Ez a vitamin véd leginkább az agy hanyatlása ellen

GettyImages-1236333497

Táplálkozási szokásaink nem csupán az emésztésünkre, az energiaszintünkre vagy a bőrünkre vannak hatással. Az, hogy mit eszünk, az agyunk működését is befolyásolja. Egy harvardi táplálkozási szakértő megosztotta titkát, és elárulta, melyik az az első számú vitamin, ami fiatalon és egészségesen tartja az agyát, és ennek érdekében melyek azok az ételeket, amelyeket gyakran fogyaszt.

Dr. Uma Naidoo táplálkozási tanácsadó, pszichiáter és az emberi agy szakértője elmondta, mindig is fontosnak tartotta a kiegyensúlyozott étrend fenntartását. Ez pedig jórészt a megfelelő vitaminok bevitelét jelenti, melyek elengedhetetlenek a kognitív hanyatlás megelőzéséhez.

A B-vitaminok agyi előnyei

Miután az életkor előrehaladtával nő az idegrendszeri betegségek kockázata, sokakat foglalkoztat a kérdés, vajon hogyan lehetne kicselezni az öregedést, melyik az a vitamin, amire leginkább szükségünk van ahhoz, hogy megvédjük az agyunkat a hanyatlástól.

A kor előrehaladtával változik az agyi kapacitásunk
A kor előrehaladtával változik az agyi kapacitásunkAndriy Onufriyenko / Getty Images Hungary

Dr. Uma Naidoo a kérdésre válaszolva elmondta: agyunk fiatalságának és egészségének megőrzése érdekében a legfontosabb vitamincsoport, amit mindenképpen fogyasztanunk kell, az nem más, mint a B-vitaminok csoportja.

Az amerikai Wayne Állami Egyetem Orvostudományi Karának tanulmánya szerint a depresszió, a demencia és a mentális károsodás gyakran összefügg a B-vitaminok hiányával.

A szakmai dokumentumból kiderül, hogy leggyakrabban a B12-vitamin-hiány okozza a kognitív problémákat. Különösen igaz ez azokra az idős emberekre, akik egyedül élnek, és nem megfelelően táplálkoznak.

A kutatás során a szakemberek nyolc különböző vízben oldódó B-vitamint határoztak meg, amelyek mindegyikének megvan a maga elsődleges egészségügyi előnye. Nézzük, melyek ezek, és miért hasznosak a szervezetünk számára!

Energiaszint növelése

A tiamin néven is ismert B1-vitamin kulcsfontosságú sejtjeink alapvető működéséhez, és a tápanyagok energia-anyagcseréjéhez. Az agy az egyik metabolikusan legaktívabb szervünk, ami azt jelenti, hogy szüksége van a tiaminra ahhoz, hogy megelőzzük a neurológiai problémákat.

Gyógyszerek lebontása

A B2-vitamin, más néven riboflavin a sejtjeinkben lévő enzimek asszisztenseként működik. Segít a sejtek növekedésében, az energiatermelésben, valamint a zsírok, illetve külső forrásból származó anyagok, például a gyógyszerek lebontásában is.

Gyulladáscsökkentő

A B3-vitamin, vagyis a niacin több mint 400 enzimmel működik együtt a szervezetben szükséges anyagok, például a koleszterin és a zsír előállításában, valamint a szervezetünk számára szükséges energia átalakításában. A niacin egyúttal antioxidáns is, amely segít csökkenteni akár a nagyfokú gyulladást is.

Az agy általános egészségének támogatója

A B5-vitamin, más néven a pantoténsav nélkülözhetetlen a koenzim-A nevű molekuláris vegyület előállításához, amely segít a tápanyagok lebontásában, főként a zsíranyagcserében van jelentős szerepe. A B5-vitamin hiánya ritka, de gyakran jár együtt más B-vitaminok hiányával, ezért számos táplálékkiegészítő egyszerre tartalmazza őket.
A pantoténsav támogatja sejtjeinket az úgynevezett acilhordozó fehérjék termelésében is, elősegítve a szükséges zsírok előállítását.

Az agy elsősorban zsírból áll, ezért a pantoténsav az agy egészségét támogató legfontosabb vitaminok közé tartozik.

Leküzdi a betegségeket

A B6-vitamin, vagyis a piridoxin a betegségek megelőzésében betöltött szerepe miatt figyelemre méltó, mivel ennek a vitaminnak a megfelelő szintje csökkenti számos daganatos betegség kockázatát. Emellett a piridoxin hozzájárul számos kémiai reakcióhoz a szervezetben, melyek támogatják az immunrendszer működését és az agy egészségét. 

Segíti a sejtek kommunikációját

A biotinként ismert B7-vitamin szabályozza a sejtjeleket a gyors és hatékony kommunikáció érdekében. Az agyban kulcsfontosságú a neurotranszmittereken keresztüli sejtjelátvitelhez.

Egyensúlyban tart

A B9-vitamin vagyis a folát egy népszerű kiegészítő és kulcsfontosságú vitamin az agy és a neurológiai egészség, az optimális neurotranszmitter-működés és a kiegyensúlyozott pszichés egészség támogatásában. További előnye, hogy elősegíti a sejtek méregtelenítését.

Védi a szívet

A B12-vitamin, ami kobalamin néven is ismert, nélkülözhetetlen a vörösvérsejtek és a DNS képződésében, valamint támogatja az idegrendszer fejlődését és működését. Továbbá segíti a homocisztein lebontását is, ami azért nagyon fontos, mert ez a fehérje rontja a szív- és érrendszer egészséges működését, és túlzott mennyiségben demenciához vezethet.

Ezek a B-vitamint tartalmazó ételek közül a legjobbak

A B-vitaminok a legkönnyebben beépíthetők az étrendünkbe, miután az az élelmiszer, amiben legalább egyféle B-vitamint van, gyakran tartalmaz sok egyéb, ha nem az összes B-vitamint.

Íme hat B-vitaminban gazdag étel, amit az agyszakértő táplálkozási tanácsadó mindennap fogyaszt.

1. Egy tojás a B7-vitamin felnőttek számára ajánlott napi mennyiségének egyharmadát tartalmazza, ugyanakkor kis mennyiségben sok egyéb B-vitamin is megtalálható benne.

2. A joghurt B2- és B12-vitaminban, valamint természetes probiotikumokban gazdag, amelyek egyaránt támogatják a belek egészségét és a mentális jóllétet. 

3. A hüvelyesek, például a feketebab, a csicseriborsó, az edamame bab és a lencse, mind hozzájárulnak a hangulat és az agy egészségének javításához. Mindegyik kiváló B9-vitamin-forrás, és kis mennyiségben tartalmaznak B1-, B2-, B3-, B5- és B6-vitamint is.

A hüvelyesek többsége nem csak egy féle B-vitamint tartalmaz
A hüvelyesek többsége nem csak egy féle B-vitamint tartalmazTim Graham / Getty Images Hungary

4. A lazac – fagyasztva és konzervbe zárva is – természetes formában tartalmazza az összes B-vitamint, különösen gazdag B2-, B3-, B6- és B12-vitaminban.

5. A napraforgómag a B5-vitamin egyik legjobb növényi forrása. 

6. A leveles zöldek, mint például a spenót, a mángold és a káposzta, kiváló B9-vitamin-források. A dietetikus elsődlegesen ezeket az ételeket ajánlja azoknak a betegeknek, akik szeretnének javítani a rossz hangulatukon és agyuk egészségén.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek