Ez a természetes édesítőszer a koleszterin- és a vércukorszintet is csökkenti

GettyImages-854577342

Ha már mindenképpen valami édesre vágysz, ezzel a természetes édesítőszerrel jársz a legjobban: a szíved is hálás lesz érte.

A legjobb természetes édesítőszer

Létezik olyan, hogy „egészséges” édesítő? Mint ismert, a túlzó cukorfogyasztás súlygyarapodáshoz vezet, fogszuvasodást okoz és növeli a szívbetegségek kockázatát, miközben opioidokat és dopamint szabadít fel, így akár függőséget is képes kialakítani. Nem sokkal jobbak a mesterséges édesítőszerek sem, hiszen bebizonyosodott, hogy egyéb vitatott tulajdonságaik mellett a cukor iránti sóvárgásra késztetik az agyat. Egy tanulmány ugyanakkor azt mutatja, hogy van egy természetes édesítőszer, amit észszerű keretek között megéri fogyasztani.

Mi áll a tanulmányban?

A Nutrition Reviewsban publikált tanulmány keretében a kutatók 18 kontrollvizsgálat adatait elemezték annak meghatározására, hogy a mézbevitel hogyan befolyásol bizonyos kardiometabolikus kockázati tényezőket, köztük a vércukor- és a koleszterinszintet. Az adatok kiértékelése után a szakemberek úgy találták, hogy a méz javítja a glikémiás kontrollt és a lipidszintet, vagyis mindkét rizikófaktor csökkentésében segíthet.

A méz természetes, ezért nincs nála jobb édesítőszer
A méz természetes, ezért nincs nála jobb édesítőszerfcafotodigital / Getty Images Hungary

Milyen méz váltja ki ezt a hatást?

Ellentétben a finomított cukorral, amely nem tartalmaz a szervezet számára értékes tápanyagokat, a mézet különféle cukrok, szerves savak, enzimek, fehérjék, aminosavak, ásványi anyagok, vitaminok és bioaktív anyagok kombinációja alkotja, amit a méhek a virágok nektárjából nyernek. Ezek különféle jótékony hatásokkal rendelkeznek, így például fertőtlenítő és antibakteriális tulajdonságokkal ruházzák fel a mézet, illetve megkönnyítik a szervezetnek a cukor feldolgozását.

Kutatók szerint a méz egészségügyi előnyeit az is befolyásolhatja, hogy milyen alapanyagból készül. Az elemzés alapján az egészséges vércukorszint és szívműködés szempontjából az Új-Zélandon és Ausztrália bizonyos területein honos manukafa virágának nektárából gyűjtött manukaméz, a lóhereméz és úgy általában a feldolgozatlan nyers méz a leghatásosabb.

A finomítatlan méz a legegészségesebb
A finomítatlan méz a legegészségesebbAndriy Onufriyenko / Getty Images Hungary

Lehet hátránya is a méz a fogyasztásának?

A méznek alacsonyabb a glikémiás indexe, így nem bolygatja meg annyira a vércukorszintet, mint a finomított cukor, és olyan fontos tápanyagokat tartalmaz, mint az antioxidánsként működő flavonoidok, a C-vitamin, a cink és a kálium.

Nem árt észben tartani azonban, hogy a szervezet számára a méz ettől még alapjaiban csak hozzáadott cukor marad. Sok egészségügyi szakember ezért is tartózkodik attól, hogy „egészséges édesítőszernek” nevezze a mézet.

Mivel természetes, az emberek egészségesebbnek tekintik, ami arra sarkallhatja őket, hogy többet egyenek belőle.

Mennyi mézet érdemes enni?

Az American Heart Association azt ajánlja, hogy a hozzáadott cukor bevitelét a nők 25 grammban (6 teáskanálnyi mennyiség), a férfiak pedig 37 grammban (9 teáskanálnyi mennyiség) maximalizálják. Mézre lefordítva ez azt jelenti, hogy

egy evőkanálnyi adaggal, ami 17 gramm cukornak felel meg, a napi ajánlott mennyiség 47–68 százalékát érheted el.

Bármilyen egészségesnek is tűnik tehát a méz, fogyasztásánál érdemes a mértékletességre törekedni. Ha oda tudsz figyelni arra, hogy nagy általánosságban egy kanálnál húzd meg a határt, kiaknázhatod jótékony hatásait, anélkül hogy túl sok cukrot vinnél be a szervezetbe.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra