Az oltástól megváltozhat a menstruációs ciklus: a nők jó ideje beszéltek róla

GettyImages-1333230397

A vérzészavarok hátterében sokféle jelenség állhat: az Európai Gyógyszerügynökség két, sokak által felvett oltással kapcsolatosan is úgy véli, okozhat ilyesmit.

Az erős vérzést is fel kell tüntetni a koronavírus elleni mRNS-oltások, azaz a Pfizer és a Moderna készítménye kapcsán a mellékhatások listáján az Európai Gyógyszerügynökség őszi döntésének értelmében. A szokásosnál erőteljesebb vagy elhúzódóbb menstruációt az indoklás szerint megfigyelték klinikai kísérletek mellett a való életben is.

Sok nőnél lépett fel vérzészavar az oltást követően

Ez a jellegzetesség az első, a második és a harmadik adagnyi Comirnaty vagy Spikevax oltást követően is jelentkezett: eléggé valószínűnek tűnik az, hogy a vakcina és a vérzés megváltozása között összefüggés van, bár a gyártók egyelőre nem foglaltak állást emellett. Az EMA is jelezte ugyanakkor azt, hogy az erősebb menstruációs vérzés nem gyakorol hatást a termékenységre, és a terhességek során sem vezet komplikációkhoz.

Ha szokottnál jelentősen tovább tart vagy jóval erősebb a menstruáció, az már vérzészavar
Ha szokottnál jelentősen tovább tart vagy jóval erősebb a menstruáció, az már vérzészavarBoy_Anupong / Getty Images Hungary

A vírusfertőzésnek is lehet ez egy tünete

„Az mRNS-vakcinációval kapcsolatban valóban megfigyelhető vérzészavar a hölgyeknél: ez tapasztalati tény, nemcsak én tapasztaltam személy szerint a praxisomban, hogy ezzel jelentkeznek hölgyek, de

széles körben beszámoltak róla a kollégák, sőt, a szakirodalom is”

– erősítette meg dr. Márkus László, az Affidea Magyarország szülész-nőgyógyásza is a megfigyelést, kiegészítve azzal: nemcsak ezek a típusú oltások, de maga a Covid-fertőzés is jár ilyen tünettel.

Vérzészavart ugyanakkor sok egyéb állapot is okozhat. A vérzészavarokat alapvetően két csoportba sorolja a szakember: az egyik, hogy ha bővebb a vérzés, mint szokásosan, illetve hosszabb ideig tart a pecsételés, a másik pedig az, amikor úgynevezett negatív vérzészavar van, azaz kevesebb alkalommal menstruál egy nő, mint kellene, vagy rövidebb ideig tart a vérzés a megszokottnál.

Egyes esetekben orvos felkeresése is indokolt lehet
Egyes esetekben orvos felkeresése is indokolt lehetnortonrsx / Getty Images Hungary

Az okok változatosak lehetnek

Felmerülhet a kérdés, hogy mikor érdemes vérzészavarral nőgyógyászhoz fordulni: dr. Márkus László azt mondja, alapvetően az a kockázatosabb, ha többet vagy hosszabban menstruálunk, mint ami megszokott.

„A legkockázatosabb vérzészavarnak azt az állapotot tekintjük, amikor több a vérzés, és az elhúzódó, vagy jóval gyakrabban jelentkezik. 

Természetesen a vérzészavar kockázata függ a páciens életkorától is, mivel minden életkorban más-más betegség vagy állapot okozhatja a vérzészavart.

Nyilván egy fiatal nőnél a vérzés kimaradása minden esetben jelezheti a várandósságot, ha pedig nem áll fenn a várandósság, akkor adott esetben meg kell azt nézni, hogy hormonálisan rendben van-e a szervezet működése, jól működik-e az agyalapi mirigy, a petefészkek, a pajzsmirigy” – árulta el a szakember a Dívány kérdésére. 

Klimax után nagyon oda kell figyelni

Más okot feltételez tehát a szakember akkor, ha egy tinédzser, és akkor, ha egy hatvanas nő jelenik meg rendelésén: minden életkorban vannak tipikus okok, amelyek zavart okozhatnak. 

„Ha valaki a menopauza után kezd vérezni, azt mindig nagyon alaposan ki kell vizsgálni, és nagyon szigorúan oda kell figyelni rá, mert ebben az esetben a rosszindulatú betegség lehetősége jóval nagyobb, mint mondjuk fiatalabb életkorban. Viszont ha egy 20 éves nő jelentkezik azzal, hogy kimaradt a menstruációja, akkor a legelső feladat az, hogy a várandósságot az orvos megállapítsa vagy kizárja” – magyarázta. Más elbírálás alá esik a spontán, a gyógyszer okozta és a házasélet után bekövetkező vérzés is: ezekben segít eligazodni, ha a panasszal szakorvost keresünk fel. 

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra