Ez a vitamin előzi meg a krónikus betegségek kialakulását

GettyImages-1365350486

Gyakran felmerül legtöbbünkben, hogy vajon milyen vitamint éri meg szedni, és melyek azok a készítmények, amelyek csak a pénztárcánkat apasztják? Egy friss kutatás meglepő adalékkal szolgálva tisztázza, mely vitaminok rendelkeznek azzal a meglepő képességgel, hogy a krónikus betegségek kialakulásának esélyét csökkentsék.

A multivitaminok ideje bizonyos értelemben véve lejárt: bár nagyon praktikusnak tűnik egyetlen tablettával letudni mindent, nem érdemes erre költeni a pénzt. A Johns Hopkins Egyetem szakemberei korábban közzétették, hogy a multivitaminok nem csökkentik a szívbetegség előfordulását, nem tudják a rák kialakulását késleltetni, a mentális képesség romlása ellen sem érnek sokat, valamint a korai halálozást sem akadályozzák meg. Megállapították ugyanakkor, hogy a túl sok bevitt E-vitamin és béta-karotin káros is lehet a szervezetednek.

Egy csoportnak segíthet a multivitamin

Egy olyan csoport van, amelyik valamit profitálhat szedésükből, ez pedig azoké a fiatal nőké, akik gyermekvállalásra készülnek – de esetükben is sokkal jobb, ha folsavat vásárolnak és szednek, nem pedig a borsos árú és felesleges készítményekből táraznak be.

A legjobb megoldás a továbbiakban is az, ha a vitaminoknak nem hiányát pótoljuk, hanem megfelelő minőségben bevisszük azokat szervezetünkbe, főleg egészséges táplálkozással
A legjobb megoldás a továbbiakban is az, ha a vitaminoknak nem hiányát pótoljuk, hanem megfelelő minőségben bevisszük azokat szervezetünkbe, főleg egészséges táplálkozássalKseniya Ovchinnikova / Getty Images Hungary

Egy frissebb kutatás a memóriára kifejtett jótékony hatást talált a multivitamin-készítményeknél, ezáltal a kognitív öregedés akár két évvel is késleltethető, így az Alzheimer-kór megelőzésben némi előnyhöz juttathat téged is a komplex készítmények szedése. Ha ez nem győzött meg, akkor viszont nehéz helyzetben találod magad, hisz neked kellene eldöntened, milyen vitaminokat pótolj napi szinten.

A krónikus betegségek és a vitaminok összefüggései

A legtöbb szakember egyetért abban, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozás az alapja annak, hogy szervezeted működése egyensúlyban legyen. Alacsony zsírtartalom, teljes kiőrlésű gabonák, sok zöldség és gyümölcs, ezáltal rost, valamint halak, ám szerény mennyiségű hús – így étkezve a vitaminraktáraidat is kellőképp feltöltheted. Egy, a BMC Public Health-ben frissen publikált tanulmány ugyanakkor segédkezet nyújt abban, hogy ha mindenképp rásegítenél némi táplálékkiegészítővel is szervezeted optimális állapotba hozására, akkor mihez nyúlj.

Főként az idősebb korosztály tagjaiban ad okot komoly aggodalomra a krónikus betegségek halmozódása – ennek a szaknyelvben multimorbiditásként említett állapotnak a kialakulását nehezíthetik bizonyos táplálékkiegészítők.

A multimorbiditás a korai halálozás, a kórházi kezelések, a fizikai funkcióvesztés, a depresszió, a gyógyszerszedés és az életminőség romlásának kockázatát növeli, ami nemcsak az egyénnek rossz, de jelentős költségterhet ró az egészségügyi rendszerekre is.

A kutatásba több mint 25 ezer 35-70 év közti brit nőt vontak be, a rögzített adatok közt szerepeltek táplálékbevitelük mellett testi jellemzőik, társadalmi-gazdasági státuszuk, életmódbeli szokásaik és egészségügyi eredményeik. A résztvevők önbevallásukban olyan krónikus alapbetegségekről számoltak be, mint a magas vérnyomás, koszorúérgörcs, koszorúér-betegség, stroke, cukorbetegség, magas koleszterinszint, epekő, vastagbélpolipok és rák.

Furcsa, de egyes vitaminok szedése a kutatásban résztvevők esetén növelhette a krónikus betegségek kialakulásának esélyét
Furcsa, de egyes vitaminok szedése a kutatásban résztvevők esetén növelhette a krónikus betegségek kialakulásának esélyétKseniya Ovchinnikova / Getty Images Hungary

Meglepő az eredmény

Amikor a résztvevők által szedett vitaminok multimorbiditással kapcsolatos összefüggését vizsgálták, meglepő eredményekre jutottak. Az eredmények azt mutatták, hogy a magasabb B12-vitamin-, D-vitamin-, fehérje- és energiabevitel növelheti a multimorbiditás kockázatát,

a magasabb C-vitamin-bevitel azonban csökkentheti azt.

A vasfogyasztás a 60 évnél fiatalabb nőknél kedvezőtlenül kapcsolódott a multimorbiditás kockázatához, míg az idősebbeknél nem volt ilyen összefüggés.

Bár a kutatók szerint fontos a továbbiakban is vizsgálni ezt a területet, mivel a jelenlegi eredmények önmagukban még nem rendelkeznek kizárólagos bizonyító erővel, azt azért érdemes lehet átgondolni, milyen vitamint milyen mennyiségben szedsz. A vitaminpótlásnak ugyanis akkor van létjogosultsága, ha a szervezetedben hiányállapot áll fenn, tehát semmiképp ne kezdj bele semmilyen vitaminkúrába vagy rendszeres készítményfogyasztásba anélkül, hogy háziorvosoddal ne konzultáltál volna annak szükségességéről.

Ha tudni szeretnéd, hogy hasznosul a vitamin, ezt a cikkünket ajánljuk!

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek