Energiaitalokban tilos használni, de sok ételben ott van, és ezt teszi veled

GettyImages-57158486

A taurin pozitív tulajdonságai közé tartozik, hogy segít az agyalapi mirigynek, hogy zsírolvasztó hormonokat küldjön, például növekedési hormont. Ezenkívül a taurin részt vesz az epesavak anyagcseréjében, ami a zsíremésztésben játszik fontos szerepet, és sok ételben is benne van!

Ez a fura hozzávaló olyasmi, amiről a legtöbben akkor hallottunk, amikor még volt az energiaitaljainkban belőle. A taurin egy kéntartalmú aminosav, azonban eltérően más aminosavakhoz képest, a taurin nem összetevője minden fehérjének, ehelyett csak az sejtek közti folyadékokban találjuk meg.

Túlsúlyos embereknél gyakran hiányzik a szervezetből. Tested maga is képes taurint előállítani, ehhez azonban elegendő metionin nevű aminosavra van szüksége. Ha pótolni akarod, fogyassz húsféléket, májat, rákot és kagylót.

8 magas taurintartalmú étel 

A taurin egy feltételesen esszenciális aminosav, ami azt jelenti, hogy szervezetünk minden szükséges taurint képes önmagában előállítani. Ugyanakkor magas taurintartalmú ételek fogyasztása is biztosíthatja, hogy elegendő mennyiségű aminosavhoz jussunk. A húsban és más állati termékekben számos természetes taurinforrás található.

Ez is taurintartalmú étel
Ez is taurintartalmú ételThe Good Brigade / Getty Images Hungary

Mi az a taurin?

A taurin tehát egy kéntartalmú aminosav, amelyet a szervezet egy másik aminosav, az úgynevezett cisztein lebontásából tud előállítani. Főleg az izmokban található meg az egész testben, ami megmagyarázza, hogy a taurinban a leggazdagabbak az állati fehérjék.

A csecsemőknek és a gyermekeknek az anyatejjel, a tápszerrel vagy az élelmiszerrel kell taurint kapniuk, de felnőttkorukra már önmagában is termelnek elegendő mennyiséget belőle. 

A taurin szerepet játszik a következők támogatásában:

  • szemek
  • vese
  • szív
  • agy
  • izmok
  • anyagcsere
  • immunrendszer
  • belek

Ezek a magas taurintartalmú élelmiszerek

1. Marhahús

Egy jó szelet sült marhahús 33 milligramm taurint tartalmaz. A nem feldolgozott vörös hús mértékletes fogyasztása fehérjét, fontos B-vitaminokat és cinket biztosíthat számunkra. A Mayo Klinika szerint zsír és kalóriák megtakarítása érdekében válassz sovány vagy extra sovány marhahúsdarabokat.

2. Csirke

A sötétebb rész az a csirke esetében, ahol a taurinnal számolhatunk. 

Egy közepes adag sült csirkecomb 222 milligrammot tartalmaz, míg egy szelet csirkemell csak 16 milligrammot.

A sötét hús, mint a lábszár és a comb, több taurint tartalmazhat, de több telített zsír és kalória is van benne.

3. Pulyka

A taurintartalom szempontjából fontos, hogy honnan származik a hús. Egy közepes adag sült pulykamell mindössze 12 milligramm taurint tartalmaz, míg a pulykacomb sötét része 334 milligrammot tartalmaz belőle.

4. Sertéskaraj

Egy adag sült sertéskaraj 48 milligramm taurint tartalmaz. A sertéskaraj ráadásul jó foszfor-, cink- és számos B-vitamin-forrás. Egy adag a napi ajánlott szelén 70 százalékát is tartalmazza.

(A szelén a termékenységhez, a pajzsmirigyhormon-anyagcseréhez és a DNS-szintézishez nélkülözhetetlen nyomelem.)

5. Szalámi

Egy közepes adag szalámi 16 milligramm taurint tartalmaz. Bár a listán helye van, de mivel a szalámi magas nátriumtartalmú feldolgozott hús, érdemes helyette más módot találni a napi taurinadag bevitelére. Az Egészségügyi Világszervezet 2015. októberi jelentése szerint már egy kis adag feldolgozott hús napi fogyasztásai is 18 százalékkal növeli a vastagbélrák kockázatát.

6. Tonhal

A tonhal alacsony kalóriatartalmú, magas fehérjetartalmú és kiváló ómega-3 zsírsavforrás. Az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság hetente két-három adag ómega-3-ban gazdag hal elfogyasztását javasolja, de érdemes számolnod a halak esetleges higanytartalmával is.

7. Kagylók

A kagyló és az osztriga legjobb taurinforrások közé tartozik. Mindössze 6 nyers kagylóban 655 milligramm taurin van. Csak ügyelj arra, hogyan főzöd a kagylókat, hogy a lehető legtöbb taurin maradjon bennük.

Nyersen a kagylók nagy mennyiségű taurint tartalmaznak, de ennek az aminosavnak egy része főzés vagy feldolgozás közben lebomlik.  

8. Tej

Egy csésze alacsony zsírtartalmú tej 6 milligramm taurint tartalmaz. 

Egy kis adag alacsony zsírtartalmú tejben a napi ajánlott bevitel 23 százalékát fedező kalcium és 15 százalék D-vitamin van. Ez a kettő ráadásul olyan tápanyagok, amelyek elősegítik a csontok egészségét, és segíthetnek megelőzni a csontritkulás kialakulását.

Egy kicsit tényleg szárnyakat ad
Egy kicsit tényleg szárnyakat adSolStock / Getty Images Hungary

A taurin egészségügyi előnyei

Mivel a taurin nagy mennyiségben található az izmokban, egészségügyi előnyei leginkább a vázizmokra, a szívre és az agyra vannak hatással.

1. Növelheti az edzés során az állóképességet

A taurin hasznos lehet az állóképesség szempontjából, de a vizsgálatok vegyes eredményeket hoztak. 

Napi két gramm taurin hét napon keresztül javította az oxigénfelhasználást, a munkaterhelést és a testmozgási időt az egyik vizsgálatban az alapértékhez képest,

ugyanakkor más vizsgálatok nem mutattak ki jelentős hatást az áttekintés szerint.

2. Összefügg a szív egészségével

A taurin gyulladáscsökkentő hatása jótékony hatással lehet a magas vérnyomásra, és nagy dózisok esetén a taurin a koszorúér-betegségek alacsonyabb előfordulásához kapcsolódik.

A szívelégtelenségben szenvedő felnőttek napi háromszor 500 milligramm taurint kaptak két héten keresztül. Ez alatt az idő alatt jelentős csökkenést tapasztaltak a koleszterin-, a trigliceridszintben, az LDL/HDL arányban és a gyulladásos markerek szintjében.

3. Az agy egészségét is támogatja

A legtöbb kutatás sejt- és állatkísérletekkel foglalkozott, de mivel ezek az agyi rendellenességek fokozatosan és pusztítóan korlátozzák az ember fizikai és kognitív funkcióit, és a vizsgálatok nem egyszerűn kivitelezhetőek, a taurin mint terápiás szer kutatása egyelőre folyamatban van.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra