Meg lehet enni a tökmag héját? Így hat az egészségedre

GettyImages-1136728110
Olvasási idő kb. 3 perc

A tökmag egy finom és tápláló csemege, amit igazán megéri ropogtatni. A kérdés már csak az, hogy mi legyen a héjával.

Az őszi szezon egyik jellegzetes finomsága a sütőtök, amelynek nemcsak a húsa, hanem a magja is rendkívül egészséges: értékes tápanyagai védik a szívet, segíthetnek a vércukorszint szabályozásában, javíthatnak az alvásminőségen, és jótékony hatással lehetnek a férfiak termékenységére. Mivel azonban a boltokban gyakran hántolt formában kapható, jogosan merülhet fel a kérdés: meg lehet enni a tökmag héját?

Ezért érdemes megenni a tökmag héját

Igen, a tökmag héját nagyon is érdemes megenni – mindenekelőtt azért, mert rostokban gazdag. A héjával együtt a tökmag valójában

kétszer annyi rostot tartalmaz, mint ha meg lenne hámozva.

Ez egy adag tökmagra (28 gramm) levetítve körülbelül 5 gramm rostot jelent. Mint ismert, a rostok serkentik az emésztést azáltal, hogy táplálékul szolgálnak a belekben élő „jó” baktériumoknak, sőt a koleszterinszintet és a vérnyomást csökkentve szerephez juthatnak a szívbetegségek megelőzésében is.

A tökmag héja tele van rostokkal
A tökmag héja tele van rostokkalt sableaux / Getty Images Hungary

A héjukkal együtt fogyasztva a magok más tápanyagokban, köztük cinkben, magnéziumban és rézben is gazdagok. Ezenkívül magas a vastartalmuk, ami létfontosságú a vér egészségéhez és az oxigénszállításhoz.

Ilyen kockázatai lehetnek

Bár a legtöbb ember számára biztonságos a tökmag héjának fogyasztása, az olyan súlyos emésztési problémákban szenvedőknek, mint a Crohn-betegség vagy a fekélyes vastagbélgyulladás, vigyázniuk kell vele, mert magas rosttartalma miatt súlyosbíthatja a bélgyulladást, illetve különféle gyomorpanaszokat, köztük hasmenést és puffadást okozhat.

Fogyasztásánál ajánlott kiemelt figyelmet szentelni a folyadékbevitelnek, mivel a víz létfontosságú ahhoz, hogy a rostok zökkenőmentesen jussanak át az emésztőrendszeren.

Nem muszáj a boltban venni, a sütőben is elkészíthető
Nem muszáj a boltban venni, a sütőben is elkészíthetőKelly Sillaste / Getty Images Hungary

Pirítva a legfinomabb

A tökmag nyersen is fogyasztható, de pirítva különösen finom. Ha szeretnéd kipróbálni, előbb kanalazd ki a magokat a sütőtökből, majd hideg víz alatt öblítsd le és egy papírtörlő segítségével töröld szárazra őket.

A magokat ezután terítsd szét egy tepsiben, locsold meg egy kevés olívaolajjal, ízesítsd sóval, borssal, és ízlés szerint más fűszerekkel, és a sütőt 150 Celsius-fokra állítva 30-40 perc alatt (vagy amíg szép barnára és ropogósra sülnek) pirítsd meg.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek