Dr. Uma Naidoo táplálkozási tanácsadó, pszichiáter és az emberi agy szakértője elmondta, mindig is fontosnak tartotta a kiegyensúlyozott étrend fenntartását. Ez pedig jórészt a megfelelő vitaminok bevitelét jelenti, melyek elengedhetetlenek a kognitív hanyatlás megelőzéséhez.
A B-vitaminok agyi előnyei
Miután az életkor előrehaladtával nő az idegrendszeri betegségek kockázata, sokakat foglalkoztat a kérdés, vajon hogyan lehetne kicselezni az öregedést, melyik az a vitamin, amire leginkább szükségünk van ahhoz, hogy megvédjük az agyunkat a hanyatlástól.
Dr. Uma Naidoo a kérdésre válaszolva elmondta: agyunk fiatalságának és egészségének megőrzése érdekében a legfontosabb vitamincsoport, amit mindenképpen fogyasztanunk kell, az nem más, mint a B-vitaminok csoportja.
Az amerikai Wayne Állami Egyetem Orvostudományi Karának tanulmánya szerint a depresszió, a demencia és a mentális károsodás gyakran összefügg a B-vitaminok hiányával.
A szakmai dokumentumból kiderül, hogy leggyakrabban a B12-vitamin-hiány okozza a kognitív problémákat. Különösen igaz ez azokra az idős emberekre, akik egyedül élnek, és nem megfelelően táplálkoznak.
A kutatás során a szakemberek nyolc különböző vízben oldódó B-vitamint határoztak meg, amelyek mindegyikének megvan a maga elsődleges egészségügyi előnye. Nézzük, melyek ezek, és miért hasznosak a szervezetünk számára!
Energiaszint növelése
A tiamin néven is ismert B1-vitamin kulcsfontosságú sejtjeink alapvető működéséhez, és a tápanyagok energia-anyagcseréjéhez. Az agy az egyik metabolikusan legaktívabb szervünk, ami azt jelenti, hogy szüksége van a tiaminra ahhoz, hogy megelőzzük a neurológiai problémákat.
Gyógyszerek lebontása
A B2-vitamin, más néven riboflavin a sejtjeinkben lévő enzimek asszisztenseként működik. Segít a sejtek növekedésében, az energiatermelésben, valamint a zsírok, illetve külső forrásból származó anyagok, például a gyógyszerek lebontásában is.
Gyulladáscsökkentő
A B3-vitamin, vagyis a niacin több mint 400 enzimmel működik együtt a szervezetben szükséges anyagok, például a koleszterin és a zsír előállításában, valamint a szervezetünk számára szükséges energia átalakításában. A niacin egyúttal antioxidáns is, amely segít csökkenteni akár a nagyfokú gyulladást is.
Az agy általános egészségének támogatója
A B5-vitamin, más néven a pantoténsav nélkülözhetetlen a koenzim-A nevű molekuláris vegyület előállításához, amely segít a tápanyagok lebontásában, főként a zsíranyagcserében van jelentős szerepe. A B5-vitamin hiánya ritka, de gyakran jár együtt más B-vitaminok hiányával, ezért számos táplálékkiegészítő egyszerre tartalmazza őket.
A pantoténsav támogatja sejtjeinket az úgynevezett acilhordozó fehérjék termelésében is, elősegítve a szükséges zsírok előállítását.
Az agy elsősorban zsírból áll, ezért a pantoténsav az agy egészségét támogató legfontosabb vitaminok közé tartozik.
Leküzdi a betegségeket
A B6-vitamin, vagyis a piridoxin a betegségek megelőzésében betöltött szerepe miatt figyelemre méltó, mivel ennek a vitaminnak a megfelelő szintje csökkenti számos daganatos betegség kockázatát. Emellett a piridoxin hozzájárul számos kémiai reakcióhoz a szervezetben, melyek támogatják az immunrendszer működését és az agy egészségét.
Segíti a sejtek kommunikációját
A biotinként ismert B7-vitamin szabályozza a sejtjeleket a gyors és hatékony kommunikáció érdekében. Az agyban kulcsfontosságú a neurotranszmittereken keresztüli sejtjelátvitelhez.
Egyensúlyban tart
A B9-vitamin vagyis a folát egy népszerű kiegészítő és kulcsfontosságú vitamin az agy és a neurológiai egészség, az optimális neurotranszmitter-működés és a kiegyensúlyozott pszichés egészség támogatásában. További előnye, hogy elősegíti a sejtek méregtelenítését.
Védi a szívet
A B12-vitamin, ami kobalamin néven is ismert, nélkülözhetetlen a vörösvérsejtek és a DNS képződésében, valamint támogatja az idegrendszer fejlődését és működését. Továbbá segíti a homocisztein lebontását is, ami azért nagyon fontos, mert ez a fehérje rontja a szív- és érrendszer egészséges működését, és túlzott mennyiségben demenciához vezethet.
Ezek a B-vitamint tartalmazó ételek közül a legjobbak
A B-vitaminok a legkönnyebben beépíthetők az étrendünkbe, miután az az élelmiszer, amiben legalább egyféle B-vitamint van, gyakran tartalmaz sok egyéb, ha nem az összes B-vitamint.
Íme hat B-vitaminban gazdag étel, amit az agyszakértő táplálkozási tanácsadó mindennap fogyaszt.
1. Egy tojás a B7-vitamin felnőttek számára ajánlott napi mennyiségének egyharmadát tartalmazza, ugyanakkor kis mennyiségben sok egyéb B-vitamin is megtalálható benne.
2. A joghurt B2- és B12-vitaminban, valamint természetes probiotikumokban gazdag, amelyek egyaránt támogatják a belek egészségét és a mentális jóllétet.
3. A hüvelyesek, például a feketebab, a csicseriborsó, az edamame bab és a lencse, mind hozzájárulnak a hangulat és az agy egészségének javításához. Mindegyik kiváló B9-vitamin-forrás, és kis mennyiségben tartalmaznak B1-, B2-, B3-, B5- és B6-vitamint is.
4. A lazac – fagyasztva és konzervbe zárva is – természetes formában tartalmazza az összes B-vitamint, különösen gazdag B2-, B3-, B6- és B12-vitaminban.
5. A napraforgómag a B5-vitamin egyik legjobb növényi forrása.
6. A leveles zöldek, mint például a spenót, a mángold és a káposzta, kiváló B9-vitamin-források. A dietetikus elsődlegesen ezeket az ételeket ajánlja azoknak a betegeknek, akik szeretnének javítani a rossz hangulatukon és agyuk egészségén.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés