Igazi áldás lábfájásra és keringési problémákra ez az ősi gyümölcs

GettyImages-532388132

Viszonylag ritkán fogyasztunk kék szőlőt – legalábbis alkoholmentes, feldolgozatlan formában –, pedig ez a gyümölcs számtalan értékes tápanyagot rejt magában.

A szőlő már a történelem előtti időkben jelen volt a Földön, termesztése pedig szinte egyidős az emberiséggel: Noénak az első dolga volt, hogy a vízözön után elültesse a magával vitt szőlőtőkéket. Történészek szerint időszámításunk előtt 4–5000 évvel a mai Törökország, Irán, Örményország és Azerbajdzsán területén kezdték termeszteni az akkor még apró szemű, savanyú bogyójú ligeti szőlőt. „Röpke” 2-3000 év elteltével ebből fejlődött ki a kerti, más néven bortermő szőlő, majd még később a csemegeszőlő.

Már az ókori Egyiptomból is fennmaradtak a szőlőművelést, illetve a borkészítést bemutató írásos emlékek, majd az ókori görögök és rómaiak tovább tökéletesítették mindkét tudományt. A görögök úgy tartották, Dionüszosz szívéből nőtt ki az első szőlőtőke, a rómaiaknál pedig Bakkhosz ügyes borkereskedőből a bor istenévé lett. A rómaiak végül szinte egész Európában elterjesztették a szőlőtermesztést, s mivel a bor a keresztény liturgiának is része lett, a középkorban további szőlőültetvények létesültek a kedvező adottságú vidékeken, kolostorok és kastélyok közelében.

A rómaiak szinte egész Európában elterjesztették a szőlőművelést
A rómaiak szinte egész Európában elterjesztették a szőlőműveléstdonald_gruener / Getty Images Hungary

A szőlő jótékony hatásai

Általánosságban véve elmondhatjuk, hogy minél sötétebb árnyalatú a szőlő, annál értékesebb a szervezet számára, hiszen annál több antioxidánst tartalmaz. A kék szőlő jellegzetes, sötétkékes-lilás színét az antociánok adják. Ezek a vegyületek számtalan zöldségben és gyümölcsben megtalálhatóak, árnyalatukat tekintve is sokfélék lehetnek a pirostól kezdve a kékesfeketéig, és minden esetben segítik a növényben a káros UV-sugarak által létrehozott szabad gyökök elleni védekezést. Az antociánok különösen magas koncentrációban fordulnak elő a lilás színű zöldségekben és gyümölcsökben, mint például a szeder, az áfonya vagy a padlizsán. Ezek a zöldségek és gyümölcsök mind erős antioxidáns hatással rendelkeznek, ami elfogyasztás után is érvényesül.

Segíti a keringést

Az antociánok védik ereinket a plakk lerakódásától (azaz az érelmeszesedéstől), javítják a véráramlást, csökkentik a vérnyomást és a „rossz” koleszterin szintjét a vérben.

Az antociánok, mivel serkentik a keringést, a vénás eredetű panaszok kezelésében is hatásosak: éppúgy javulást hozhatnak a fájós láb számára, mint aranyeres panaszok esetén.

A kék szőlőben megtalálható további polifenolok közé tartozik a katekin, amely a vérnyomás szabályozásában játszik szerepet, valamint az epikatekin, amely az izmok épüléséért is felelős.

Rákellenes hatású

Nemcsak az antociánok segítenek leküzdeni az oxidatív stresszt, hanem más, a szőlőben megtalálható polifenolok is. Ezek a szőlő héjában koncentrálódnak, de a szőlőmag is igen gazdag forrása ezeknek a vegyületeknek. (Ezért, ha szőlőt csemegézünk, ne köpjük ki a magjait és héját, inkább jól rágjuk össze.) Érdemes megemlíteni még a rezveratrolt, amely a növények immunválaszként termelt vegyülete, és a fertőzésektől védi meg őket. Állatkísérletekben már kimutatták a vegyület rákellenes, gyulladáscsökkentő és a kardiovaszkuláris rendszerre gyakorolt jótékony hatását, ez utóbbi elsősorban az érelmeszesedés és a stroke kockázatának csökkentését jelenti. (Az emberek bevonásával készült tanulmányok egyelőre váratnak magukra.) Mind az antociánok, mind a rezveratrol segít a rákos sejtek elleni küzdelemben, laboratóriumi vizsgálatok szerint többek között gyomor-, emlő-, máj-, pajzsmirigy-, petefészek- és prosztatarák esetén hatásosak.

A szőlő kék színéért felelős antociánok fontos szerepet játszanak egészségünk megőrzésében
A szőlő kék színéért felelős antociánok fontos szerepet játszanak egészségünk megőrzésébenistetiana / Getty Images Hungary

Egészséges bőr és haj

Az antociánok kisebb bőrproblémák (például pattanások) ellen is jótékony hatással bírnak, de védenek a káros UV-sugaraktól, valamint csökkentik a leégés okozta pirosságot és a bőrsejtek károsodásának mértékét is. Az UV-sugárzás felel a ráncok képződéséért, így a kék szőlő értékes hatóanyagait kozmetikai termékekben is sokszor felhasználják.

A kék szőlőben megtalálható antioxidánsok csökkentik a ráncokat, növelik a bőr rugalmasságát, és serkentik a vérkeringést.

A rezervatrol serkenti a haj növekedését, megvédi a hajhagymákat az oxidatív stressztől, és növelheti a haj sűrűségét. Állatkísérletek kimutatták, hogy a rezervatrol növeli a szőrtüszők számát a fiatal rágcsálók bőrében.

Értékes vitamin- és nyomelemforrás

A legtöbb gyümölcshöz hasonlóan a kék szőlőt is leginkább szénhidrátforrásként tartjuk számon, pedig jelentős az A-, B, C- és K-vitamin-tartalma is. Az A-vitamin az immunrendszer működéséért, a sejtek növekedéséért és fejlődéséért, valamint a szem egészségének megőrzéséért felel. A vízben oldódó C-vitamin szintén rendelkezik antioxidáns tulajdonságokkal, amely által segít megelőzni a krónikus betegségeket, továbbá az immunrendszer erősítéséhez és a kollagéntermeléshez is szükséges, valamint a szőlőben található vagy egyéb élelmiszerek útján bevitt vas felszívódását is segíti. A szőlőben lévő K-vitamin jó hatással van a csontokra és a szövetekre, valamint vízhajtó hatású, így segít megszabadulni a méreganyagoktól.

Cukorbetegek óvatosan fogyasszák

A kék szőlőben a vitaminokon kívül számtalan ásványi anyag található, ezáltal is támogatja az immunrendszer működését: többek között cink, fluorid, foszfor, kalcium, kálium, magnézium, mangán, nátrium, réz, szelén és vas. Fontos azonban, hogy akinek figyelnie kell a vércukorszintjére, óvatosan fogyassza ezt a finom és egészséges gyümölcsöt, hiszen cukortartalma nem éppen csekély, így gyors vércukorszint-emelkedést okozhat. Éppen ezért étkezés közben vagy utána lehetőleg ne együnk szőlőt: könnyen megerjed, így azonban nem segíti, hanem akadályozza az emésztést.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra