Ha eddig meghámoztad ezt a népszerű zöldséget, ezek után nem fogod

GettyImages-1491007819

Unalomig ismételt mondás, hogy bizonyos ételeknek a héjában van a vitamin, s nincs ez másként egyes zöldségeknél sem. Ugyan miért is hámoznánk meg őket?

Rostokban, vitaminokban, káliumban is bővelkedik, mégis az első teendőnk, ha ezt a hosszúkás zöldséget kézbe vesszük, hogy lehántsuk róla a héjat. Most megmutatjuk, miért is érdemes inkább csak megmosni, de nem pucolni.

Nem csak az élelmiszer-pazarlás és a komposztálható hulladék csökkentése miatt jó, ha az uborkán a héjat is fent hagyjuk, mielőtt megennénk. Számtalan olyan egészséges összetevőt tartalmaz, ami miatt érdemes egyben megennünk. 

Héjastól is fogyasztható az uborka
Héjastól is fogyasztható az uborkaLuis Alvarez / Getty Images Hungary

Zöldségnek hisszük, pedig valójában gyümölcs

A virágokból sarjadó, változatos méreteket öltő uborka a közvélekedéssel ellentétben gyümölcs, méghozzá nem is akármilyen. 

Egyfajta superfood – bár ezt a jelzőt lassan elkoptatjuk, miközben egyre több jótékony hatást fedezünk fel az egyes növényekben –, s meg is érdemli, hogy annak tartsuk, hiszen nemcsak a vízháztartásunkat képes a maga 95 százalékos víztartalmával helyre tenni, hanem számtalan olyan vitamin is található benne, mely elengedhetetlen az egészséges élethez.

A legtöbben azonban annak ellenére hámozva eszik, hogy a héja is fogyasztható. Nem is érdemes megpucolni, a legfrissebb kutatások szerint ugyanis kifejezetten egészséges egyben fogyasztani. A sötétzöld burok rendelkezik mindazokkal a jótékony hatásokkal, ami a többi hasonló zöldséget, brokkolit, spenótot is jellemzi, vagyis klorofillban igencsak gazdag. 

„Az uborka viszonylag alacsony kalóriatartalmú, így nincs jelentős különbség a makrotápanyagok – szénhidrátok, fehérjék, zsírok – összetételében, ha a héjat eltávolítják róla. A héja azonban valamivel több rostot és K-vitamint tartalmaz, mint a húsa” – nyilatkozta LaChell Miller, a New Jersey Academy of Nutrition & Dietetics szakembere.

A tápanyagok jelentős része közvetlenül a héj alatt található, a pucolással, főleg, ha nem késsel végezzük, hanem a manapság egyre divatosabb hámozókkal, éppen ezt a részt távolítjuk el. De pontosan mit is dobunk ilyenkor a szemétbe?

Vitaminokban is igen gazdag

Egy átlagos méretű kígyóuborka nagynak tűnik ugyan, ha felkarikázva ropogtatnánk, hasábokban, akár mártogatósként azonban biztosan gyorsabban csúszik. Érdemes is néha nem csak pár szeletet fogyasztani, hiszen ha egy egészet sikerül belőle megennünk, a napi K-vitamin-bevitel felét már teljesítettük is. Magas C- és A-vitamin-tartalma mellett B1-, B6- és B12-vitaminokban is dúskál, és káliumot, rezet, magnéziumot, illetve riboflavint és pantoténsavat is bőséggel tartalmaz.

Hámozva azonban ezen jótékony anyagok felét máris elveszítjük. Ha attól félnénk, hogy keserű lesz, mindenképp a teljesen kemény, a két végén sem benyomható példányokat válasszuk a boltban, de segíthet az is, ha leforrázzuk héjastól az egészet, mielőtt beleharapnánk. A K-vitamin ráadásul elengedhetetlen ereink megfelelő működésében, és a sebgyógyulást is elősegíti. Ha azonban fennáll nálunk bármi miatt a vérrögképződés veszélye, bánjunk vele óvatosan, figyelmeztet a National Institutes of Health.

Külsőleg is egészséges
Külsőleg is egészségesceciangiocchi / Getty Images Hungary

Nem véletlenül használják külsőleg is ezt a lédús zöld termést. Kollagéntartalmának köszönhetően ráadásul még a szem alatti karikákat is eltüntetheti.

A héjat alkotó rostokról sem szabad megfeledkezni, hiszen emésztésre gyakorolt hatásuk igazán fontos. 

„Az uborka héjával együtt való fogyasztása hozzájárul a napi rostbevitel megnövekedéséhez, ami végső soron javítja az emésztést. A szervezet nem tudja megemészteni a rostokat, így ezek lassítják a gyomor kiürülését” – mondja a szakértő. A rostdús táplálkozás abban is segít, hogy a teltségérzet tovább fennmaradjon. 

Kiválóan hidratál, és erre nem csak nyáron van szükség

Az uborka jelentős része víz, sejtszinten elengedhetetlen a megfelelő folyadékbevitel az egészséghez. Egy uborka elfogyasztásával jócskán megemelhetjük a testünkben lévő víz mennyiségét, ugyanis segíthet pótolni a légzés, az izzadás és az emésztés során elvesztett folyadékot.

Emésztésre gyakorolt hatását azok is kihasználhatják, akik valami miatt éppen diétáznak, a teltségérzetet biztosító rostok mellett magas szénhidráttartalma miatt kellő energiával is ellát bennünket. Mivel kalóriaszegény élelmiszer, a súlycsökkentő diéták során is megállja a helyét. Persze arra mindenképp érdemes figyelni ilyenkor, mivel esszük, mibe mártogatjuk. 

Erősíti a csontokat és az ereket

Azt, hogy a K-vitamin milyen fontos szervezetünk számára, nem lehet elégszer hangsúlyozni. Az ebben dúskáló héjas uborka egy tanulmány szerint segít a kalcium beépülésében is, a kalciummolekulák csontmátrixhoz való kötődését is képes elősegíteni, erősítve vázrendszerünket. Ugyanezek miatt képes az artériák elmeszesedését is megakadályozni. Érdemes tehát egyben fogyasztani, testünk meghálálja. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek