Ez a sport véd a demencia ellen, és a szívet is támogatja

GettyImages-1307649145

A tai chi egyre népszerűbb mozgásforma, ami nemcsak testünket, de lelkünket is támogatja. Nézzük, mennyi mindenre jó!

Te is látod magad előtt, ahogy egy parkban, idilli környezetben nénik és bácsik hajlonganak a szélben, és közben mintha valami lassú táncot járnának, persze teljes összhangban? A tai chi, ez az ősi kínai harcművészeten alapuló mozgásforma nálunk is egye népszerűbb, és ennek több oka is van. Nemcsak rendkívül kíméletes mozgás, ami bármilyen életkorban elkezdhető, de jó hatással van a lélekre és a szellemre is.

A tai chi nemcsak mozgás, hanem filozófia

Ha kedvünk támad ismerkedni ezzel a mozgásformával, látni fogjuk, hogy több iskola és stílus fejlődött ki napjainkra, de ami mindegyikben közös, hogy nemcsak egy átlagos „tornagyakorlat” van mögötte, hanem egy olyan taoista alapokon nyugvó filozófia, ami test és lélek összehangolására koncentrál. Az edzések során elsajátított formagyakorlatok helyes és pontos végrehajtása nagy koncentrációt igényel, ami lényegében egy mozgásos meditációt jelent, így elménk számára is felüdülést kínál a stresszes mindennapokban. A kínai orvoslás szerint az egészség alapja, hogy a chi, vagyis az életenergia akadálymentesen áramolhasson a testünkben. Ezek a gyakorlatok segítségünkre lehetnek ebben, mert a mozgás által ellazul a testünk. A lassan, nyugodt tempóban végrehajtott formagyakorlatok során nagy szerephez jut a légzés, a helyes mélylégzéses technika elsajátítása is. 

A tai chi, amellett, hogy egészséges, látványos is
A tai chi, amellett, hogy egészséges, látványos isFrank Gaglione / Getty Images Hungary

Minden korosztálynak jó

Ha valamilyen rendszeres mozgásba kezdünk, legyen az akár séta, úszás, tenisz vagy bármi más, az mindenképp jó hatással lesz egészségi állapotunkra. Minél előbb fogunk bele, annál jobb, mert ha a napi rutin részévé válik, akkor kisebb a valószínűsége, hogy egy megterhelőbb időszakban elhagyjuk a mozgást. Számos betegség megelőzésében, illetve kockázatának csökkentésében segítségünkre lehet a sport. A tai chiban az a nagyszerű, hogy bármilyen életkorban elkezdhetjük. Fiatalon éppúgy belevághatunk, mint a nyugdíjas éveinkben, a különbség csak annyi, hogy idősebb korban látványosabb az egészségügyi hatása, mert akkor gyakrabban előfordul már egyensúlyprobléma, illetve memóriazavarok. 

Javítja az egyensúlyt

Mivel a tudósok mindig mindent szeretnek tudományosan alátámasztani, a tai chi hatásaival kapcsolatban is sok vizsgálatot végeztek. Gyakran az idősebb korosztály számára nyújtott előnyök kerülnek fókuszba, és az egyik ilyen, hogy az általános életminőség javulása tapasztalható. Köszönhető ez egyrészt annak, hogy pozitív hatással van az egyensúlyérzékre, így 

segít csökkenteni az idősebb korban gyakran bekövetkező, egyensúlyvesztésből adódó esések gyakoriságát.

Egy 2019-es áttekintés különböző típusú gyakorlatok hatását vizsgálta a közösségben élő idős emberekre. Arra voltak kíváncsiak, melyik csökkenti a leginkább az esések kockázatát, és úgy találták, hogy 20 százalékkal kevesebb volt az ilyen baleset a tai chi foglalkozásokon részt vevők között.

Pszichés hatás

Az életminőség javulása nem csak fizikai téren mutatkozik meg. Több kísérletet is végeztek arra vonatkozóan, hogy szívbetegségben szenvedőkre hogyan hat ez a mozgásforma, és azt találták, hogy a szokásos ápolással vagy más mozgással összevetve a tai chi jobb mentális állapotot eredményezett. A résztvevők közül kevesebben lettek depressziósak, vagy szenvedtek pszichés szorongástól. Az eredményekhez hozzájárulhatott egyrészt a mozgás által termelt hormonok hatása, másrészt a tai chi meditatív jellege, ami stresszoldó hatású. Emellett nem elhanyagolható tényező az sem, hogy jellemzően közösségben végzett foglalkozásokról van szó, és egy jó közösség sokat lendíthet a lelkiállapotunkon. 

Bármilyen életkorban jó mozgás
Bármilyen életkorban jó mozgásUlza / Getty Images Hungary

Csökkenti az ízületi fájdalmakat

Több tanulmány is bizonyítékot talált arra, hogy a tai chi jótékony hatású a térdízületi gyulladás kezelésében. A résztvevők legalább 10 héten keresztül heti kettő-négy alkalommal vettek részt 30-60 perces tai chi foglalkozáson. A tai chit gyakorló résztvevők a fájdalom és a merevség csökkenését, valamint a fizikai funkciók javulását tapasztalták. Könnyebben ment például a járás, felállás, az ágyból való felemelkedés, az autóba való be- és kiszállás. Ezenkívül pozitív változást észleltek az egyensúlyukban, valamint a fiziológiai és pszichológiai egészségükben. A felülvizsgálat szerzői azonban megjegyezték, hogy jó minőségű vizsgálatokra van szükség ezeknek az eredményeknek a megerősítéséhez, valamint a térdízületi gyulladás esetén a tai chi legjobb típusának, intenzitásának, gyakoriságának és időtartamának meghatározásához.

Javítja a kognitív funkciókat

A formagyakorlatok elsajátítása a memóriát is megdolgoztatja, méghozzá mozgással egybekötve, ezért több agyterületet aktivizál, így nem meglepő, hogy támogatja a kognitív funkciókat. Egy 2019-es áttekintés a tai chi használatát vizsgálta a demencia korai szakaszában idősebb felnőtteknél, akiknek átlagéletkora 78 év volt. A tai chi rövid távú hatása az enyhe kognitív károsodásban szenvedők általános megismerésére előnyösnek bizonyult. A tanulmányok eredményei azt sugallták, hogy a hetente háromszor 30-60 perces, legalább 3 hónapig tartó tai chi pozitív hatással volt bizonyos kognitív funkciókra. 

Támogatja a szívet

Több tanulmány is kimutatta, hogy jó hatással van a vérnyomásra, ami a szív- és érrendszeri betegségek egyik kockázati tényezője. Egy 2020-as áttekintésben 28 tanulmányt vizsgáltak, és megállapították, hogy a tai chi jobban csökkenti a szisztolés és diasztolés vérnyomást, mint az egészségügyi kezelés nélkül végzett egyéb gyakorlatok vagy a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek.

De nem csak a megelőzésben segít. Több tanulmányban a tai chi a szívkoszorúér-betegségben szenvedő emberek aerob kapacitásának, vagyis állóképességének jelentősebb javulását eredményezte, mint az egyéb mozgássok (pl. séta, nyújtás) vagy a szokásos orvosi ellátás.

Bármikor elkezdheted

Számos egyéb tanulmány született még, amiben alátámasztják a tai chi pozitív hatását többek között Parkinson-kórban, krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD) és fibromalgiában szenvedő betegek állapotára is, de szerintem az is elég beszédes, ha látjuk, hogy egy 70-80 éves mester edzések vagy bemutatók során úgy mozog, amit néhány 30 éves is megirigyelhetne. Szóval ha kedvet kaptunk, vágjunk bele bátran, mert csak nyerhetünk vele!

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra