Ebből kéne többet enned, hogy ne kelljen félned a vastagbélráktól

GettyImages-1146333240

A vastagbélrák az egyik legveszélyesebb daganatfajta, ezért nem lehet elégszer hangsúlyozni a megelőzés fontosságát, amelyhez bizonyos ételek fogyasztása is hozzájárulhat.

Azt már régóta tudjuk, hogy a táplálkozás jelentősen befolyásolhatja a vastag- és végbélrák kialakulásának kockázatát. Egy közelmúltbeli tanulmány azonban azt is megmutatta, hogy milyen étrend nyújtja a leghatásosabb védelmet ezekkel a veszélyes krónikus betegségekkel szemben.

Ezek a legjobb ételek a vastagbélrák ellen

Az említett tanulmány, amelyet a JAMA Internal Medicine című folyóiratban publikáltak, arra a megállapításra jutott, hogy a peszkaterián étrendet követőknél – amelyben a gyümölcsök és zöldségek dominálnak mérsékelt halfogyasztás mellett – nem kevesebb mint 45 százalékkal csökkenhet a vastag- és végbélrák kockázata azokhoz képest, akik húst is esznek.

A Loma Linda Egyetem kutatói ehhez közel 78 ezer ember étrendjét elemezték.

Az adatokból az is kiderült, hogy a vegánoknál (akik semmilyen állati eredetű élelmiszert, így tejtermékeket, sajtot, tejet és tojást sem fogyasztanak) – 16 százalékkal alacsonyabb a kockázat, mint a húsevőknél, míg a vegetáriánusoknál (akik nem vetnek meg bizonyos állati alapanyagokat sem) 22 százalékos a különbség.

A vastagbélrák elkerüléséhez sok zöldség-gyümölcsöt és halat érdemes enni
A vastagbélrák elkerüléséhez sok zöldség-gyümölcsöt és halat érdemes enniWestend61 / Getty Images Hungary

Fontos a rostbevitel 

A témában végzett tanulmányok összefüggést találtak a vörös húsok fogyasztása és a vastagbélrák fokozott kockázata között. Ez különösen igaz a feldolgozott húsokraamelyeket füstöléssel, pácolással, sózással vagy kémiai tartósítószerekkel tartósítanak. Idetartozik a szalonna, a sonka, a kolbász és a virsli.

A magas rosttartalmú élelmiszerek ugyanakkor átbillenthetik a mérleg nyelvét, és csökkentik a vastagbélrák kockázatát. A kutatók úgy vélik, ennek az az oka, hogy a rostok megnövelhetik az emésztőrendszer tömegét, lerövidítve a salakanyagok vastagbélen való áthaladásának idejét.

Mivel gyakran rákkeltő anyagokat tartalmaznak, a nagy mennyiségű rost csökkenti annak a lehetőségét, hogy hatással legyenek a bélsejtekre.

Szakemberek szerint minden rostforrás hasznos lehet – különösen a gyümölcsök és zöldségek, amelyek a legtöbb esetben könnyen elérhetőek és finomak, ráadásul számos egyéb jótékony hatással is bírnak, beleértve a vércukor- és a koleszterinszint csökkentését, vagy akár az aranyér tüneteinek enyhítését.

A kockázatokat a rostokban gazdag ételek is csökkentik
A kockázatokat a rostokban gazdag ételek is csökkentikmikroman6 / Getty Images Hungary

A mediterrán diéta is segíthet

A tanulmány azt is megállapította, hogy a mediterrán diéta, amely a peszkaterián étrendhez hasonlóan a friss zöldség-gyümölcsök és halak fogyasztására helyezi a hangsúlyt, de magában foglalja a tenger gyümölcseit, a teljes kiőrlésű gabonákat és az olívaolajat is, 43 százalékkal csökkentheti a vastagbélrák kockázatát.

Ha a tenger gyümölcseit is hozzáadod az étkezéseidhez, akkor könnyebben kielégítheted a tápanyagszükségletedet, miközben továbbra is fenntarthatod a főként növényi alapú étrendet” – mondja Scott Steele kolorektális sebész. Ilyen módon a szívbetegségeket és más krónikus jellegű egészségügyi problémákat is nagyobb esélyed van elkerülni.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra