Ebből kéne többet enned, hogy ne kelljen félned a vastagbélráktól

GettyImages-1146333240

A vastagbélrák az egyik legveszélyesebb daganatfajta, ezért nem lehet elégszer hangsúlyozni a megelőzés fontosságát, amelyhez bizonyos ételek fogyasztása is hozzájárulhat.

Azt már régóta tudjuk, hogy a táplálkozás jelentősen befolyásolhatja a vastag- és végbélrák kialakulásának kockázatát. Egy közelmúltbeli tanulmány azonban azt is megmutatta, hogy milyen étrend nyújtja a leghatásosabb védelmet ezekkel a veszélyes krónikus betegségekkel szemben.

Ezek a legjobb ételek a vastagbélrák ellen

Az említett tanulmány, amelyet a JAMA Internal Medicine című folyóiratban publikáltak, arra a megállapításra jutott, hogy a peszkaterián étrendet követőknél – amelyben a gyümölcsök és zöldségek dominálnak mérsékelt halfogyasztás mellett – nem kevesebb mint 45 százalékkal csökkenhet a vastag- és végbélrák kockázata azokhoz képest, akik húst is esznek.

A Loma Linda Egyetem kutatói ehhez közel 78 ezer ember étrendjét elemezték.

Az adatokból az is kiderült, hogy a vegánoknál (akik semmilyen állati eredetű élelmiszert, így tejtermékeket, sajtot, tejet és tojást sem fogyasztanak) – 16 százalékkal alacsonyabb a kockázat, mint a húsevőknél, míg a vegetáriánusoknál (akik nem vetnek meg bizonyos állati alapanyagokat sem) 22 százalékos a különbség.

A vastagbélrák elkerüléséhez sok zöldség-gyümölcsöt és halat érdemes enni
A vastagbélrák elkerüléséhez sok zöldség-gyümölcsöt és halat érdemes enniWestend61 / Getty Images Hungary

Fontos a rostbevitel 

A témában végzett tanulmányok összefüggést találtak a vörös húsok fogyasztása és a vastagbélrák fokozott kockázata között. Ez különösen igaz a feldolgozott húsokraamelyeket füstöléssel, pácolással, sózással vagy kémiai tartósítószerekkel tartósítanak. Idetartozik a szalonna, a sonka, a kolbász és a virsli.

A magas rosttartalmú élelmiszerek ugyanakkor átbillenthetik a mérleg nyelvét, és csökkentik a vastagbélrák kockázatát. A kutatók úgy vélik, ennek az az oka, hogy a rostok megnövelhetik az emésztőrendszer tömegét, lerövidítve a salakanyagok vastagbélen való áthaladásának idejét.

Mivel gyakran rákkeltő anyagokat tartalmaznak, a nagy mennyiségű rost csökkenti annak a lehetőségét, hogy hatással legyenek a bélsejtekre.

Szakemberek szerint minden rostforrás hasznos lehet – különösen a gyümölcsök és zöldségek, amelyek a legtöbb esetben könnyen elérhetőek és finomak, ráadásul számos egyéb jótékony hatással is bírnak, beleértve a vércukor- és a koleszterinszint csökkentését, vagy akár az aranyér tüneteinek enyhítését.

A kockázatokat a rostokban gazdag ételek is csökkentik
A kockázatokat a rostokban gazdag ételek is csökkentikmikroman6 / Getty Images Hungary

A mediterrán diéta is segíthet

A tanulmány azt is megállapította, hogy a mediterrán diéta, amely a peszkaterián étrendhez hasonlóan a friss zöldség-gyümölcsök és halak fogyasztására helyezi a hangsúlyt, de magában foglalja a tenger gyümölcseit, a teljes kiőrlésű gabonákat és az olívaolajat is, 43 százalékkal csökkentheti a vastagbélrák kockázatát.

Ha a tenger gyümölcseit is hozzáadod az étkezéseidhez, akkor könnyebben kielégítheted a tápanyagszükségletedet, miközben továbbra is fenntarthatod a főként növényi alapú étrendet” – mondja Scott Steele kolorektális sebész. Ilyen módon a szívbetegségeket és más krónikus jellegű egészségügyi problémákat is nagyobb esélyed van elkerülni.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra