Ez a természetes édesítőszer a koleszterin- és a vércukorszintet is csökkenti

GettyImages-854577342
Olvasási idő kb. 4 perc

Ha már mindenképpen valami édesre vágysz, ezzel a természetes édesítőszerrel jársz a legjobban: a szíved is hálás lesz érte.

A legjobb természetes édesítőszer

Létezik olyan, hogy „egészséges” édesítő? Mint ismert, a túlzó cukorfogyasztás súlygyarapodáshoz vezet, fogszuvasodást okoz és növeli a szívbetegségek kockázatát, miközben opioidokat és dopamint szabadít fel, így akár függőséget is képes kialakítani. Nem sokkal jobbak a mesterséges édesítőszerek sem, hiszen bebizonyosodott, hogy egyéb vitatott tulajdonságaik mellett a cukor iránti sóvárgásra késztetik az agyat. Egy tanulmány ugyanakkor azt mutatja, hogy van egy természetes édesítőszer, amit észszerű keretek között megéri fogyasztani.

Mi áll a tanulmányban?

A Nutrition Reviewsban publikált tanulmány keretében a kutatók 18 kontrollvizsgálat adatait elemezték annak meghatározására, hogy a mézbevitel hogyan befolyásol bizonyos kardiometabolikus kockázati tényezőket, köztük a vércukor- és a koleszterinszintet. Az adatok kiértékelése után a szakemberek úgy találták, hogy a méz javítja a glikémiás kontrollt és a lipidszintet, vagyis mindkét rizikófaktor csökkentésében segíthet.

A méz természetes, ezért nincs nála jobb édesítőszer
A méz természetes, ezért nincs nála jobb édesítőszerfcafotodigital / Getty Images Hungary

Milyen méz váltja ki ezt a hatást?

Ellentétben a finomított cukorral, amely nem tartalmaz a szervezet számára értékes tápanyagokat, a mézet különféle cukrok, szerves savak, enzimek, fehérjék, aminosavak, ásványi anyagok, vitaminok és bioaktív anyagok kombinációja alkotja, amit a méhek a virágok nektárjából nyernek. Ezek különféle jótékony hatásokkal rendelkeznek, így például fertőtlenítő és antibakteriális tulajdonságokkal ruházzák fel a mézet, illetve megkönnyítik a szervezetnek a cukor feldolgozását.

Kutatók szerint a méz egészségügyi előnyeit az is befolyásolhatja, hogy milyen alapanyagból készül. Az elemzés alapján az egészséges vércukorszint és szívműködés szempontjából az Új-Zélandon és Ausztrália bizonyos területein honos manukafa virágának nektárából gyűjtött manukaméz, a lóhereméz és úgy általában a feldolgozatlan nyers méz a leghatásosabb.

A finomítatlan méz a legegészségesebb
A finomítatlan méz a legegészségesebbAndriy Onufriyenko / Getty Images Hungary

Lehet hátránya is a méz a fogyasztásának?

A méznek alacsonyabb a glikémiás indexe, így nem bolygatja meg annyira a vércukorszintet, mint a finomított cukor, és olyan fontos tápanyagokat tartalmaz, mint az antioxidánsként működő flavonoidok, a C-vitamin, a cink és a kálium.

Nem árt észben tartani azonban, hogy a szervezet számára a méz ettől még alapjaiban csak hozzáadott cukor marad. Sok egészségügyi szakember ezért is tartózkodik attól, hogy „egészséges édesítőszernek” nevezze a mézet.

Mivel természetes, az emberek egészségesebbnek tekintik, ami arra sarkallhatja őket, hogy többet egyenek belőle.

Mennyi mézet érdemes enni?

Az American Heart Association azt ajánlja, hogy a hozzáadott cukor bevitelét a nők 25 grammban (6 teáskanálnyi mennyiség), a férfiak pedig 37 grammban (9 teáskanálnyi mennyiség) maximalizálják. Mézre lefordítva ez azt jelenti, hogy

egy evőkanálnyi adaggal, ami 17 gramm cukornak felel meg, a napi ajánlott mennyiség 47–68 százalékát érheted el.

Bármilyen egészségesnek is tűnik tehát a méz, fogyasztásánál érdemes a mértékletességre törekedni. Ha oda tudsz figyelni arra, hogy nagy általánosságban egy kanálnál húzd meg a határt, kiaknázhatod jótékony hatásait, anélkül hogy túl sok cukrot vinnél be a szervezetbe.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek