7 létfontosságú ásványi anyag, ami a te szervezetedből is hiányzik

GettyImages-523354934

Egy kutatás kiderítette, hogy melyik az a 7 ásványi anyag és vitamin, amely a legtöbbünk szervezetedből hiányzik. Sajnos ezek hiánya akár a szemünket vagy a csontjainkat is károsíthatja.

Ha egyes ásványi anyagok és vitaminok az optimálisnál alacsonyabb mértékben vannak jelen a szervezetünkben, annak súlyos egészségügyi következményei lehetnek, ráadásul a nem megfelelő tápanyagbevitelnek sokszor nincsenek is nyilvánvaló jelei, és a tünetek sokszor csak klinikai vizsgálattal ismerhetők fel. Egy kiegyensúlyozott étrenddel azonban minden szükséges tápanyaghoz hozzájuthat a szervezetünk.

Fontos a helyes étrend

A legtöbb vitamin és ásványi anyag, melyre a szervezetünknek szüksége van, a helyes étrenddel az élelmiszerekből hozzáférhető, ráadásul például a zöldségekből, gyümölcsökből, húsokból és gabonából származó nyomelemek és vitaminok sokkal jobban hasznosulnak, mint ha étrend-kiegészítő formájában szednénk be. Ennek ellenére, ha valamilyen oknál fogva nehezen jutunk elegendő ásványi anyaghoz vagy vitaminhoz, célszerű táplálékkiegészítő formájában pótolni. 

Sok vitaminhoz és ásványi anyaghoz az élelmiszerekből is hozzájuthatunk
Sok vitaminhoz és ásványi anyaghoz az élelmiszerekből is hozzájuthatunkSam Barnes / Getty Images Hungary

kutatók megállapították, hogy melyik az a hét vitamin és ásványi anyag, amelyik nélkülözhetetlen az egészségünk érdekében, mégis sokunk szervezete hiányt szenved belőle.

D-vitamin

A D-vitamin az egyik, amely a legtöbb ember szervezetéből hiányzik. Különösen igaz ez azokra, akik városban élnek, kevesebb időt töltenek a szabadban, ezáltal szinte egész évben nem jutnak megfelelő mennyiségű napfényhez.

A D-vitamin hiányzik a legtöbb ember szervezetéből
A D-vitamin hiányzik a legtöbb ember szervezetébőlLilly Roadstones / Getty Images Hungary

A D-vitamin-hiány korai jele lehet a fáradtság, a rossz hangulat, az alvási nehézségek és az izomgyengeség, majd idővel felnőttkorban hozzájárulhat a csontritkuláshoz, illetve csökkentheti az immunitást.

A D-vitamin többnyire a bőrünkön szintetizálódik napfény hatására, azonban számos élelmiszer tartalmazza, ilyen például a lazac, a szardínia, a narancslé, a fogyasztásra kész gabonafélék, az UV-fénynek kitett gombák és a tojás is.

Kalcium

Sokan az ajánlott mennyiségű kalciumot sem kapják meg az étrendjükből. A kalciumhiány pedig izomgörcsökhöz, törékeny körmökhöz vagy bőrszárazsághoz vezethet. A súlyos kalciumhiány pedig neurológiai problémákat, például zavartságot, memóriazavarokat vagy hallucinációt is okozhat, de csont- és izomproblémák, kóros szívritmuszavar, pangásos szívelégtelenség és görcsrohamok is bekövetkezhetnek emiatt. 

A legismertebb és legkönnyebben elérhető kalciumforrások a tej és a tejtermékek, de a növényi alapú élelmiszerek, mint a tofu, a leveles zöldségek és a brokkoli is nagyszerű a kalcium pótlására.

Kálium

A kálium a szervezet egyik fő elektrolitja, sokan mégsem jutnak hozzá elegendő mennyiséghez belőle. A szakemberek javaslata szerint napi körülbelül 3400 milligramm káliumra van szükségünk, melyhez hozzájuthatunk burgonya, banán, mazsola és joghurt fogyasztásával.

Még az enyhe káliumhiány is székrekedéshez, izomgyengeséghez vagy -görcsökhöz, bizsergéshez és zsibbadáshoz, extrém fáradtsághoz vagy esetleg szívritmuszavarhoz vezethet.

Az alacsony káliumbevitel növelheti a magas vérnyomás és a stroke, a vesekő és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát is.

Vas

A vashiány meglehetősen gyakori állapot, ami elsősorban vérszegénységhez vezethet, de más tüneteket is okozhat. Ilyen például a fáradtság, a sápadt bőr, a törékeny körmök és a megnövekedett pulzusszám. 

A vashiány fáradtságot és levertséget okozhat
A vashiány fáradtságot és levertséget okozhatIsrael Sebastian / Getty Images Hungary

Az életkortól és nemtől függően különböző mennyiségben van szükségünk vasra. A 14 és 50 év közötti nőknek több vasra van szükségük, mint a férfiaknak, és a nők esetében nagyobb a hiány kockázata is. 

A vas két fő formában – hem és nem-hem – van jelen az ételeinkben. Ha gyorsan szeretnénk növelni a vasszintünket, akkor a (baromfi)húsban vagy a halban található, könnyebben felszívódó hem vasat kell fogyasztanunk, a növényi alapú élelmiszerek, például a fehér bab, a lencse és a spenót, nem-hem vasat tartalmaznak.

Magnézium

Az emberek többsége magnéziumból sem jut elegendő mennyiséghez. Ez az ásványi anyag felelős az egészséges vérnyomás fenntartásáért és az új csont-, fehérje- és DNS-képződésért a szervezetben, de szükséges a D-vitamin hatékony felhasználása érdekében is. Aki nem jut elegendő magnéziumhoz, annak rossz az étvágya, az izmai gyengék és görcsösek, és akár szívritmuszavara is lehet. 

A legjobb magnéziumforrások a diófélék és a magvak, az étcsokoládé, illetve a sötét leveles zöldek.

C-vitamin

A C-vitamin-hiány csak ritkán okoz tüneteket, ha mégis, akkor előfordulhat fáradtság, depresszió és könnyen kialakuló véraláfutás. A C-vitamin megtalálható a gyümölcsökben és zöldségekben, különösen a citrusfélékben, a kiviben, az eperben, a paprikában, a brokkoliban és a burgonyában.

A brokkoli egy igen gazdag C-vitamin-forrás
A brokkoli egy igen gazdag C-vitamin-forrásRoberto Machado Noa / Getty Images Hungary

A-vitamin

Az A-vitamin többségében megtalálható a narancssárga színű élelmiszerekben, például az édesburgonyában, a sütőtökben és a lazacban. Hiánya látászavart okozhat gyenge fényviszonyok mellett, de gyakori a fertőzések kialakulása és a száraz bőr is. Az A-vitaminnak fontos szerepe van az immunrendszer erősítésében is.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek