A legjobb természetes édesítőszer
Létezik olyan, hogy „egészséges” édesítő? Mint ismert, a túlzó cukorfogyasztás súlygyarapodáshoz vezet, fogszuvasodást okoz és növeli a szívbetegségek kockázatát, miközben opioidokat és dopamint szabadít fel, így akár függőséget is képes kialakítani. Nem sokkal jobbak a mesterséges édesítőszerek sem, hiszen bebizonyosodott, hogy egyéb vitatott tulajdonságaik mellett a cukor iránti sóvárgásra késztetik az agyat. Egy tanulmány ugyanakkor azt mutatja, hogy van egy természetes édesítőszer, amit észszerű keretek között megéri fogyasztani.
Mi áll a tanulmányban?
A Nutrition Reviewsban publikált tanulmány keretében a kutatók 18 kontrollvizsgálat adatait elemezték annak meghatározására, hogy a mézbevitel hogyan befolyásol bizonyos kardiometabolikus kockázati tényezőket, köztük a vércukor- és a koleszterinszintet. Az adatok kiértékelése után a szakemberek úgy találták, hogy a méz javítja a glikémiás kontrollt és a lipidszintet, vagyis mindkét rizikófaktor csökkentésében segíthet.
Milyen méz váltja ki ezt a hatást?
Ellentétben a finomított cukorral, amely nem tartalmaz a szervezet számára értékes tápanyagokat, a mézet különféle cukrok, szerves savak, enzimek, fehérjék, aminosavak, ásványi anyagok, vitaminok és bioaktív anyagok kombinációja alkotja, amit a méhek a virágok nektárjából nyernek. Ezek különféle jótékony hatásokkal rendelkeznek, így például fertőtlenítő és antibakteriális tulajdonságokkal ruházzák fel a mézet, illetve megkönnyítik a szervezetnek a cukor feldolgozását.
Kutatók szerint a méz egészségügyi előnyeit az is befolyásolhatja, hogy milyen alapanyagból készül. Az elemzés alapján az egészséges vércukorszint és szívműködés szempontjából az Új-Zélandon és Ausztrália bizonyos területein honos manukafa virágának nektárából gyűjtött manukaméz, a lóhereméz és úgy általában a feldolgozatlan nyers méz a leghatásosabb.
Lehet hátránya is a méz a fogyasztásának?
A méznek alacsonyabb a glikémiás indexe, így nem bolygatja meg annyira a vércukorszintet, mint a finomított cukor, és olyan fontos tápanyagokat tartalmaz, mint az antioxidánsként működő flavonoidok, a C-vitamin, a cink és a kálium.
Nem árt észben tartani azonban, hogy a szervezet számára a méz ettől még alapjaiban csak hozzáadott cukor marad. Sok egészségügyi szakember ezért is tartózkodik attól, hogy „egészséges édesítőszernek” nevezze a mézet.
Mivel természetes, az emberek egészségesebbnek tekintik, ami arra sarkallhatja őket, hogy többet egyenek belőle.
Mennyi mézet érdemes enni?
Az American Heart Association azt ajánlja, hogy a hozzáadott cukor bevitelét a nők 25 grammban (6 teáskanálnyi mennyiség), a férfiak pedig 37 grammban (9 teáskanálnyi mennyiség) maximalizálják. Mézre lefordítva ez azt jelenti, hogy
egy evőkanálnyi adaggal, ami 17 gramm cukornak felel meg, a napi ajánlott mennyiség 47–68 százalékát érheted el.
Bármilyen egészségesnek is tűnik tehát a méz, fogyasztásánál érdemes a mértékletességre törekedni. Ha oda tudsz figyelni arra, hogy nagy általánosságban egy kanálnál húzd meg a határt, kiaknázhatod jótékony hatásait, anélkül hogy túl sok cukrot vinnél be a szervezetbe.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés