Ezek az ételek fokozzák a szívbetegségek kockázatát
A kardiológusok nap mint nap látják, milyen hatással lehet a szív egészségére a helytelen táplálkozás. És bár egy-egy alkalmi kihágás – például egy kis csoki – nekik is belefér, vannak bizonyos ételek, amelyeket a kockázatok tükrében soha nem ennének meg. Ha aggódsz a népbetegségnek számító szív- és érrendszeri rendellenességek miatt, neked is érdemes követned a példájukat.
1. Feldolgozott húsok
Az olyan feldolgozott húsok, mint a virsli, a bacon, a kolbász vagy a sonka, általában tele vannak telített zsírokkal, amelyeket a kutatások a szívbetegségek és a rák megnövekedett kockázatával hoznak összefüggésbe – különösen nagyobb mennyiségű fogyasztásuk esetén.
Ez igaz lehet mindazokra a húsokra, melyeket eltarthatósági idejük javítása érdekében sózással, pácolással, erjesztéssel vagy füstöléssel kezelnek.
2. Vörös húsok
A vörös húsok nagyobb mennyiségű telített zsírt, koleszterint és sót tartalmazhatnak, ezért az orvosok azt ajánlják, hogy fogyasztásukat havi egy alkalomra korlátozd, és akkor is inkább sovány darabokat válassz. A szívbetegségek kockázatát azzal is csökkentheted, ha ízesítésükhöz vaj, tejszín és hollandi szósz helyett friss fűszer- és gyógynövényeket használsz.
3. Burgonyacsipsz
A burgonyacsipszek tranzsírokban, nátriumban és szénhidrátokban gazdagok, ami elmondható egy másik népszerű ropogtatnivalóról, a pattogott kukoricáról is. Mivel az emberek 99,2 százalékának nátriumbevitele a napi 2000 milligrammot is meghaladja, ez tovább növeli az egészségügyi kockázatokat.
Minden tizedik szív- és érrendszeri betegségből adódó halálozásért a fokozott nátriumbevitel felel.
Ha nem bírod nasizás nélkül, ebből a roppanós házi zöldségcsipszből bűntudat nélkül falatozhatsz.
4. Pizza
A pizza magas szénhidráttartalma miatt szerepel a listán, ami gyakran egy nagy adag sóval és ömlesztett sajttal is meg van fejelve. Az egyetlen szerencse, hogy a pizzából is létezik egészségesebb verzió. Ezt teljes kiőrlésű lisztből szokták készíteni olyan alapanyagok felhasználásával, mint az olívaolaj vagy a friss kecskesajt.
5. Diétás üdítők
A diétás üdítőkben lévő aszpartám valójában rosszabb, mint a cukor vagy a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup, ráadásul fokozza az édességek iránti vágyat, ezáltal kockázati tényező lehet az elhízás szempontjából is, ami önmagában is szívbetegséghez, stroke-hoz, magas vérnyomáshoz és cukorbetegséghez vezethet.
6. Só
Ne hidd azt, hogy a tengeri vagy a himalájai só kevésbé káros. Ha egy termék elnevezésében szerepel a „só”, akkor biztosra veheted, hogy nem tesz jót neked – akár a csipszben van, akár rászórod egy ételre.
Mint ismert, a mértéken felüli sófogyasztás vérnyomásproblémákat okozhat. Ha pedig magas a vérnyomásod, az artériáid merevvé válhatnak és beszűkülhetnek, ami nagyobb esélyt jelent a szívbetegségekre. Ez fordítva is érvényes: ha a magas vérnyomásban szenvedők száműzik a fölösleges sót az étrendjükből, vérnyomásuk annyira lecsökkenhet, hogy többé nincs is szükségük gyógyszerre.
7. Dobozos gabonapelyhek
Számos bolti gabonapehely hozzáadott cukrot tartalmaz, ami növeli a vércukorszintet, és ennek következtében a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. A kardiológusok ezért a gabonapehely alternatívájaként a zabpelyhet ajánlják, ami friss gyümölcsökkel fogyasztva kimondottan egészséges lehet.
8. Fehér kenyér
A fehér kenyérből és péksüteményekből származó keményítők cukorrá alakulnak a szervezetben, ami megint csak káros a szív egészségére nézve. A kenyérből (és a tésztafélékből) ezért inkább a teljes kiőrlésű változatokat keresd. Ezek több rostot tartalmaznak, lassabban emésztődnek, és segítenek szabályozni a vércukorszintet.
9. Rántott csirke
A bő olajban sütés 20 százalékkal növeli meg az ételek zsírtartalmát (vitamintartalmukat pedig csökkenti), a felesleges zsírmennyiséget pedig a szervezet elraktározza. Ez azért problémás, mert a magas zsírbevitel – egész pontosan a transzzsírbevitel – megnöveli a szív- és érrendszeri betegségek, az agyvérzés, az elhízás és a daganatos megbetegedések kockázatát.
10. Instant tésztás levesek
Az instant levesekről szintén elmondható, hogy tele vannak sóval. Egy tipikus instant ramen például átlagosan 875 mg nátriumot tartalmaz, így könnyű átlépni vele a napi 1500 mg-os ajánlott limitet, ami megnöveli a vérnyomást, és megterheli a szívet.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés