A szakemberek nem győzik hangsúlyozni, hogy nyáron mennyire fontos a megfelelő folyadékbevitel. Nem mindegy azonban, mit iszunk, és nem is olyan könnyű jól dönteni. A cukros üdítők vagy alkoholos italok egyike sem a legjobb választás kánikula esetére, a víz sokszor unalmas, az édesítőszerrel készült üdítőket pedig sokan nem szeretik a mellékízük, illetve a velük szemben felmerült, közelmúltban nagy port felvert kétségek miatt. Ezek helyett van egy tuti tippünk: a jázmintea.
Így készül a jázmintea
A jázmintea jázminvirágok által illatosított, legtöbbször zöldtea-alapú ital, amely cukor vagy egyéb édesítőszer és mesterséges aromák nélkül is édes és illatos. Kínában előszeretettel fogyasztják az 5. század óta, de igazán csak a 19. században terjedt el: ekkor már Nyugatra is exportálták. A teakeverék elkészítése időigényes: a tealeveleket késő tavasszal szedik, amikor frissek és illatosak. Ezután a tea típusának megfelelően szárítják, attól függően, hogy a tea fekete, fehér, zöld vagy oolong. Ezután a teát néhány hónapig hűvös helyen tárolják, amíg a jázmin virágzása el nem kezdődik.
A jázmint a hegyekben termesztik, és nyár végén, többnyire a délelőtti órákban szedik, amikor a napsütés ellen védekező virágszirmok még szorosan össze vannak zárva. Estig hűvös helyen tárolják őket, majd az éjszaka folyamán, amikor a jázminvirágok elkezdik kibocsátani illatanyagaikat, összekeverik őket a tealevelekkel. Legalább négy óra szükséges ahhoz, hogy a jázmin illatát a tealevelek magukba szívják, és ha igazán csúcsminőségű teát akarnak előállítani, akár hat-hét alkalommal is megismételhető az eljárás. Miután összevegyítették a tealeveleket és a jázmint, fontos, hogy újra megszárítsák az így kapott jázmintea-keveréket, mivel a tealevelek nemcsak az édes aromát, hanem a nedvességet is átveszik a jázminvirágokból.
Illat a mennyből
A jázmin szimbolikus jelentéssel bír a kínai kultúrában.
Dél-Kínában jázminteával kínálják az érkező vendéget, és úgy tartják, a jázminok illata a mennyből származik.
A világörökség részét képező adzsantai barlangtemplomok falfestményein arany jázminvirágok díszítik az alakok koronáját. A múltban Kínában úgy tartották: a jázmintea számos méreg ellenszere. Ezt még nem bizonyította a tudomány, de kétségtelen: a jázmintea számtalan kedvező tulajdonsággal rendelkezik, amelyek elsősorban akkor jelentkeznek, ha a zöld teából készült változatot isszuk. Lássuk, melyek ezek!
1. Tele van antioxidánsokkal
A jázmintea gazdag polifenolokban, amelyek antioxidánsként működnek szervezetünkben és megvédik a sejteket a szabad gyökök káros hatásaitól. A szabad gyökök rengeteg káros folyamatért lehetnek felelősök, a szívbetegségektől kezdve egészen a rákig. Állatkísérletek kimutatták: a zöld teában található polifenolok csökkentették a daganatsejtek növekedésének ütemét, a daganat méretét és a ráksejtek terjedését.
2. Segít a fogyásban
Tanulmányok szerint a zöld tea, így az azzal készült jázmintea is felgyorsítja az anyagcserét. Akár 10-16 százalékkal fokozza a zsírégetést, és 4-5%-kal több kalóriát égetünk el naponta, ha ezt az italt kortyolgatjuk – ez nem tűnik soknak, de étrendtől függően akár 70-100 kalóriát is jelenthet. Az alacsonyabb vérzsírszint véd a szívbetegségektől, és a zöld tea mérsékelt koffeintartalma is fokozza az anyagcserét.
3. Védi a száj egészségét
A zöld teában található a legnagyobb mennyiségben a katekin, amely támogatja a sejtek egészséges működését, védi a stresszhormonoktól a szervezetet, és megelőz bizonyos gyulladásokat. A katekinek segítenek megakadályozni a fogszuvasodást azáltal, hogy elpusztítják a lepedéket képező baktériumokat, például a Streptococcus mutanst. Egy 30 résztvevővel végzett kísérlet például kimutatta: a zöld teából kivont, katekint tartalmazó szájvíz ugyanolyan hatékony volt a lepedék csökkentésében, mint az antiszeptikus szájvizek. Más tanulmányok azt sugallták: a szájban élő baktériumok elpusztítása által a jázmintea fogyasztása után kevésbé kell tartanunk a rossz lehelettől.
4. Serkenti az agyműködést
A jázmintea csészénként 15–60 mg koffeint tartalmaz (attól függően, mennyi ideig áztatjuk), ez pedig stimulálja az idegrendszert, fokozza az agyi aktivitást és elősegíti a dopamin és a szerotonin felszabadulását. Aki rendszeresen fogyaszt zöld teát, élénkebbnek és energikusabbnak érzi magát, ráadásul a rövid távú memóriában is javulást tapasztalhat.
5. Álmatlanság ellen hatásos
A kis mennyiségű koffein miatt nem kell attól tartanunk, hogy ha a délutáni órákban jázminteát kortyolgatunk, nem fogunk tudni aludni. A jázminvirág illata serkenti a paraszimpatikus idegrendszer reakcióját, ami segíthet a testet ellazítani és az elmét lecsillapítani. A jázmintea édes, virágos illata pozitív hatást gyakorol a központi idegrendszerre, és évszázadok óta használják depresszió, stressz és szorongás ellen. Ennek az az oka, hogy a jázminolaj közvetlenül hat a szervezetben természetes úton termelődő gamma-aminovajsavra. Tanulmányok szerint a jázmin illata nyugtató hatású, ráadásul az emésztőrendszert is segíti, így biztosítja, hogy nyugodtan töltsük az éjszakát.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés