A szakemberek nem győzik hangsúlyozni, hogy nyáron mennyire fontos a megfelelő folyadékbevitel. Nem mindegy azonban, mit iszunk, és nem is olyan könnyű jól dönteni. A cukros üdítők vagy alkoholos italok egyike sem a legjobb választás kánikula esetére, a víz sokszor unalmas, az édesítőszerrel készült üdítőket pedig sokan nem szeretik a mellékízük, illetve a velük szemben felmerült, közelmúltban nagy port felvert kétségek miatt. Ezek helyett van egy tuti tippünk: a jázmintea.
Így készül a jázmintea
A jázmintea jázminvirágok által illatosított, legtöbbször zöldtea-alapú ital, amely cukor vagy egyéb édesítőszer és mesterséges aromák nélkül is édes és illatos. Kínában előszeretettel fogyasztják az 5. század óta, de igazán csak a 19. században terjedt el: ekkor már Nyugatra is exportálták. A teakeverék elkészítése időigényes: a tealeveleket késő tavasszal szedik, amikor frissek és illatosak. Ezután a tea típusának megfelelően szárítják, attól függően, hogy a tea fekete, fehér, zöld vagy oolong. Ezután a teát néhány hónapig hűvös helyen tárolják, amíg a jázmin virágzása el nem kezdődik.

A jázmint a hegyekben termesztik, és nyár végén, többnyire a délelőtti órákban szedik, amikor a napsütés ellen védekező virágszirmok még szorosan össze vannak zárva. Estig hűvös helyen tárolják őket, majd az éjszaka folyamán, amikor a jázminvirágok elkezdik kibocsátani illatanyagaikat, összekeverik őket a tealevelekkel. Legalább négy óra szükséges ahhoz, hogy a jázmin illatát a tealevelek magukba szívják, és ha igazán csúcsminőségű teát akarnak előállítani, akár hat-hét alkalommal is megismételhető az eljárás. Miután összevegyítették a tealeveleket és a jázmint, fontos, hogy újra megszárítsák az így kapott jázmintea-keveréket, mivel a tealevelek nemcsak az édes aromát, hanem a nedvességet is átveszik a jázminvirágokból.
Illat a mennyből
A jázmin szimbolikus jelentéssel bír a kínai kultúrában.
Dél-Kínában jázminteával kínálják az érkező vendéget, és úgy tartják, a jázminok illata a mennyből származik.
A világörökség részét képező adzsantai barlangtemplomok falfestményein arany jázminvirágok díszítik az alakok koronáját. A múltban Kínában úgy tartották: a jázmintea számos méreg ellenszere. Ezt még nem bizonyította a tudomány, de kétségtelen: a jázmintea számtalan kedvező tulajdonsággal rendelkezik, amelyek elsősorban akkor jelentkeznek, ha a zöld teából készült változatot isszuk. Lássuk, melyek ezek!
1. Tele van antioxidánsokkal
A jázmintea gazdag polifenolokban, amelyek antioxidánsként működnek szervezetünkben és megvédik a sejteket a szabad gyökök káros hatásaitól. A szabad gyökök rengeteg káros folyamatért lehetnek felelősök, a szívbetegségektől kezdve egészen a rákig. Állatkísérletek kimutatták: a zöld teában található polifenolok csökkentették a daganatsejtek növekedésének ütemét, a daganat méretét és a ráksejtek terjedését.

2. Segít a fogyásban
Tanulmányok szerint a zöld tea, így az azzal készült jázmintea is felgyorsítja az anyagcserét. Akár 10-16 százalékkal fokozza a zsírégetést, és 4-5%-kal több kalóriát égetünk el naponta, ha ezt az italt kortyolgatjuk – ez nem tűnik soknak, de étrendtől függően akár 70-100 kalóriát is jelenthet. Az alacsonyabb vérzsírszint véd a szívbetegségektől, és a zöld tea mérsékelt koffeintartalma is fokozza az anyagcserét.
3. Védi a száj egészségét
A zöld teában található a legnagyobb mennyiségben a katekin, amely támogatja a sejtek egészséges működését, védi a stresszhormonoktól a szervezetet, és megelőz bizonyos gyulladásokat. A katekinek segítenek megakadályozni a fogszuvasodást azáltal, hogy elpusztítják a lepedéket képező baktériumokat, például a Streptococcus mutanst. Egy 30 résztvevővel végzett kísérlet például kimutatta: a zöld teából kivont, katekint tartalmazó szájvíz ugyanolyan hatékony volt a lepedék csökkentésében, mint az antiszeptikus szájvizek. Más tanulmányok azt sugallták: a szájban élő baktériumok elpusztítása által a jázmintea fogyasztása után kevésbé kell tartanunk a rossz lehelettől.
4. Serkenti az agyműködést
A jázmintea csészénként 15–60 mg koffeint tartalmaz (attól függően, mennyi ideig áztatjuk), ez pedig stimulálja az idegrendszert, fokozza az agyi aktivitást és elősegíti a dopamin és a szerotonin felszabadulását. Aki rendszeresen fogyaszt zöld teát, élénkebbnek és energikusabbnak érzi magát, ráadásul a rövid távú memóriában is javulást tapasztalhat.
5. Álmatlanság ellen hatásos
A kis mennyiségű koffein miatt nem kell attól tartanunk, hogy ha a délutáni órákban jázminteát kortyolgatunk, nem fogunk tudni aludni. A jázminvirág illata serkenti a paraszimpatikus idegrendszer reakcióját, ami segíthet a testet ellazítani és az elmét lecsillapítani. A jázmintea édes, virágos illata pozitív hatást gyakorol a központi idegrendszerre, és évszázadok óta használják depresszió, stressz és szorongás ellen. Ennek az az oka, hogy a jázminolaj közvetlenül hat a szervezetben természetes úton termelődő gamma-aminovajsavra. Tanulmányok szerint a jázmin illata nyugtató hatású, ráadásul az emésztőrendszert is segíti, így biztosítja, hogy nyugodtan töltsük az éjszakát.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!
Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.
MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!
Tekintsd meg ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés