koffein elhagyja a szervezetünket. Ezzel pedig sokkal inkább elnyújtjuk a stimulálás idejét, mint ha külön-külön fogyasztanánk a két terméket. A szakértők szerint ez a megnövelt stimulációs időszak odavezethet, hogy sokkal több alkoholt fogyasztunk, mint egyébként tennénk.

Több országban betiltották már az energiaitalt

Magyarországon különböző intézkedésekkel évek óta fellépnek az energiaitalok túlfogyasztása ellen. A fogyasztóvédelemről szóló törvény egy korábbi változata szerint 14 éven aluli gyerekeknek egyáltalán nem volt értékesíthető. Ez a tiltás megszűnt, de a terméket bevonták a népegészségügyi termékadó hatálya alá, illetve megtiltották, hogy az iskolai büfékben energiaitalokat árusítsanak. Mindemellett számos kampány is indult annak érdekében, hogy felhívják a figyelmet az energiaitalok veszélyeire, de ennek ellenére még mindig túl sokan fogyasztják rendszeresen.

Az iskolai büfékben már nem árusíthatók energiaitalok
Az iskolai büfékben már nem árusíthatók energiaitalokMatthew Horwood / Getty Images Hungary

Nagy-Britanniában tilos energiaitalt árusítani a gyerekeknek, de Litvánia is betiltotta az energiaitalok értékesítését a 18 éven aluliaknak. Ezzel az intézkedéssel a balti ország volt az első a világon, amely korlátozta az energiaitalok eladását.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra