Egy filmcím tette legendássá az ázsiai ízvilág különleges növényét: a vízitorma egészségügyi hatásai olyan jelentősek, hogy rendszeresen hamisítják is. Ha hozzájutunk belőle az eredetihez, nem fogunk csalódni – nemcsak a szánk borul lángba, de az elménk is szárnyalni fog.
Nem csak hatásos, értékes is
A káposztafélék családjába tartozó vaszabit japán tormaként és vízitormaként is ismerjük. A világ egyik legdrágább és legnehezebben termeszthető növénye egykoron a patakpartokon nőtt, erős és intenzív ízével védekezett a legelésző állatok ellen. Manapság a gyökerét fogyasztjuk, akárcsak a tormának. Általában a szusizókban találkozunk vele, pasztaként elkészítve szolgál a különféle ízű tekercsek ízének felerősítésére.
Így illik enni a vaszabit
A szusifogyasztás etikettje talán furcsának tűnhet, nemcsak az apró falatokat esszük ugyanis, hanem mellé szójaszószt, vasabit, illetve a falatok között az ízek semlegesítésére pácolt gyömbért is fogyasztunk. A vaszabit egyes szokások szerint belekeverhetjük eleve a szójaszószba, de tehetjük közvetlenül a szusira is. Azzal viszont számoljunk, hogy a legtöbb helyen a zöld krém legfeljebb nyomokban tartalmazza a tormát, a vaszabihamisítás világméretű iparág.
Ne várjunk tehát attól csodát, ha rendszeresen esszük a szusi mellé a csípős krémet is, mert az sokszor egyszerűen nem a szabi-vaszabi növényből, azaz a japán tormából készül.
A vaszabipasztát hagyományosan egy cápabőrből készült reszelő segítségével állítják elő a növény föld alatti gyökeréből. A lereszelt kupacot pár perc pihentetést követően gyúrni kezdik. A műveletnek gyorsnak kell lennie, ugyanis az oxidációnak köszönhetően alig 20 perccel később elveszíti ízét – éppen ezért a minőségi vaszabi mindig frissen készül.
Kulináris hatásai mellett gyógyító tulajdonságait is régóta ismerik. A legfrissebb kutatási eredmények szerint a hagyományos vaszabi képes egyes kognitív funkciókat is javítani a 60 év felettieknél.
Egyszerű és finom módszere az agy karbantartásának
A japán torma ugyanis egy olyan bioaktív vegyületet, 6-MSITC-et tartalmaz, melyről már jó ideje ismert, hogy gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásokkal bír.
A korábbi tanulmányok azt sugallták, hogy az antioxidánsok és a gyulladáscsökkentők fontos szerepet játszanak az idősebb felnőttek kognitív egészségének megőrzésében
– írják tanulmányukban a kutatók. A szakemberek 12 héten át vizsgáltak 60 év felettieket, akiket tudtukon kívül, véletlenszerűen osztottak két csoportra. Az egyik csoport tagjai minden nap vaszabitablettát szedtek, a többiek placebót. A kísérletek során vizsgálták a munkamemóriájukat, az epizodikus memóriájukat, és a vaszabit szedők mindkét esetben jobban teljesítettek. Az érvelést, a figyelmet és az adatok feldolgozási sebességét tekintve azonban nem találtak eltérést a két csoport tagjai között. A kutatók szerint ez arra utal, hogy a vaszabi bioaktív vegyületei szelektíven ugyan, de képesek a kognitív képességeket javítani.
A továbbiakban részletesebb vizsgálatok következnek, hogy kiderüljön, pontosan mit tesz az aggyal a vaszabi fogyasztása. Mérni tervezik a konkrét, antioxidánsok által csökkenő gyulladási folyamatokat, hogy kiderüljön, pontosan mi történik az agyban a csípős étel fogyasztása során.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés